Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Lähes kaikki D-vitamiinivalmisteet huijausta

Netissä on – syystäkin – herättänyt kovasti keskustelua Ylen Akuutin teettämä D-vitamiinivalmisteiden vertailu. Suuressa osassa valmisteita oli D-vitamiinia reilusti vähemmän kuin purkin kyljessä luki, joissain ei jopa lainkaan.

Sinänsä tulos ei ole yllättävä. Se muistuttaa siitä, että lisäravinteiden kohdalla ei useinkaan tiedä mitä todellisuudessa saa. Yhdysvalloissa jotkut kuluttajajärjestöt testaavat sitä, miten ravintolisien sisältö vastaa pakkauksen lupauksia, mutta nämä raportit ovat yleensä maksullisia, koska järjestöt rahoittavat toimintaansa näin.

Toki on mielenkiintoista, miten laajalti valmisteiden sisältämät vitamiinimäärät olivat hyvin pieniä ja että kahden “vahvimman” valmisteen sisältö oli pyöreä nolla. D-vitamiini ei kuitenkaan ole kallista – verkosta voi tilata 360 kapselia 250 mcg D-vitamiinia alle 15 eurolla. (Ja ainakaan kaikki tällaiset valmisteet eivät ole huijausta, siitä kertovat esimerkiksi omat veriarvoni eräällä 125 mcg valmisteella.)

Toisaalta on käytännön kannalta lähes täysin irrelevanttia (vaikka toki kuluttajan huijaamista) sisältääkö 10 mcg D-vitamiinivalmiste todellisuudessa 6 vai 10 mcg D-vitamiinia. Kumpikin määrä on aivan naurettavan pieni eikä vaikuta todennäköisesti veriarvoihin yhtään mitenkään.

50 mcg alkaa olla sellainen määrä, joka osalla aikuisista nostaa arvot riittävän korkealle, mutta yleensä vaaditaan vähintään 100 mcg. Jotkut tarvitsevat jopa yli 500 mcg päivässä! Ainoa tapa tietää, että ottaa riittävästi D-vitamiinia, on mitata veriarvonsa. Valitettavasti kokeita on yhä edelleen vaikea saada ja niidenkään tulokset eivät ole täysin luotettavia.

(Suomessa toki virallinen kanta on, että tällaiset määrät ovat “myrkyllisiä”, mikä on aivan naurettava väite. Auringosta voi saada puolessa tunnissa jopa 500 mcg annoksen. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, ettei useiden satojen mikrogrammojenkaan päiväannoskaan vielä riitä toksisuuteen aikuisella. Monissa tutkimuksissa on ongelmitta käytetty jopa yli 1 000 mcg päiväannoksia.)

Oma mielipiteeni on, että jo liian pienen annoksen takia lähes kaikki Suomessa myytävät valmisteet ovat enemmän tai vähemmän kuluttajien harhauttamista. (Muutama vahvempi valmiste, joiden veikkaisin olevan laadukkaita, ei ollut mukana Ylen testissä.)

2 Comments

  1. Sen verran kommailen taas, että kerrankin oli lääkäri (vastaava työterveyslekuri), joka ei dissannut D-vitamiinin “yliannostusta”, jota meikäkin harrastaa ns. kohtuullisessa määrin. Hänen mielestään annos oli ihan ok 🙂 Lisäksi oli – ja tämä on todella outoa – samaa mieltä kanssani, kun pidin luentoa eri lääkityksen vaikutuksista eri ihmisillä, aivokemiasta jne. Kunnes nolona totesin, että kai hän tietää paremmin… Sanoi vain, että toki, hän on hoitanut kipupotilaita ja ON samaa mieltä 😮 *hämminki ja hämmästys suuri*

    • Oho. Toivottavasti lääkäri oli muutenkin hyvä, ehkä hänestä oli/on jotain hyötyäkin?

      Täällä kukaan lääkäri ei ole ihmetellyt D-vitamiiniannoksiani. Tosin eräs melko vaihtoehtoinen lääkäri oli hieman erikoisesti sitä mieltä, että suomalaisille ei tule Suomessa D-vitamiinin puutosta siinä missä italialaisellekaan ei tule Italiassa, koska he ovat siihen ilmastoon tottuneet. Jos italialainen menee Suomeen, sitten iskee puutostila.

      Joo, periaatteessa looginen ajatus, mutta hieman ristiriidassa käytännön tosiasioiden kanssa.