Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Terveydenhuollon saatavuus paranee Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti eilen, että Obamacarena tunnettu terveydenhuollon ja sairausvakuutuksen uudistus on perustuslain mukainen ja siten voidaan toteuttaa. Päätös tehtiin äänin 5-4.

En ole koko uudistuksen sisällöön perehtynyt, mutta tarkoituksena on saada sairausvakuutus koskemaan kaikkia amerikkalaisia. Tällä hetkellä jopa 30 miljoonaa elää ilman. Käytännössä tämä johtaa siihen, että ihmiset eivät saa terveydenhuoltoa tai he saavat sitä vain menemällä päivystykseen sitten, kun vaiva on riittävän paha, mikä nyt ei taatusti ole kustannustehokasta, saati inhimillistä.

Erityisen tärkeä uudistus on niille, jotka ovat jo saaneet diagnoosin jostain kroonisesta sairaudesta. “Pre-existing condition” on ollut kamala ja hengenvaarallinenkin kirosana, joka on estänyt monia saamasta sairausvakuutusta. “Obamacaren” myötä myös pitkäaikaissairaat pystyvät jatkossa hankkimaan vakuutuksen samalla hinnalla kuin muutkin.

Lisää tietoa aiheesta englanniksi Wikipediassa.

Hoidon saatavuus ei toki ole kiinni vain hinnasta. Suomessa julkinen terveydenhuolto on yleensä kohtuuhintaista, mutta esimerkiksi se, että ihmiset joutuvat odottamaan kuukausia päästäkseen terveyskeskuslääkärille tai vielä pidempään päästäkseen erikoislääkärille tai tutkimuksiin ei todellakaan ole kohtuullista.

Julkisen puolen vastaanottojen edulliset hinnat eivät lohduta, jos käytännössä on pakko mennä yksityiselle, jos mielii pysyä hengissä.

Comments are closed.