Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Hammashoitoa hollantilaisittain

Tämä tarina tapahtui muutama viikko sitten, mutta on jäänyt kertomatta. Aloin yhtäkkiä kärsiä kovista hammassäryistä, kaikkia hampaitani särki. Olin ensin varma, että kipu on lihasperäistä, triggerpisteistä johtuvaa, mutta kivun jatkuttua päiväkausia ja kun en ollut saanut TENSistäkään apua, iski kamala epäilys. Entä jos vika onkin hampaissa?

Perjantaina puolilta päivin soitin hammaslääkärille, jota oli netissä kovasti kehuttu. Sain ajan samalle iltapäivälle. Hammaslääkäri totesi, ettei vika ollut hampaissa vaan purennassa. Se oli aivan kamala ja lisäksi pahensin asiaa työntämällä hampaita kielelläni.

Hammaslääkäri sanoi, että hänelle oli tulossa potilaaksi toinen, enemmän purenta-asioihin erikoistunut hammaslääkäri puolen tunnin päästä. Tämä voisi varmaan samalla vilkaista. Jaksaisinko odottaa? No, minä tietenkin odotin.

Toinen hammaslääkäri tutki suutani, leukojani ja lihaksiani ja yhtyi ensimmäisen mielipiteeseen. Temporomandibulaarisen nivelen eli leukanivelen häiriö ja sen aiheuttamia triggerpisteitä, syy osittain rakenteellinen, osittain systeeminen (heikko terveyteni).

Tiesin kärsiväni TMJ-ongelmista, mutta en ollut aavistanut purentani ja leukojeni olevan niin kamalat, että kaksi hammaslääkäriä niitä yhdessä kauhistelisivat. Leukani poksuvat ja päänahassani ja kasvoissani on triggerpisteitä (tosin minulla on niitä kaikkialla), mutta suuni aukeaa aivan normaalin määrän, eivätkä suomalaiset hammaslääkärit olleet koskaan valittaneet purennastani.

Hädissäni anelin tätä toista lääkäriä auttamaan minua. Olin lähdössä muutaman päivän päästä Suomeen ja pelkäsin kivun pilaavan matkani. Hän kysyi, missä asun ja kun kerroin, hän sanoi, että olin sopivasti hänen työmatkansa varrella.

Niinpä hän toi minulle seuraavana aamuna, lauantaina, kello kymmeneltä aamulla kotiovelle asti purentaongelmiin tarkoitetun trainerin eli hammasuojan, lasten kokoa, koska suuni on niin pieni. Sairasvakuutus korvaa välineen, eli hinnaksi tuli 0 euroa (tuomisesta hän ei laskuttanut mitään).

Mielestäni aika uskomatonta palvelua. Kipukin alkoi lievittää vuorokauden sisällä, kuten hän oli luvannut, ja parin vuorokauden päästä olin kivuton. Sittemmin olen opetellut muitakin tapoja lievittää TMJD:tä (näistä lisää myöhemmin), mutta hammassuoja on yhä käytössä.

One Comment

  1. Tää oli jo aikojen takaa, mutta vau! Vielä osataan auttaa ja palvella! Diagnoosi oikein, hoito oikein ja nopeasti! Voi onnen myyrää!