Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ketamiinia masennukseen?

Ketamiini tunnetaan anestesia-aineena ja huumeena, mutta aiemmissa tutkimuksissa se on lievittänyt myös hoitoresistenttiä masennusta ja migreeniä. Vaikutukset tulevat esiin lähes välittömästi.

Uudessa tutkimuksessa ketamiini osoittautui erittäin tehokkaaksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön aiheuttamaan masennukseen. Peräti 79 % hyötyi hoidosta – lumelääkkeestä ei yksikään. Tulokset ovat ehdottomasti alustavia, sillä tässä tutkimuksessa potilaita oli vain 15.

Ketamiinin antidepressiivinen vaikutus tulee esiin nopeasti, on hyvin voimakas ja kestää yhden suonensisäisen hoidon jälkeen yleensä noin 3-7 vuorokautta. Masennuslääkkeillä menee yleensä ainakin pari viikkoa, jopa yli kuukausi saavuttaa haluttu vaikutus. Se on pitkä aika. Tässä tutkimuksessa ketamiini lievitti myös itsetuhoisia ajatuksia.

Jos tulokset toistetaan isommissa tutkimuksissa, voisiko ketamiini tulla yleiseen käyttöön masennuslääkkeeksi? Paha sanoa. Ei ehkä muille kuin sairaalassa oleville potilaille. Huumeen maine valitettavan usein estää potilaita saamasta tehokasta ja hyvin siedettyä hoitoa. Onnistuminen ketamiinin kanssa voi kuitenkin auttaa kehittämään uusia masennuslääkkeitä.

Ketamiini on NMDA-reseptorin salpaaja (vaikka sillä on monia muitakin vaikutuksia). Joitain muitakin NMDA-antagonisteja kuten ALS-lääke rilutsolia tutkitaan masennuksen hoidossa, tosin valitettavasti ne eivät ole osoittautuneet yhtä tehokkaiksi. NMDA-salpaajat vaikuttavat lupaavilta hoidoilta mm. migreeniin, autismiin, ärtyneeseen paksusuoleen ja krooniseen kipuun.

Vaikka masennuspotilas saisi ketamiinia vain kerran elämässään sairaalajaksonsa aikana, eivätkä sen varsinaiset vaikutukset kestäisi viikkoa kauempaa, voi sillä kuitenkin olla kauaskantoisempia seurauksia. Lääkkeestä hyötynyt saa toivoa, että masennukseen voi löytyä tehokas apu.

Comments are closed.