Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kaksisuuntainen mielialahäiriö tärkeä tunnistaa

En tiedä, onko ironista, että kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle ei ole onnistuttu valitsemaan yhtä tietoisuuspäivää, vaan sitä vietetään ainakin lokakuussa, toukokuussa ja tänään 27.6. Sinänsä aihe on tärkeä ja ansaitsee enemmän huomiota.

Ennen maanisena depressionakin tunnettu kaksisuuntainen mielialahäiriö jää yhä edelleen usein ilman diagnoosia vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi, yleensä siksi, että se sekoittuu masennukseen. Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani käsitellään sitä, miten sairauden maniapuoli voi ilmentyä hyvin erilaisilla tavoilla, joskus ennemmin ahdistuksena ja unihäiriöinä kuin kohonneena mielialana.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei juuri koskaan pitäisi lääkitä pelkillä masennuslääkkeillä (joidenkin lääkäreiden mielestä on kyseenalaista, soveltuvatko masennuslääkkeet sen hoitoon ollenkaan), sillä ilman mielialantasaajaa käytettyinä ne voivat laukaista manian tai jopa nopeuttaa sairauden etenemistä. Oikea diagnoosi on siis tärkeä.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön on kuitenkin muitakin hoitoja kuin vain psyykenlääkkeet. Kaikkia sairaudesta kärsiviä suosittelen tutustumaan sivustoon PsychEducation.org, jossa psykiatri Jim Phelps kertoo sairauden muista hoidoista.

Hän käyttää hoitona potilaillaan mm. kalaöljyä, värillisiä laseja, kilpirauhashormonia ja lisäravinne asetyylikysteiiniä. Lisäksi hän pitää NMDA-antagonisti memantiinia lupaavana hoitona. Nämä kaikki soveltuvat myös tavallisen masennuksen hoitoon.

Pidän Jim Phelpsin lähestymistavassa monestakin eri asiasta. Hän kertoo hoidoista niin kansantajuisesti kuin lääkäreille riittävän teknisestikin ja kaikessa on tutkimusviitteet, paljon myös taulukoita ja käyriä, joista monet ovat erittäin havainnollisia.

Ennen kaikkea arvostan sitä, että Phelps käyttää joitain hoitoja, joiden kohdalla tutkimusnäyttö ei riittäisi vielä esimerkiksi Käypä hoito -suosituksiin, mutta näyttöä kuitenkin on ja hoidot ovat edullisia ja turvallisia. Näin kannattaisi hoitaa useimpia muitakin sairauksia.

P.S. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön tunnistaminen on tärkeää muutenkin kuin vain masennuslääkkeiden välttämisen takia. Sairauteen liittyy myös merkittävä itsemurhariski ja maniavaiheiden holtiton käyttäytyminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia (esimerkiksi päihteiden, seksuaalikäytöksen tai riskialttiin liikennekäyttäytymisen takia).

Comments are closed.