Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kompakysymys: Miksi masennus vie niin usein työkyvyttömyyseläkkeelle?

Hesari uutisoi eilen siitä, miten työuupumus-diagnoosilla ei pääse sairauseläkkeelle. Se ei kuitenkaan ole läheskään ainoa diagnoosi, jolla ei pääse.

Esimerkkejä sairauksista, jotka voivat aiheuttaa todella vaikeaa invaliditeettia, mutta sairauseläkettä ei heru, ovat mm. CFS/ME (G93.3), krooninen borrelioosi ja ainakin ennen myös fibromyalgia kuului näihin. CFS/ME:tä sairastaa noin puoli prosenttia väestöstä, josta suurin osa työikäisiä ja heistä jopa kaksi kolmannesta on työkyvyttömiä. Fibromyalgiaa sairastaa useita prosentteja, mutta työkyvyttömiä on pienempi osuus.

Itse en aikoinaan saanut HYKSin infektiosairaalan erikoislääkäreiden kirjoittamalla B-lausunnolla ja lukuisilla poikkeavilla koetuloksilla edes päivääkään sairauspäivärahoja. Olin kaksi vuotta sairauslomalla/kuntoutustuella saamatta Kelalta penniäkään.

Käytännössä tuo diagnoosien kelpaamattomuus johtaa siihen, että työkyvyttömät ihmiset, joilla on “väärä” diagnoosi (tai ne, joilla ei ole diagnoosia ollenkaan) hakevat sairauslomia ja sairauspäivärahoja masennusdiagnoosilla, vaikka masennusta ei edes olisi, koska se on ainoa keino.

En tiedä, paljonko tällaisia tapauksia Suomessa on, mutta epäilen, että tuhansia. Itse tunnen toistakymmentä tapausta. Muilla diagnoosiksi on merkitty masennus, kahdella kaksisuuntainen mielialahäiriö, vaikka he eivät sellaista sairasta. Osalla voi olla myös masennusta, mutta se ei ole vaikeaa eikä työkyvyttömyyden syy.

Yleensä väärien diagnoosien käyttö tuntuu nöyryyttävältä. Harva on mielellään epärehellinen, silloinkin kun se tapahtuu yhteistyössä lääkärin kanssa. Lisäksi psykiatrinen diagnoosi voi huomattavasti vaikeuttaa mahdollisuuksia saada asianmukaisia tutkimuksia ja hoitoa fyysisiin vaivoihin (mikä ei tietenkään ole oikein, mutta valitettava tosiasia!).

Monissa lehdissä Hesarista Cityyn on vuosien myötä pohdittu sitä, miksi niin moni jää masennuksen takia sairaseläkkeelle. Ennen eilistä Hesarin juttua en ole nähnyt mainittavan sitä, ettei aina ole kyse masennuksesta, vaikka papereissa niin lukisikin. Tämäkin juttu käsittelee ainoastaan työuupumuksen ja masennuksen suhdetta, josta asiantuntijatkaan eivät ole yksimielisiä, ei muita hutidiagnooseja.

4 Comments

  1. Juu, ei fibrollakaan heru eläkettä. Mutta Polo kertoi, että hiljan jotkut hänen potilaistaan olivat saaneet CFS-diagnoosilla kuntoutustuen. Alku tämäkin. 🙂 Mulla on vuodenvaihteessa jännä paikka, kun pitäisi eka kertaa hakea kuntoutustukea eds:n ja cfs:n perusteella. Vajaa viisi vuotta on mennyt eläkkeellä masennusdiagnoosilla miutta kun viimeisetkin viitteet masennuksesta on hävinneet, ei sairauslomakaan enää tipu. Tai no BDI-lomakkeesta saisin varmaan edelleen hurjia pisteitä ihan uupuneisuuden vuoksi.

  2. No mulla fibro noterataan vain ohimennen B-lausunnossa. Selkä- yms. diagnoosit ovat pääasiana ja jatkuvasti tyrkytetään masennusta, että pääsisi kokoaikaiselle eläkkeelle. Nythän siis olen ollut kohta vuoden osa-aikaisella kuntoutustuella (jota muuten lekuri eilen ihmetteli kovasti – että miksi kuntoutustuki eikä edes eläke :o).
    Edelleen lääkitykseksi väkisin väännetään mielialalääkkeitä, vaikka niitä on kokeiltu lähes kaikkia eivätkä ne sovi. Pitääkin taas tarkistaa kanta eräisiin muihin sinunkin mainitsemiisi aineisiin – josko niille lupa heltiäisi.
    On tämä taas aika masentavaa *koomisesti kylläkin siis* eli masentuu, koska pitäisi olla masentunut, että pääsisi ns. oikealla ja hyväksyttävällä diagnoosilla eläkkeelle.
    Tässä on jotakin, jota en jaksa ymmärtää.