Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Helppoa ksylitolista

Ksylitolilla on monia edullisia terveysvaikutuksia, sellaisiakin, joita ei Suomessa kovin moni tunne. Paitsi että se suojaa hampaita ja voi ehkäistä lasten korvatulehduksia, se näyttää parantavan myös luun tiheyttä. Erityisen hyödyllistä ksylitoli on niille, jotka nauttivat paljon mehuja, limsoja, hedelmiä ja muita happamia ruokia (esimerkiksi etikka- ja tomaattiruoat).

Olin ennen todella kova syömään ksylitolipurukumia, mutta jossain vaiheessa huolestuin siitä, miten se vaikuttaa TMJ-vaivoihini. Joillain ihmisillä runsas purkan jauhaminen voi aiheuttaa myös öistä hampaiden narskuttelua eli bruksausta.

Vaihdoin siis purkan pääsääntöisesti ksylitolipastilleihin. Ne ovat kuitenkin melko kalliita ja hyvin vaikeita löytää kotimaastani Hollannista. Miksen siis tekisi niitä itse?

Osoittautui, että ksylitolimakeisten tekeminen on hyvin helppoa. Ksylitoli sulaa hyvin nopeasti alhaisella lämmöllä hellalla, varmaan hyvin myös mikrossa. Siihen voi sekoittaa makuaineita – olen käyttänyt toistaiseksi karhunvatukka- ja colaesanssia sekä passionhedelmäaromia, mutta luomumpi vaihtoehto olisi esimerkiksi piparminttu- tai sitruunaöljy. Kokeilin lisätä ksantaanikumia, mutta se ei tuntunut juuri vaikuttavan lopputulokseen.

Sulatettu ksylitolimassa kaadetaan levyksi leivinpaperille ja sen jähmetyttyä se taitellaan pieniksi viipaleiksi. Massa voi kristallisoitua hieman epätasaiseksi jääden laikukkaaksi, mutta se ei juuri vaikuta makuun. Valmiit pastillit pitää säilyttää tiiviissä purkissa tai pussissa, sillä ksylitolilla on taipumus imeä itseensä vettä ilmasta.

Suosittelen kaikille, jotka haluavat pitää huolta hampaistaan. Ksylitolia saa esimerkiksi apteekista ja hyvinvarustetuista luontaistuotekaupoista. Erityisen halvalla pääsee, kun tilaa netistä isompia pakkauksia.

Koiranomistajille ja sellaisten tuttaville tosin erityishuomio: muistathan, että ksylitoli on pienissäkin määrissä erittäin myrkyllistä koirille.

Comments are closed.