Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Luovuttaisitko luuydintä?

Verenluovutus on yksi helpoimpia tapoja auttaa muita, ainakin jos siihen pystyy. Moni ei tietysti esimerkiksi sairauden takia pysty ja joiltain väestöryhmiltä on täysin perusteettomasti evätty mahdollisuus veren luovuttamiseen.

Jos haaveilee siitä, että voisi vielä konkreettisemmin pelastaa ihmishenkiä, kannattaa harkita liittymistä luuydinluovutusrekisteriin. Kyse on kantasolujen luovutuksesta, joita voidaan kerätä niin luuytimestä kuin verestäkin. Edellämainittu vaatii nukutuksen, mutta jälkimmäinen ei. Kumpikin on erittäin turvallista eikä niistä esimerkiksi jää leikkausarpia.

Kantasolusiirroilla hoidetaan lähinnä leukemiaa ja imusolmukesyöpää (lymfoomaa), joskus muitakin syöpiä, verisairauksia ja henkeä uhkaavia immuunijärjestelmän sairauksia. Eräs tärkeä kohderyhmä ovat akuuttia lymfoblastileukemiaa (ALL) sairastavat lapset, joiden sairaus on uusinut tai se on poikkeuksellisen aggressiivinen.

Useimmissa tapauksissa hoito parantaa sairauden pysyvästi.  Luovuttaminen voi siis hyvin konkreettisesti pelastaa hengen, sillä jos sopivaa luovuttajaa ei löydy, potilas todennäköisesti kuolee sairauteensa.

Kriteerit rekisteriin liittymiseksi ovat seuraavat:

  • 18-40 vuoden ikä (luovuttaa voi 55-vuotiaaksi asti)
  • hyvä terveydentila, ei lääkityksiä (mm. e-pillerit ovat kuitenkin OK), ei runsasta tupakointia, ei sairaalloista lihavuutta
  • verenluovutuksen edellytysten täyttyminen (esim. riittävän korkea hemoglobiini, paino vähintään 50 kg)

Erityisesti rekisteri etsii nuoria miehiä useastakin eri syystä, mutta toki naisetkin ovat erittäin tervetulleita.

Luovuttamisesta ei makseta palkkiota, mutta kaikenlaiset kustannukset korvataan, esimerkiksi matkakulut ja ansionmenetys työstä. Lisää tietoa SPR:n veripalvelusta.

Jos et itse pysty luovuttamaan luuydintä, ehkä voit houkutella jonkun toisen mukaan?

Comments are closed.