Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Yksi virus pelistä pois

XMRV:tä tai muitakaan hiirten leukemiaviruksia ei löytynyt CFS/ME-potilailta, kertoo tuore tutkimus (jonka embargoa useat tiedotusvälineet rikkoivat…). Alunperinhän syyskuussa 2009 julkaistiin Science-tiedelehdessä artikkeli tämän viruksen yhteydestä CFS/ME:hen, joka tosin myöhemmin vedettiin pois.

Kuten pelkäsinkin, luonnollisesti monet tiedotusvälineet uutisoivat, että “virus ei aiheuta CFS/ME:tä”, mikä taas on täysin väärä johtopäätös. Kymmenissä tutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä siitä, että CFS:n takana on enteroviruksia (etenkin enterovirus B4, joka on yhdistetty useisiin CFS/ME-epidemioihin), herpesviruksia tai parvovirus B19.

Myös muiden virusten kuten bornavirusten ja parainfluenssavirus-5:n mahdollisesta osuudesta on alustavaa näyttöä. 1990-luvun alussa tutkittiin useita eri retroviruksia (jotka edustavat eri retrovirustyyppejä kuin XMRV/pLMV), mutta määrärahojen loputtua lopullisia tutkimuksia ei koskaan saatu.

Kirjastani CFS:n ja fibromyalgian hoito löytyy 25 lähdeviitettä tällaisiin tutkimuksiin sekä lisäksi useita tutkimuksia viruslääkkeiden käytöstä CFS/ME:n hoidossa. Kirjan ilmestyttyä toukokuussa 2010 on toki julkaistu useita uusia, viimeisimpänä tämä mielenkiintoinen tutkimus siitä, miten tietyt oireet viittaavat beetaherpesviruksiin (HHV-6 ja HHV-7) ja nivelkipu taas parvovirus B19:aan.

Monia virusaiheisia artikkeleita löytyy myös erinomaisesta tietoteoksesta The Clinical and Scientific Basis of Myalgic Encephalomyelitis / Chronic Fatigue Syndrome, joka on tosin jonkin verran vanhentunut, mutta ikäänsä nähden yllättävän vähän. Kirjan voi nyt ladata ilmaiseksi verkosta sen julkaisseen tahon sivustolta. Se käsittelee myös esimerkiksi CFS/ME:n oireita ja siihen liittyviä laboratoriolöydöksiä sekä dokumentoi tarkasti monia CFS/ME-epidemioita.

Hyviäkin uutisia CFS/ME-rintamalta on lähiaikoina tullut. Presidentti Obama lähetti hiljattain kirjeen, jossa hän lupaa yrittää saada sairaudelle korkeamman tutkimusprioriteetin.

Viime viikolla järjestetyssä konferenssipuhelussa FDA puolestaan kertoi laskevansa CFS/ME:n vaikeaksi/henkeä uhkaavaksi sairaudeksi, eli lääkkeet voidaan hyväksyä nopeutetulla aikataululla siinä missä muihinkin vakaviin sairauksiin. Ampligen saa mahdollisesti hyväksynnän 20.12.

Comments are closed.