Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kun vaiva paranee lääkkeet lopettamalla

Medical Hypotheses -tiedelehdestä voi olla montaa mieltä (aiemminhan se ei ollut edes vertaisarvioitu), mutta usein siinä olevissa jutuissa on täyttä asiaakin. Hiljattain siinä oli hyvä artikkeli siitä, miten joskus “ahdistushäiriö” voi parantua sillä, että masennuslääkkeet lopetetaan.

Siinä ei toki ole mitään uutta, että masennuslääkkeet voivat aiheuttaa ahdistusta, mutta yllättävän usein se pääsee lääkäreiltä käytännössä unohtumaan. Aivan liian tavallista sen sijaan on se, että potilas saa psyykenlääkkeistä uusia psykiatrisia oireita (tai entiset pahenevat) ja lääkäri “ratkaisee” tämän lisäämällä lääkkeen annosta – tai pahimmillaan ottamalla mukaan uuden lääkkeen, joka saattaa vain pahentaa ongelmaa.

Pahimmillaan masennuslääkkeen sivuvaikutukset leimataan jopa psykoosiksi ja se onkin hyvä syy määrätä potilaalle myös neurolepti eli psykoosilääke. Kuulostaa älyttömältä, mutta tunnen useita ihmisiä, joille on käynyt juuri näin. “Psykoosit” paranivat, kun kaikki psyykenlääkkeet lopetettiin.

Tämä ei koske vain masennuslääkkeitä. Muidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksia voi olla vaikea erottaa itse sairauden aiheuttamista oireista.

Eräs tuttuni sairastaa SLE:tä ja hänen munuaisarvonsa olivat heikentyneet. Tämä ei sinänsä ole epätavallista, sillä SLE hyökkää erityisen usein munuaisten kimppuun. Hän oli kuitenkin varma, että munuaisongelmat johtuivat lääkkeistä, eivät itse sairaudesta. Hän lopetti lääkkeet ja munuaisarvot palasivat täysin normaaleiksi.

Lääkkeiden lopettamista tuosta vaan ei tietenkään voi suositella. Tuttavani olisi voinut olla väärässä ja lääkkeiden lopettaminen olisi saattanut ollut hengenvaarallista. Lääkkeiden mahdollinen osallisuus oireisiin on kuitenkin yksi asia, mikä on hyvä pitää mielessä, sekä lääkäreiden että potilaiden.

Yllättävän monien lääkkeiden kanssa voi käydä niin, että lääke pahentaakin vaivaa johon se on määrätty tai aiheuttaa oireita, joihin sen pitäisi auttaa. Tästä on tulossa oma postauksensa joskus lähitulevaisuudessa.

4 Comments

 1. Olen miettinyt, että kuinka suuri osuus käyttämälläni unilääkkeellä (Surmontil) on päiväväsymykseeni. Tosin muistan kyllä ennen kuin sairastuin CFS:ään, että nukuin tuon avulla yöt hyvin ja päivällä en kuitenkaan ollut erityisen väsynyt. Olisinkohan käyttänyt tuota kaksi vuotta ennen kuin sairastuin noin 7 vuotta sitten. Nyt ei ole oikein mahdollisuutta jättää tuota lääkettä pois. Täytyisi olla pitkä sairasloma, jolloin olisi aikaa testailla tuntemuksia. Olen välillä vähentänyt lääkettä ja yöuni on ollut tosi pinnallista. Siinä menee kyllä ihan sekaisin, kun ei saa nukuttua. Migreeni tulee heti ja olo on muutenkin ihan sekava. Mutta mielenkiitoinen tää sinun postaus:)

  • Kyllä se on aivan mahdollista. Surmontil eli trimipramiini on trisyklinen masennuslääke eli varsin väsyttävä psyykenlääke, vaikka uneen käytetäänkin usein hyvin pieniä annoksia.

   CFS-potilaat tuppaavat olemaan trisyklisille lääkkeille varsin herkkiä (toki muillekin psyykenlääkkeille) ja usealle tutulle on käynyt niin, että lääkkeen lopettamisen jälkeen jokin oire onkin yllättäen helpottunut, esim. väsymys tai sydämentykytys… En siis ihmettelisi, vaikka terveenä ollessasi tuo lääke ei olisi väsyttänyt, mutta silti väsyttäisi nyt.

 2. Minulle määrättiin nyt Vallan mahdottomiin univaikeuksiin Surmontilia. Nukahdan joskus vasta aamulla viideltä. Huhhuijaa, ja Kipulääkityksenä on Tramadol 200mg x 1 kaksi krt/vrk.

  Mitenkähän nämä sopivat yhteen, kun lääkärillä on tieto että käytän Tramadolia (+muitakin lääkkeitä) Pakkausselosteessa käsketään varomaan juuri Tramadolia.

  • Noiden yhdistelmässä on kai kaksikin riskiä: kohtalainen(?) serotoniinisyndrooman riski ja pienempi epilepsiakohtauksen riski (koska molemmat laskevat kouristuskynnystä), ei-epileptikolla varmaan aika vähäinen. Tuntuu että tosi monelle määrätään tramadolia lääkkeiden kanssa, joiden kanssa se ei sovi. Aika erikoista minusta.