Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Elämää hypoglykemian kanssa

Briteissä tämän viikon on julistettu olevan ensimmäinen “hypo awareness week”. Viikko keskittyy kuitenkin ainoastaan diabeetikoiden alhaiseen verensokeriin, ei muuhun hypoglykemiaan, vaikka sekin voi heikentää elämänlaatua merkittävästi ja joissain tapauksissa olla jopa kohtalokasta.

Olen kärsinyt hypoglykemiasta nelisen vuotta ja se on dokumentoitu myös verensokerimittauksilla, joskaan nykyään harvemmin enää jaksan mittailla. Syynä on ilmeisesti eri hormonaalisten puutoksien yhdistelmä: kilpirauhasen ja lisämunuaisen vajaatoiminta sekä kasvuhormonin puutos. Ensimmäiseen kahteen saan kyllä hoitoa, mutta jälkimmäiseen en.

Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani kerron hypoglykemian syistä ja hoidoista yleisemmin, tässä enemmänkin omista kokemuksistani, jos ne vaikka auttaisivat jotain muuta. Oma hypoglykemiani on siis osittain reaktiivinen (aterianjälkeinen), mutta enemmänkin vaivaa kaiken aikaa.

Oireet

Minulla hypoglykemian pahin oire on näläntunne, joka voi pahimmillaan olla sietämätön ja vaivata, vaikka olisin juuri syönyt tukevan aterian, tai jopa kesken ateriaa. Se häiritsee keskittymistä paljon – elimistö yrittää sanoa, että syö nyt hyvä ihminen sen sijaan, että tekisit jotain muuta.

Jos verensokeri laskee yöllä, näen painajaisia ja/tai ruoka-aiheisia unia ja saatan herätä hikilammikostä. Toisaalta joskus hytisen kylmästä. Lisäksi hypoglykemia pahentaa voimakkaasti triggerpisteitäni, joita onkin aktiivisena aina sadoittain.

Pahimmillaan verensokerin romahtaminen aiheuttaa minulle hikoilua, vapinaa ja jopa automaattista käytöstä. Onneksi tilanne ei ole aikoihin mennyt ihan näin pahaksi. Jos en reagoi hypoglykemiaan ajoissa, oireilu voi pahentua jopa pariksi viikoksi.

Ruokavalio

Hypoglykemiaan tärkein hoito on yleensä ruokavalio. Käytännössä se on varsin lähellä diabeetikon ruokavaliota: sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja on syytä välttää. Jotkut hypoglykeemikot pitävät mukanaan tai sängyn vieressä esim. pillimehua, mutta minulle se olisi huonoin mahdollinen ratkaisu verensokerin laskuun. Oma hätävarani on pähkinäpatukka.

Kroppani sietää hitaitakaan hiilareita hyvin huonosti, esimerkiksi ruisleipääkään ei parane syödä. Jos syön leipää tai pastaa, se on karppiversiota tai esimerkiksi lähes kalorittomia shiratakinuudeleita. Yleensä en tosin erityisesti kaipaa mitään “lisäkettä” lämpimälle ruoalle, vaan syön esimerkiksi wokkia siltään.

Aikoinaan käytin soijamaitoon liotettua kypsentämätöntä maissitärkkelystä tasamaan verensokeria yön aikana, kikka jota joskus suositellaan diabeetikoillekin. Toisin kuin kypsennetty, raaka tärkkelys imeytyy hyvin hitaasti.

Iltapalan vaihtaminen vähähiilihydraattisemmaksi on kuitenkin ollut parempi ratkaisu. Aamupalaksi laitan yleensä terveellisen ja maukkaan hamppuproteiini-marjasmoothien, johon tulee myös esimerkiksi lesitiiniä ja avokadoa.

Riittävä rasvan syöminen voi olla proteiiniakin tärkeämpää verensokerin tasapainottamiseksi. Kookosöljyssä on keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka voivat auttaa hypoglykeemikkoa, mutta en ole huomannut niistä erityistä apua muihin rasvoihin verrattuna.

Eläinperäiset ruoat sisältävät usein paljon rasvaa ja proteiinia, mutta vähän hiilihydraatteja. Silti ne lisäävät yllättävän paljon insuliinin eritystä, etenkin liha ja kala (maitotuotteetkin melko paljon, kananmuna vähiten).

Tässä suhteessa kasvikunnan proteiinit ovat parempia. Yksi parhaita olisi maapähkinä, mutta sen rasvahappokoostumus ei houkuta, joten syön mieluummin oikeita pähkinöitä ja siemeniä.

Reaktiivisesta hypoglykemiasta kärsivän kaverini verensokeri laskee kaakaon teobromiinista – minun onneksi ei. Kofeiinia kyllä välttelen.

Lisäravinteet

Kromia, berberiiniä ja pyhäbasilikaa (tulsi) on käytetty niin korkean kuin matalankin verensokerin hoitoon. Minulla niistä ei tullut mitään vaikutusta.

Lipoiinihappo saattaa laskea verensokeria ja aiheuttaa hypoglykemiaa, mutta minulla se ei vaikuta lukemiin (onneksi, sillä se pitää CFS/ME:n aiheuttaman neuropatian täysin poissa). Verensokeria nostava niasiiniamidi (B3-vitamiinin johdannainen) tuntuu auttavan vähäsen.

Ainoa lisäravinne, joka on selkeästi pahentanut hypoglykemiaa, on mangaani, jolla hoidetaan mm. diabetestä. Puolikaskin 10 mg kapselista huononsi oloa selvästi.

Hiilihydraattien imeytymisen vähentäminen

Valkoisista pavuista valmistettava lisäravinne Phase2 estää entsyymiä nimeltä alfa-amylaasi, eli käytännössä vähentää tärkkelyksen imeytymistä. Sitä käytetään etenkin laihduttamiseen, mutta se voi auttaa myös diabeetikkoja ja hypoglykeemikkoja. Minulla se on hyvä apu verensokerin tasaamiseen ja siten helpottaa etenkin kodin ulkopuolella syömistä.

Monet muutkin lisäravinteet ja jotkut ruoat estävät alfa-amylaasia ja/tai alfaglukosidaasia (eli sokereiden imeytymistä). Esimerkiksi monet marjat, etenkin mustikka, sekä pyhäbasilika vaikuttavat näin. Tämä voi selittää joidenkin “superruokien” (kuten acai, mulperi ja goji) väitetyn laihdutusvaikutuksen.

Alfaglukosidaasin esto voi tosin aiheuttaakin hypoglykemiaa, ymmärtääkseni siksi, että elimistö kuvittelee saavansa tietyn määrän sokeria ja erittää sen mukaan insuliinia, mutta osa sokerista jääkin imeytymättä. Verensokerin säätelyn kanssa hyvin monet asiat ovat yksilöllisiä.

29 Comments

 1. Hei, todella mielenkiintoista luettavaa. Itsellä on vielä 5 tunnin rasituskoe tekemättä. 2 h kokeessa paastosokeri oli 4.9 ja 2 tunnin päästä 3.9, epäillään reaktiivista hypoglykemiaa. Nään usein unia ruuasta ja syömisestä, yritän syödä kahden tunnin välein mutta sekään ei riitä aina. Nälkä on valtava koko ajan! Voisitko kirjoittaa minulle vinkkejä lisää alhaiseen verensokeriin liittyen. Minulla paras mikä voi pitää sokerin tasaisena on proteiinipatukka tai erilaiset pavut/herneet+pesto. Proteiini siis, mutta sekään ei aina.

  • Ainiin ja olen asunut homeasunnossa pienestä asti, vasta kohta noin vuoden ollut puhtaassa kodissa, olen miettinyt voiko tämä olla tullut siitä.

  • Minulla ei taida olla hirveästi enempää vinkkejä kuin mitä tässä kerroin. Itselläni pavut ja herneet eivät ole kovin hyvä ratkaisu, niissäkin on minulle liikaa hiilihydraattia (poislukien soijapavut, syön joskus välipalaksi tuoreita soijapapuja eli edamameja).

   Eräs kaverini sai trisyklisestä masennuslääkkeestä apua reaktiiviseen hypoglykemiaan.

   Minulle ei siis ole tehty sokerirasituskokeita, ainoastaan tavallisia verensokerimittauksia + pitkä sokeri.

   Homeasunto voi olla vaikuttanut asiaan, ei ole mitenkään mahdotonta. Itse en tosin tietääkseni ole ikinä asunut homeasunnossa. Kahdelle edelliselle asunnolleni on eräs hyvin homeallerginen kaveri antanut “puhtaat paperit”.

 2. Toivottavasti et tule koskaan kohtaamaan homeasuntoa, hyvä kun kaveristasi on apua asunnon etsimisessä! Itsekin haistan homeen heti jos satun homeiseen paikkaan tai kävelen joidenkin rakennusten ohitse.

  Tänään on ollut taas huononpi päivä ja sorruin hädissäni ahmimaan kaikkea sitä mikä juuri pahentaa tätä. En ole nyt Suomessa, joten toivon että pääsen tutkimuksiin ja ravintoterapeutille puhumaan valinnaisesta vhh ruokavaliosta ja että paljonko syön hiilihydraatteja, luulen että se olisi minulle oikea ruokavalio.
  Minusta on tuntunut jo pitkään että minulle on kehittynyt syömishäiriö ainaisesta mietinnästä mitä syön, kuinka paljon ja milloin, lihoin homeasunnossa erilaisten sairastelujen myötä ja olen käyttänyt e-pillereitä epäsäännöllisiin kk, mutta lopetin ne, koska turvottavat. Tämä on ainaista taistelua päivittäisestä olosta, haluan tasapainon. Aina silloin kuin minulla on huonommat kaudet, tekee mieli lisätä kanelia ruokiin. Luin netistä että liittyisi sokeritasapainoon….

  Nyt kun luin tekstisi uudelleen mainitsit shirataki nuudelit, googlailin ja niitä saisi ainakin hiilariton.fi sivuilta, olen suuri pesto fani joten olisiko kenties ne minulle hyviä.
  Kunhan pääsen Suomeen takaisin yritän muuttaa syömistapoja, olen nyt tosiaan suorittamassa opiskeluihin liittyvää työharjoittelua ja työ on raskasta, joten vapaa päivinä sokerit pysyvät parempina.
  Onko muuten mielestäsi juusto välipalana esim 100g 5-9% juustoa hyvä?
  Yksi asia vielä, tuntuu että päivän alamäki alkaa siitä hetkestä kun laitan suuhuni jotain, sitten alkaa se kierre—> tunnin päästä syömisestä huono-olo, olen joskus testikseni paastonnut päivän ja voin silloin hyvin kun en syö mitään, minusta tässä on juuri se huomionarvoinen kohta.

  Jos vain pystyt ja ei olisi liikaa vaivaa, haluaisikohan ystäväsi joka kärsii reaktiivisesta hypoglykemiasta kirjoittaa minun sähköpostiini? se kai näkyy, kun tähän piti laittaa. 🙂

 3. Hei! Kuulostaapa tutulta itse olen elämäni taistellut hypoglykemian kanssa vailla ymmärrystä. Olen tosissani taistellut asian suhteen ja vihdoin olen saanut oikean diagnoosin 30 vuotiaana sairastan yhtä muotoa synnynäisestä hyperinsulinemiasta joka todettiin geenivirheenä. Tämä muoto on kaikenlisäksi vallitsevasti periytyvä joten ainakin toisella lapsellani on myös nyt todettu tämä. Ymmärrystä näyttäis terveys puolelta olevan todella vähän ja itse uskon että haitat ja oireet on aika laajat hoitamattomana.

 4. Moi

  Vieläkö ketju on “hengissä”?
  Olen 31v mies ja tähän mennessä olen linkittänyt omat oireet mm. Paniikkihäiriöön ja nyt tähän sivulla mainittuun joka tukisi myls ennenkaikkea sitä seinää mikä tulee varoittamatta vastaan treenatessa ja jättää heikoksi.
  Minua kiinnostaisi eri kirjoittajien mainitsemat diagnoosit – ja miten ne on tehty. Verensokerin pysyminen tasaisena/tarpeeksi ylhäällä ja ateriasta toisinaan “toipuminen” plus yöt ovat muodostuneet isoimmaksi ongelmaksi. Meinaa mennä usko tekemiseen ja itseensä kun ensin olo OK ja yhtäkkiä kroppa vetää liinat kiinni.

  Kiitos vastauksista.

  • Maija Haavisto – mainitsemasi näläntunne ja triggeripisteiden herkistyminen/kipuilu tuntuu ikävästi omalta. Olen aina miettinyt että voiko olla yhteys hermopisteiden/lihastenkin ja tämän vielä diagnoosia vailla mutta kovasti verensokeriin tms viittaavan kohtauksen välillä.

   • Hypoglykemiaan on aika vaikea saada diagnoosia, kun moni lääkäri ei usko sitä olevan olemassakaan paitsi diabeteksessä. Onneksi syy on aika helppo selvittää itse, sillä verensokerimittarin saa vain noin 20 eurolla. Sellaisen saattaa saada myös ilmaiseksi lainaan terveyskeskukesta. Jos verensokerit ovat absoluuttisten rajojen alle, syy on selvä. Hypoglykemia voi kuitenkin tulla myös suhteellisesta laskusta, eli jos verensokeri laskee hyvin nopeasti, vaikka se ei päätyisikään kovin alas.

    Alhaisen verensokerin oireet voivat muistuttaa myös paniikkihäiriötä, kun sympaattinen hermosto aktivoituu ja erittää paljon adrenaliinia, josta voi seurata mm. sydämentykytystä, ahdistusta ja hikoilua.

    Siinä mielessä asia olisi hyvä selvittää, että syynä voi olla lisämunuaisten tai kilpirauhasen vajaatoiminta tai kasvuhormonin puutos, harvoin insuliinia tuottava kasvain. Jos syynä on muusta syystä johtuva liiallinen insuliinin eritys, sekin olisi hyvä selvittää, sillä se on diabetesriski ja silloin kannattaa yrittää saada insuliinin tuotantoa alas lisäravinteilla.

 5. Moi taas

  Hankin verensokerimittarin ja mietin mitähän ovat nuo absoluuttiset arvot(?)
  Esim. n. 3h aamupalan jälkeen (kaurapuuroa, banaania) tulos 5.8
  2h aterian jälkeen (keitto/salaatti) 4.8
  3h aterian jälkeen 4.0 ja olo jo tuttu hieman hytisevä,kädet kylmät, olo kevytpäinen ja nälkäinen.

  Luin myös että tulokset saattavat olla laimeammat eli matalammat mittarissa jo sormesta joutuu puristamaan verta (kudosneste ilmeisesti sekoittuu vereen) kuten itse joudun tekemään kun nahka on sen verta paksu sormissa urheiluharrastusten myötä.

  Ajattelin vielä liikunnan jälkeen ja heti herättyä mittailla.

  //Teemu

  • 5.8 kolme tuntia aamupalan jälkeen kuulostaa kyllä turhan korkealta.

   “Independent of what they eat, the blood sugar of a truly normal person is:

   Under 120 mg/dl (6.6 mmol/L) one or two hours after a meal.

   Most normal people are under 100 mg/dl (5.5 mmol/L) two hours after eating.”

   Kolme tuntia aamupalan jälkeen verensokerin pitäisi kuitenkin olla selvästi alempi kuin kaksi tuntia aterian jälkeen. Tosin kaurapuuro ja banaani on tosi huono aamupala, pelkkää hiilaria. Joillain kaurapuuro toki toimii hitaana hiilarina, itselläni taas se on nopea. Suosittelen ennemmin proteiinia ja rasvaa, joka on hyvä sekä matalan että korkean verensokerin välttämiseen.

   Paastosokeri on myös tärkeä arvo, kannattaa siis sitä mittailla. Liikunnan vaikutuksiin verensokeriin en ole niin perehtynyt, koska en sairauteni takia pysty harrastamaan juuri liikuntaa. Ne kai vaihtelevat ihmisestä toiseen, riippuen paljon siitä, miten paljon ja millaista liikuntaa harrastaa.

   Katselin muistiinpanoja mittauksistani ja matalin arvo, minkä mitatessani minulle ei ole ollut hypoglykeeminen olo, on ollut 3.5 (aamu, paasto), mutta 5.3:lla (2 h ateriasta) on joskus ollut. (Oloa esiintyy siis sekä öisin/aamuisin että päivällä ruoan jälkeen.)

 6. Niin, kiitos siis vastauksestasi Maija – meinasi unohtua 🙂

 7. Hei! Sattumalta osuin taas näille sivuille. Oon tällä hetkellä ainut poikani kanssa joille on todettu glukokinaasi- hyperinsulinemia. Oon taistellut vuosia tästä että joku oikeesti uskoo. Oon Meilahden asiakas tällä hetkellä jossa on tutkittu paljon ja kaikki viittasi hyvin harvinaiseen geenivirheeseen joka on synnynnäinen krooninen alhainen sokeri taso. Itselläni on vs 2-4,5 perustaso poikkeuksia löytyy mutta on ollut keskiarvo viikon seurannassa 4 luokkaa kun laite mittaa 5 min välein. Keho väsyy nopeasti rasitusvammat on tuttuja ja monialaiset heikkoudet ja kivut kehossa. Masennus/ahdistushäiriö joka on reagoimaton lääkkeisiin ja terapiaan vuosienkin jälkeen. Tää on suomessa ihan lapsen kengissä. Mulla on todettu geenivirhe Englannissa koska siellä kiinnostui tästä kun Meilahti konsultoi tutkimustuloksiani. Suomessa ei pystytä vielä testata semmoisia mitä ei löydy tietokannasta ja Tää oli uusi mutaatio maailman laajuisesti. Muitakin gck-chi sairastavia on maailmalla suomessa ei tiedossa. Muita geenivirheitä kyllä on myös suomessa. On vielä erikseen eihi chi joka reagoin just rasitukseen eniten jne. Löytyy netistä jonkun verran tietoa chi sairauksista. Yleensä nämä todetaan vastasyntyneenä mutta ns lievemmät jäävät ainakin suomessa vielä huomaamatta ja vaikka on diagnoosi lääkärit on peukalo keskellä kämmentä eikä halua ottaa kantaa kun ei ole kokemusta. Jos jotakin epäilee on taisteltava ja uskottava itseensä

  • Kiitos mielenkiintoisesta tiedosta! Aloin tuon jälkeen miettiä, johtuisiko minunkin rasitusvammataipumukseni kasvuhormonin puutoksen sijaan hypoglykemiasta. Tänä vuonna mm. kolme eri rasitusvammaa eri kohtiin samassa jalassa pelkästä tavallisesta kävelystä… Muuten omat kokemukseni hormonaalisen hypoglykemian kanssa lienevät erilaisia kuin geneettisen sairauden suhteen.

   Artikkelin kirjoittamisen jälkeen olen saanut vaivaani vähän apua isosta kromiannoksesta (2 x 500 mcg) sekä luontaisesta progesteronista. Kasvuhormonista ei ole ollut yhtä paljon apua kuin olisin toivonut, ainakaan vielä tällä pienellä annoksella.

 8. Tää on ollut tosi vaikea todeta toteen että mistä johtuu. Mulla oli kortisol vajaa kun alettiin tutkia ja tutkittiin yli 2 vuotta tätä poissulku testejä testejen perään. Mulla pitkäaikaissokeri ok ja rasituksessa viittaa reaktiiviseen. Mutta sit kun tehtiin Se viikon käyrä normi arjesta niin ei jäänyt epäselvyyttä koska oli lähes suora ja yöllä saarta käydä lähellä 2 ja välillä päivällä ja yli 6 arvoja ei yhtään koko viikkoon. Tähän on vain olemassa maailmassa yksi lääke joka on erityislupa lääke joka hidastaa insuliinia ja ei ole selvää näyttöä että vaikuttaa koska vika on haimassa ja maksassa tässä geenivirheessä.

 9. Hei!

  Mulla tätä aterian jälkeen tulevaa hypoglykemiaa on esiintynyt kahden kolmen päivän ajan ennen ovulaatiota/ovulaation yhteydessä. Saattaa tulla tosi pian syömisestä heikkopäinen olo, pahinta iltaisin ja öisin, kun on koko ajan nälkä eikä vatsa tunnu täyttyvän edes syönnin aikana. Yöllä saatankin herätä tuohon nälkään ja “taju kankaalla” -tunteeseen. Lisäksi muutun kiukkuiseksi, pahimmillaan pelkään saavani raivokohtauksen. Myös pahoinvointi iskee, mikä tekee syömisen vaikeaksi.

  Kävin juuri sokerirasituksessa. Tosin ajankohta ei sattunut oikein pahimpaan aikaan eli en tiedä, paljastaako mitään. Jännä tässä ongelmassani on se, että hypoglykemia-kohtaukset päättyvät kuin seinään parin kolmen päivän kärvistelyn jälkeen. Sitten pystyy taas syömään esim. maitotuotteita jopa jäätelöä, joista hypoglykemian aikaan saa takuuvarman hedarin.

  Voisko tämmöinen hormonaaliseen kiertoon liittyvä hypoglykemia johtua endometrioosista (ei ole tutkittu), kilpirauhasen toimintahäiriöstä (autoimmuuni tulehdus löytynyt), vai onko se kenties merkki alkavasta diabeteksestä?

  Jos kokeilen kromia tähän vaivaan, niin olisiko järkevää syödä sitä jatkuvasti vai vain hypoglykemian aikoihin vai esim. kuukautisista ovulaatioon?

  • Aijai, nyt pistit pahoja kysymyksiä. Muistutettakoon taas, että en ole lääkäri. Tuo hypoglykemian ajankohta kuulostaa hämmentävältä. Progesteronihan ennemminkin vähentää hypoglykemiaa (itsekin olen sitä alkanut käyttää – siis luonnollista progesteronia – tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen). Minusta siis “loogisin” ajankohta hypoglykemialle olisi kuukautisten alussa, ei ovulaation aikaan… En tiedä voiko hyvin voimakas progesteroni”piikki” aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen, verensokeri laskee.

   En usko, että tuo voisi johtua endometrioosista. Jos jostain gynekologisesta vaivasta, niin veikkaisin munasarjojen monirakkulaoireyhtymää, siihenhän liittyy insuliinin liikaeritystä. En ole tosin tähän oireyhtymään perehtynyt kovin paljoa. Jos sinulla ei ole muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, en usko tähänkään selitykseen.

   Yksi mahdollisuus olisi jokin harvinainen sairaus. Esim. autoimmuunissa progesteronidermatiitissa esiintyy ihottumaa osan kuukaudesta. Jos olisi jokin tuontyyppinen, mutta se ei aiheuttaisikaan ihottumaa vaan autoimmuunia hypoglykemiaa. Autoimmuunia hypoglykemiaa tutkineet amerikkalaistutkijat olivat sitä mieltä, että insuliinivasta-aineet pitäisi mitata kaikilta hypoglykeemikoilta. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15901524 (Minultakaan ei ole kyllä mitattu.) Sinulta ne pitäisi varmaan mitata silloin, kun olet oireinen.

   Eli siis pääarvaukseni ovat PCOS tai jokin epätavallinen autoimmuunitila.

   Kromin vaikutus tulee suhteellisen nopeasti, mutta jos olisin sinä, varmaan kokeilisin aloittaa sen viikkoa etuajassa, eli söisin ~10 päivää kuusta 1-2 x 500 mcg. Mutta ei siitä haittaa ole ja ehdottomasti voi olla hyötyäkin ottaa kromia koko ajan.

 10. Kiitos Maija vastauksestasi! Sainpahan nyt ideaa, miten asian tutkimista jatkaa. Lääkäri meinasi, etta laihuudestani vaiva johtuu…

  Odottelen vielä tuloksia rasitustestistä. Jos niistä nyt mitään ei ilmene, voisin tietty hommata itselle verensokerimittarin ja tilannetta seurailla. Kokeillaan nyt ensi alkuun kromia. Ja tuo PCOS täytynee tutkituttaa, en ollutkaan tietoinen sen yhteydestä insuliinin eritykseen ja muita PCOS:ään liittyviä ongelmiahan multa myös löytyy.

 11. Hei

  Minullakin ollut tätä verensokerilasku vaivaa jo vuoden ajan. Sain keväällä lääkityksen kilpirauhasiin ja lisämunuaisiin. Ei ole ainakaan ne auttaneet tähän verensokerilasku vaivaan. Ruokailusta noin tunnin päästä tulee kamala hiki, pulssi tykyttää, tuntuu että tulee paniikkihäiriö. Ja sitten on pakko saada äkkiä jotakin syötävää. En käytä mitään viljoja (kotimaiset pois gluteeniherkkyyden takia) muut sen takia että kehoni ei siedä nopeita hiilihydraatteja.
  Tämä on aika tuskallinen vaiva. Kukaan ei ota tätä tosissaan.

  • Oletko varma, että lääkityksesi on riittävällä tasolla? Minullakaan tosin kilpirauhaslääkitys, kortisonilääkitys ja kasvuhormonikaan ei ole poistanut hypoglykemiaa.

   Phase 2 -valmistetta olen tilannut yleensä netistä, vaikka täällä Hollannissa sitä myydään myös (mielestäni usean eri merkinkin) isoimmassa luontaistuotekauppaketjussa. Vastaava tuote saattaa olla myynnissä myös valkopapu-uutteena tms.

   Myös monissa muissa ruoka-aineissa/lisäravinteissa on alfa-amylaasin estäjiä, jotka estävät tärkkelyksen imeytymistä, tosin niiden tehosta en tiedä. Esim. tulsin ja joidenkin marjojen pitäisi estää alfa-glukosidaasia eli blokata sokerin imeytymistä, mutta en ole huomannut tällaista vaikutusta käytännössä, ainakaan havaittavasti.

 12. Hei Maija

  Mistä saa tuota mainitsemaani lisäravinnetta Phase 2?

 13. Minun paastonjälkeinen sokerirasituskokeen tulos 2h kohdalla oli 2,3. Lääkäri sanoi, että pitäisi olla tajuton, mutta itse en kokenut oloa huonoksi. Menin kokeeseen, koska lähti taju töissä. Olin ollut aamuspinnissä, syömättä koko päivän, ja hirveä työstressi. Kuulemma liikunta, paasto ja stressi pahentavat hypoglykemiaa. Tuo oli terve herätys, nyt ymmärrän miksi tulen helvetin kärttyisäksi jos en ole syönyt tunteihin, keskittymiskyky katoaa, kädet tärisee ja alan käyttäytyä kuin pikkulapsi paniikissa siitä, että ruokaa ei ole saatavilla. Ajatus treenin jälkeisestä kauppareissusta ja sitä seuraavasta ruonlaittosessiosta saa tuskan hien otsalle. Minulla apu on löytynyt selkeästä ateriarytmistä. 2-3 tunnin välein kun syö ja terveellisesti niin ei ole mitään ongelmaa. Treenin jälkeen nopea smoothie naamaan ennen kuin alkaa tehdä oikeaa ruokaa, niin kykenee selviytymään ja tekemään ruoan valmiiksi ilman että syö ruokaa laittaessa kaikkia aineita jo raakana seisaltaan keittiössä. Puoliso tietää diagnoosin, ja osaa saman tien saatella minut välipalan ääreen jos äänestä kuulee että kiukku alkaa nousta. Tämä on ollut valtava helpotus, ymmärtää miksi muita ei kiukuta yhtä paljon. Myös huonoja puolia on totta kai edelleen, trekkasimme esimerkiksi Inka Trailin Perussa nyt elokuussa 2015 ja tiesin, että siellä ruokaa tulee olemaan liian vähän ja liian harvoin. Pakkasimme pähkinäpatukoita ja omenoita mukaan hirveän pinon. Mutta ne eväät oli sitten syöty tokana päivänä jo. Loppureissusta saatoin olla raskasta ja äkäistä seuraa… Olen samaa mieltä kuin bloggaaja tässä, että pahin tapa katkaista verensokerin lasku olisi jollain sokerimehulla tai munkilla, se katkaisee laskun max 30 minuutiksi ja sen jälkeen insuliinia erittyy niin paljon että lopputilanne on vielä alkutilannettakin pahempi tunnin kohdalla. Pitkäkestoisia hiilareita lääkäri suositteli, ja ne on auttaneet. Muuten syön ihan normaalisti, pääasia että syön usein. Tsemppiä kaikille!

 14. Hei, Olisiko mahdollista, Maria, että antaisit meilahden kiinnostuneen lääkärin tiedot. Itselläni samanlainen oirekuva kuin sinulla. marperhi@kymp.net

  • Hei Mari jos oireesi samantyyppiset ihan oman lääkärin kautta tarvitsee varmaan mennä ja siitä lähetteellä eteenpäin. Ja kannattaa mitata esim vuorokauden tunnin välein sokerit jolla osoittaa arvot. Mutta silti on vaikeeta päästä läpi seuraavaan hoitotahoon. Tämä on vaikea todentaa normi kokeilla. Mutta endokrinologian erikoislääkäreitä löytyy yksityiseltä myös jotka paremmin tietävänä lähettävät erikoispiireihin suoraan ehkä? Helsinki, kuopio ja Tampere taitaa olla paikkoja jossa on keskitetty tämän tyyppiset endokrinologian osastoihin.

 15. Moikka! Itsellänikin on ollut lukuisia hormoniongelmia vuosien aikana, mukaan lukien tämä hypoglykemia. Kaikki ongelmani viittasivat korkeisiin elohopeatasoihin jotka kävin mittauttamassa hiusmineraalitesteillä. Tosin harva lääkäri edes ottaa elohopeaa huomioon, vaikka erilaisissa rokotteissa on elohopeaa sekä hammasamalgaameissa. Minulla ei ole koskaan ollut amalgaameja suussa, mutta elohopeani sain kohtuvaiheessa ennen syntymää.

  Hoitomuotona Andrew Cutlerin kelaatioprotokolla josta saa lisätietoa täältä: http://www.livingnetwork.co.za/chelationnetwork/chelation-the-andy-cutler-protocol/

  Andrew Cutlerin facebook-ryhmä, josta saa lisätietoa ja vertaistukea:

  https://www.facebook.com/groups/acfanatics/

  • Mielenkiintoinen teoria. Itselläni elohopea tai muutkaan raskasmetallit eivät ole olleet kokeissa koholla. Elohopea ja lyijy, eli nämä “pääpahikset”, ovat olleet erittäin alhaisia.

 16. Hei,Mikä mahtaa olla silloin kun tuntuu että ruuanjälkeenkään ei saa ruuasta aivot glugoosia ja koko ajan on tuo tyhjä olo päässä ja huimaa?alkoi noin puolivuotta sitten eikä hellitä,on niinkuin aivot olis jossain puristuksissa kokoajan,myös migreeniä esiintyy.Sokerit mitattu ja rasitustesti tehty mutta ei kerro mitään,ennen kun söit miin tuntui että alkoi väsyttää olo oli rento ja saatoit haukotellakkin,eli tuntui että saat energiaa mutta nyt se ruoka ei niinkuin muutu energiaksi ja on tyhjä olo kokoajan,kilpparitestit tehty ja ne ok,kortisolit mitattu ja nekin hyvät,en tiedä mitä tehdä seuraavaksi kun pää ei kerran oikeen toimi,kiitos jos jaksat vastailla.

  • Onko sinulla jokin erityinen syy epäillä juuri sitä, että aivot eivät saa glukoosia? Oireille on monia mahdollisia syitä.

  • Moi Janne.

   Nuo oireet voivat tulla myös raudanpuutteesta esim ferritiini eli varastorauta. Neurologin ohjeen mukaan juon 1x 3kk pullollisen reuterportsaftia josta löytyy rauta ja tarvittavathivenaineet jotka mulla ei imeydy luontaisesti kunnolla.

   Mulla on epilepsia. Ja nyt mittailen sokereita. Ilmeisesti hypoglykemia. Niin diapetes, duecemin ja esim tämän ketjun kuvauksia lukiessa tulee vihdoinkin olo että se oikeasti löyty sillä epilepsia ei riitä kartoittamaan kaikkia oireita.

   Eikä tuo rautapuutoskaan sillä olen jo pitkän aikaa saanut ne arvot pysymään kunnossa ja ne mitattiin.

   Mulla on alhaalla niin pitkä kuin nopea sokeriarvo ja äsken heräsin kun nukahdin tähän oloon.

   Ja tuohon liikuntaan. Liikun paljon ja liikunta polttaa sokereita. Lenkillä ollessa mun on ollut pakko käydä ostamassa sniggerspatukka ja diapeteshoitajan kanssa yritetään löytää ruokavalio ja välipalat just esim urheilu suoritusta ennen. Tänään söin 3x ruisleipää maksamakkaralla ja juustolla. Ei tarvinut hakea sniggersiä.

   Noista voin laittaa lisää kunhan asiat etenee.

   -Hanna-