Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Erinomaisia uutisia malawilaisille (ja useille pitkäaikaissairauksille)

On monia vanhoja, jo patenttisuojansa menettäneitä lääkkeitä, joita tutkitaan uusiin käyttötarkoituksiin, mutta tutkimukselle on vaikea löytää rahoitusta, sillä tällaisilla hoidoilla ei juuri voi tehdä rahaa. Yksi tällainen on pieniannoksinen naltreksoni eli LDN, josta olen kirjoittanut paljon.

On todella turhauttavaa, miten vaikea LDN:ää on ollut saada kliinisiin tutkimuksiin huolimatta siitä, että sen vaikutusmekanismeista on satoja tutkimuksia. Sitä on tutkittu mm. Crohnin taudissa, AIDSissa, MS-taudissa, Parkinsonin taudissa ja fibromyalgiassa hyvin tuloksin, mutta tutkimukset ovat olleet määrärahojen puutteessa pieniä.

Nyt asia näyttää kuitenkin olevan muuttumassa, sillä hyviä uutisia on tullut kahdestakin lähteestä. Pieniannoksisesta naltreksonista fibromyalgian hoidossa kaksi tutkimusta tehneen Stanfordin yliopiston tutkijaryhmän päätutkija Jarred Younger yrittää kerätä rahoitusta suurempaan tutkimukseen, tavoitteenaan jopa FDA-hyväksyntä LDN:lle. Kunhan tutkimus on riittävän suuri ja pitkäkestoinen, sen ei pitäisi olla vaikeaa.

Lääkeyhtiö TNI Biotech puolestaan hankki itselleen LDN-hoidon kehittäjän Bernard Biharin LDN:ää koskevat patentit. Yritys aikoo aloittaa useita kolmosvaiheen LDN-tutkimuksia LDN:stä seuraavan vuoden aikana, heidänkin haaveissaan FDA-hyväksynnät. TNI Biotechiä johtava Nicholas Plotnikoff on tutkinut itsekin LDN:n vaikutusmekanismiin liittyviä opioidipeptidejä ja mukana on myös mm. LDN-aktivistina tunnettu farmaseutti Henry “Skip” Lenz.

Tavoitteena ei kuitenkaan ole pelkästään rahan tekeminen (usko tai älä), vaan TNI Biotech on yhteistyössä Malawin hallituksen kanssa sopinut avaavansa Malawiin syöpä- ja infektiosairauksia hoitavan sairaalan, jossa tarkoitus on tarjota kohtuuhintaista hoitoa mm. LDN:llä ja tehdä samalla tutkimusta. Malawi on hyvin köyhä maa ja HIV/AIDS on todella iso ongelma, joten tämä on erittäin hieno juttu.

Moni on esittänyt huolestuneisuutensa siitä, että LDN:n hinta nousee, kun mukaan tulee lääkefirmoja. TNI Biotech on kuitenkin vakuuttanut, että aikoo pitää LDN:n hinnan edullisena, enintään yhdessä dollarissa per päivä. Lisäksi itse naltreksoni on menettänyt patenttinsa aikaa sitten, joten apteekit voivat joka tapauksessa valmistaa LDN:ää potilaiden käyttöön kohtuuhintaan.

Comments are closed.