Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kuinka sopeutua krooniseen sairauteen

Moni kysyy, että miten vaikean sairauden kanssa voi oppia elämään. Miten voi hyväksyä sen, että on menettänyt terveytensä, ehkä pysyvästi, mutta varmaan ainakin pitkäksi aikaa?

Minun nähdäkseni siihen on vain yksi kikka, eikä sekään ole kikka. Aika. Samalla lailla kuin läheisen kuoleman tai vaikean eron kanssa, tarvitaan aikaa. Ja sitä voi valitettavasti mennä vuosia.

Terveyden menettäminen on kova pala, eikä sen sureminen tarkoita, että ihminen olisi välttämättä masentunut, kuten moni terveysammattilainen helposti kuvittelee. Tai jos ihminen onkin sairautensa takia masentunut, se ei tarkoita, että itse oireet johtuisivat masennuksesta. Toinen yleinen harhaluulo!

Toisten mielestä sopeutuminen tuntuu jopa luovuttamiselta. Pitkäaikaissairauden kanssa eläminen on aina tasapainottelua sen suhteen, että missä määrin on hyväksynyt sairautensa ja missä määrin hakee muutosta tilaansa.

Ellei sairaus uhkaa akuutisti henkeä, yleensä kaikkea energiaa ei voi käyttää hoitokeinojen metsästämiseen, kun pitäisi jossain vaiheessa elääkin. Toisaalta ei kannata koskaan luopua paremman tavoittelusta, vaikka sairautensa hyväksyisikin.

Sairauden hyväksyminen tai siihen sopeutuminen ei ole mikään nirvanan kaltainen tila, johon joskus pääsee ja sitten siellä leijutaan auvoisesti. Joskus tulee takapakkeja. Joskus ärsyttää, surettaa, harmittaa, suututtaa, ahdistaa, masentaa, kyrpii ja vituttaa.

Jos sairaus pahenee tai muuttuu tai tulee uusia sairauksia, niiden kanssa pitää opetella elämään uudelleen. Se tuli itsekin huomattua lähiaikoina. Olen tottunut lukuisten sairauksien kanssa elämiseen, mutta kun kaksi niistä, temporomandibulaarisen nivelen ongelmat sekä diabetes insipidus, yhtäkkiä pahenivat rajusti, se on ollut todella rankkaa. Tuntuu kuin kehoni olisi pettänyt minut.

Kaipa tähänkin tilanteeseen vielä joskus sopeutuu. Odottavan aika on vain tuskallisen pitkä.

2 Comments

  1. Olen miettinyt tuota usein. En millään jaksaisi vain sopeutua siihen että koskaan ei ole hyvä olla. Aina sitä yrittää etsiä ratkaisua ja tarttuu joskus oljenkorsiin.

    • Kauanko olet ollut sairaana?

      Lähes kaikkien sairauksien kohdalla niitä mielekkäitä hoitokeinoja kyllä löytyy, vaikka lääkäri ei niitä tuntisikaan, lukuunottamatta jotkut harvinaiset perinnölliset aineenvaihduntasairaudet, joihin ei välttämättä ole kuin yksi tunnettu hoito, jos sitäkään. Yleensä se valitettavasti vaatii, että selvittelee asiaa itse. Kirjassanihan on listattu hyvin moniin eri sairauksiin myös vähemmän tunnettuja, mutta perusteltuja hoitokeinoja.