Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ihopunkit ja ruusufinni

Hesari uutisoi pari päivää sitten uuden tieteellisen artikkelin selvittäneen, mikä ruusufinnin eli rosacean aiheuttaa. Kyseessähän on erittäin yleinen ihosairaus, joka lievimmillään aiheuttaa vain ihon punoitusta, ns. couperosaa, mutta pahimmillaan voi aiheuttaa todella pahaa aknetyyppistä oireilua, ihon arpeutumista ja vaikeita silmäoireitakin.

Aiemmin on epäilty bakteereja, immuunireaktiota sekä mikroskooppisia ihopunkkeja, joita esiintyy hyvin monilla ihmisillä, mutta ruusufinniä sairastavilla enemmän. Näyttää siltä, että kyseessä voisi olla ihopunkin suolessa elävän bakteerin aiheuttama immuunireaktio. Periaatteessa tämä havainto on tosin jo vuodelta 2007.

Kaikki teoriat olisivat siis tavallaan oikeassa. (Ruusufinniin on epäilty kytkeytyvän myös suoliston bakteerikannan häiriöitä ja helikobakteeria, sitä en tiedä saako näitä teorioita sopimaan mukaan – voivathan ne lisätä immuunireaktion voimakkuutta.)

Monen mielestä ällöä, mutta minusta samalla myös eleganttia. Sairauksien syiden selvittäminen vaatii salapoliisityötä ja joskus lopputulos voi olla varsin kompleksi, usean asian yhdistelmä. Useampi teoria voi olla oikeassa – ja tietysti jotkut suositut ja järkeenkäyvätkin hypoteesit saattavat olla pahasti hakoteillä.

Tämä ei ole myöskään ainoa teoria, johon liittyy toisissaan loisivia mikrobeja. Ehkä hivenen samankaltaisena ilmiönä voi pitää bakteriofageja eli bakteerien viruksia. On ehdotettu mm. että fluorokinoloniantibioottien toisinaan hyvin vaikeat sivuvaikutukset johtuisivat siitä, että ne useimmista antibiooteista poiketen vaikuttavat myös bakteriofageihin.

Muuttaako löydös ruusufinnin hoitoa? Ei välttämättä. On tiedetty jo pitkään, että siihen tehoavat esimerkiksi tietyt valohoidot, antibiootit sekä jotkut immuunijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet ja lisäravinteet (moni kokee esimerkiksi pieniannoksisen naltreksonin auttaneen selvästi). Joidenkin muiden sairauksien kanssa aiheuttajan selvittäminen voi kuitenkin olla ratkaiseva tekijä.

Sinänsä kannattaa tietysti olla terveen epäileväinen aina, kun joku julistaa löytäneensä syyn sairauteen X (tietysti kaikkien tutkimustulosten, etenkin erittäin lupaavien suhteen, kannattaa olla hieman skeptinen), koska usein myöhemmin tällaisia tietoja korjataan. Hesarin juttu antaa ehkä hieman turhan valoisan kuvan siitä, kuinka aukottomasti punkkibakteeriyhteys on osoitettu.

4 Comments

  1. Itselläni on aika vahva epäilys ruusufinnin johtuvan jonkinlaisesta bakteeri-/sienikoktailista koska mulla tuli noin 2 vuotta sitten poskionteloiden kohdalle punoitusta joka on pysynyt siinä siitä lähtien (toisinaan hädintuskin havaittavissa, toisinaan aivan punaisena) ja juuri reilu 2 vuotta sitten muutimme vanhaan taloon, jossa on paljastunut kaiken aikaa enemmän ja enemmän kosteusvaurioita joita olen sitten korjaillut. Eli uskon että hengitysilmasta tulee bakteereja/sieniä limakalvoille jotka sitten oireilee ihon punoituksella poskionteloiden kohdalla. Tahtoisin muuttaa pois terveyteni vuoksi mutta oma moraalini ei salli kosteusvaurioituneen talon myymistä joten korjaan kaikki löytämäni vauriot ennen myymistä – toivon vaan että selviän hommasta terveenä ja että saan tämän todella ärsyttävän punoituksen kasvoilta pois. Olisi mielenkiintoista tietää mitkä bakteerit elävät terveen poskionteloissa ja sitten esim. jollain suihkeella voisi pikkuhiljaa yrittää parantaa poskionteloiden bakteeritasapainoa. Eikö tälläinen “bakteeritasapainotus” voisi olla käypä hoito monessa muussakin tapauksessa, eli kun jokin haitallinen bakteeri on vallalla niin antibiootilla poistetaan bakteerit ja sitten pistetään hyviä bakteereja tilalle jo antibioottikuurin aikana että väärä bakteeri ei saisi “elintilaa”?

    • Ruusufinniinhän on yhdistetty myös suolistobakteerien epätasapaino (kuten moniin eri ihosairauksiin). Siitä en tiedä, asustaako sinulla bakteeri/sieni juuri poskionteloissa, mutta varmasti tuo ikävä tilanne voi liittyä asiaan johonkin.

      • Jotenkin kuvittelisin että poskiontelot olisivat juuri se “bakteeripesäke” ja syy ihon punoitukseen siksi koska ihoni punoitus on täsmälleen poskionteloiden kohdalla eikä missään muualla ja koska minulla ei ole ollut koskaan mitään ihon punoitusta mutta juuri hengittämiseen liittyvien poskionteloiden kohdalla on ollut punoitusta siitä lähtien kun olen asunut paikassa jossa hengitysilma ei ole mitään ihan parasta mahdollista. Onneksi meillä ei kuitenkaan tilanne ole mitenkään pahimmasta päistä vaikka lieviä hajuja onkin ympäri kämppää joten uskon että ehdin pistää paikat kuntoon vuodessa-parissa vaikka kyllähän tämä remppaaminen miltei kaiken vapaa-ajan vie. Saa tästä ainakin kallisarvoisen opetuksen talon ostamisen vaaroista ja rakentajan “oppisopimus”-koulutuksen ;D

        • Onhan se hyvin mahdollista tuossa tilanteessa. Poskionteloiden kohdalla iholla voi tosin esiintyä punoitusta myös sairauksissa, jotka eivät liity poskionteloihin, kuten lupuksen perhosihottuma.