Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Hyttysten levittämät sairaudet

Maailmanlaajuisesti hyttyset levittävät useita tappavia sairauksia. Tunnetuin on tietenkin malaria, joka Suomessakin tappoi aikoinaan tuhansittain ihmisiä vuodessa, mutta muita ovat esimerkiksi denguekuume, keltakuume ja filariaasi. Useimmat ovat virusten aiheuttamia enkefaliitteja eli aivokuumeita.

Länsi-Niilin virus on uusi tulokas Yhdysvalloissa, jota on esiintynyt joskus epidemioina myös Euroopassa, ei tosin pohjois-Euroopassa. Tapauksia on tuhansia vuodessa ja jopa 10 % sairastuneista kuolee.

Hyttyssairauksia löytyy Suomestakin. Puutiaisaivokuumeena tunnettu Kumlingen tauti voi punkkien lisäksi tarttua myös hyttysen pistosta, joskin tämä on harvinaista.

Yleisempi hyttysten levittämä virussairaus on Pogostan tauti eli nivelrokko, jota esiintyy etenkin loppukesästä ja Itä-Suomessa. Siihen liittyy yleensä ihottumaa ja ohimeneviä flunssankaltaisia oireita, mutta huonolla tuurilla nivelvaivat voivat kestää vuosiakin.

Jänisrutto eli tularemia sen sijaan on bakteerin aiheuttama sairaus, jota voidaan siten tarvittaessa lääkitä antibiooteilla. Se aiheuttaa kuumeilua, iho-oireita ja paikallista imusolmuketurvotusta.

On epäilty, että Suomessa leviää muitakin sairauksia hyttysten välityksellä. Yksi mahdollinen kandidaatti on Inkoo-virus, joka saattaa aiheuttaa flunssankaltaisia oireita tai aivokuumetta. Varmuutta Inkoo-viruksen yhteydestä ihmisten sairastumiseen ei kuitenkaan ole.

Esimerkiksi borrelioosin on väitetty voivan tarttua hyttysen pistosta ja jotain näyttöä on, että hyttyset voivat kantaa borrelioosia. Tämä ei kuitenkaan vielä osoita, että (suomalaisen) hyttysen puremasta voisi saada borrelioosin.

Joitain tutkimuksia on, joissa on havaittu hyttysten kantavan myös mykoplasmaa (joka voi tarttua myös punkin puremasta).

Hyttysen aiheuttamia sairauksia pidetään harvinaisina. Itse en tiedä ketään sellaiseen sairastunutta, paitsi ystäväni, joka sai Pohjois-Italian matkallaan hyttysenpuremasta ohimenevän sairauden, joka jäi ilman diagnoosia. Toisaalta sairastumista ei välttämättä osaa yhdistää hyttysiin, sillä kukapa ei Suomen kesässä joutuisi niiden pistämäksi.

Paniikkiin tuskin on aihetta, mutta yllättävän monelle hyttysten levittämät sairaudet tulevat yllätyksenä. Hyttysmyrkylle voi siis olla muutakin käyttöä kuin kutinan välttäminen. Puutiaisaivokuumeeseen on myös rokote.

Lähinnä kuriositeettina, Japanissa on muuten kuvattu erikoinen yliherkkyys hyttysenpuremille. Hyttysenpuremat laukaisevat tai paljastavat syövän tai syövänkaltaisen verisairauden, joka on yleensä Epstein-Barrin viruksen aiheuttama. Kuvattuja tapauksia on useita kymmeniä.

Comments are closed.