Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Masennuslääkkeiden käyttöä rajoitetaan Hollannissa

Kotimaassani Hollannissa halutaan vähentää masennuslääkkeiden käyttöä. Yleislääkäriyhdistys päätti ohjeistaa, että jatkossa mielialalääkkeitä määrättäisiin vain vaikeammin masentuneille. Lievemmin masentuneille yritettäisiin etsiä apua muilla keinoin.

Tällä hetkellä Hollannin 17 miljoonasta asukkaasta noin 1 miljoona eli noin 6 % syö masennuslääkkeitä (jos “noin 1 miljoona” on suhteellisen tarkka luku). Suomessa osuus on hivenen suurempi: noin 400 000 suomalaista syö masennuslääkkeitä (noin 7,5 %).

Hollannissa masennuslääkkeitä ehkä määrätään vähemmän suruttomasti ties mihin vaivaan, kuten Suomessa tehdään. Täällä lääkärit todennäköisemmin tutkivat potilaan ja saattavat paremmin löytää mahdollisen fyysisen syyn masennukseen. Toisaalta tuon artikkelin mukaan Hollannissakin 80 % masennuslääkkeistä määrää yleislääkäri, ei psykiatri.

Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen askel masennuslääkkeiden käytön vähentämiseen Hollannissa. Jossain vaiheessa monet (kaikki?) sairasvakuutukset, jotka siis ovat pakollisia ja korvaavat yleensä kaikki lääkkeet, lakkasivat korvaamasta masennuslääkkeitä, mikä minusta tuntui hieman erikoiselta päätökseltä.

Yllä linkatun artikkelin kommentoijat suhtautuivat uuteen hoitokäytäntöön nihkeästi. Toisaalta nettiuutisiin tulevat kommentit tuppaavat olemaan ennemmin kielteisiä kuin myönteisiä. Mitä mieltä sinä olet?

2 Comments

  1. Hollannissa on siis 17 milj. asukasta ja heistä noin miljoona käyttää masennuslääkkeitä, ja sitä pidetään siellä hälyttävänä. Suomessa on sen sijaan vain 5,4 miljoonaa asukasta ja täällä masennuslääkkeitä käyttää noin puoli miljoonaa ihmistä. Sitä ei pidetä meillä hälyttävänä, vaan päinvastoin harmitellaan lääkityksen vähäisyyttä.

    Jonkinlaista psykiatrista lääkettä käyttää Suomessa noin miljoona ihmistä. Siitä huolimatta saa kuulla asiantuntijoiden arvioita, että tämäkin on liian vähän, ehkä vain 50 % todellisesta lääkityksen tarpeesta. Yritetäänkö meillä jotain psyykelääkityksen maailmanennätystä, vai onko porukka todella hajoilemassa näin sankoin joukoin? Jos meillä on noin miljoona psyykelääkittyä ja sekin on 50 % liian vähän, niin sehän tarkoittaa, että ihanteellisesti meillä olisi 2 milj, psyykelääkittyä.

    Kaksi miljoonaa psyykelääkittyä maassa, jossa on vain 5,4 milj. asukasta? Lopulta kävisi kenties niin, että jokainen lääkitsemättä jäänyt olisi epäilyksenalainen.

    • Niin, no, joskus voisi kyllä kuvitella, että Suomessa tosiaan yritetään “psyykenlääkkeiden käytön maailmanennätystä”! Ainakin vanhusten lääkinnän suhteen ollaan kyllä sellaisissa lukemissa, etten ihmettelisi, vaikka ME:t paukkuisivat. En ole mitään maailman kattavia tutkimuksia nähnyt, mutta esim. muihin Pohjoismaihin verrattaessa psyykenlääkkeiden käyttö vanhuksilla Suomessa on ollut hyvin runsasta. Hyvin suuri osa laitoshoidossa olevista vanhuksista syö useaa psyykenlääkettä, vaikka tutkimusten mukaan niitä on vanhuksilla lähinnä haittaa.

      Suomessa masennuslääkkeet ovat paljolti yleislääkkeitä. Jos vaivan syy ei selviä, aina voi määrätä masennuslääkettä (tai neuroleptiä).