Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ennaltaehkäisevää leikkelyä

Viikonloppuna uutisoitiin Sexpon asiantuntijan Eeva Matsuuken mielipidekirjoitusta, jonka mukaan miesten ympärileikkaus vauvaiässä on samalla lailla törkeää silpomista kuin naistenkin. Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä. Miesten ympärileikkaus ei ehkä aiheuta samalla lailla haittaa kuin naisten sukuelinten silpominen, mutta kyse on silti sukuelinten operoimisesta ilman henkilön lupaa, peruuttamattomasta toimenpiteestä.

Miesten ympärileikkausta perusteellaan usein hygienialla ja terveyssyillä. Joidenkin tutkimusten mukaan esinahan poistaminen vähentää selvästi esimerkiksi HIV-tartunnan riskiä. Toisaalta länsimaissa HIV on yleensä harvinainen ja toisaalta sen leviämistä ehkäistään parhaiten käyttämällä kondomia.

Ennaltaehkäisevät leikkaustoimenpiteet ovat muutenkin varsin kiistanalainen aihe. Vaikkapa viisaudenhampaiden poisto.

Esimerkiksi American Academy of Oral and Maxillofacial Surgeons on sitä mieltä, että viisaudenhampaat tulee poistaa aina ja mahdollisimman nuorena. Tämä ei tietenkään mitenkään liity siihen, että suurin osa maksillofasiaalisten kirurgien tienesteistä tulee viisaudenhampaiden poistosta.

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että viisaudenhampaiden poisto on yleensä turhaa ja tehdään lähinnä hammaslääkärin pussin lihottamiseksi. Tämän kannan on ottanut myös American Public Health Association, jonka mukaan viisaudenhampaiden rutiinipoisto ei ole näyttöön perustuvaa lääketiedettä. (APHAn lausunnossa on lähteet, AAOMS:llä ei…)

APHA:n mukaan impaktoidunkin viisaudenhampaan riski aiheuttaa ongelmia on noin 12 % (ihmisistä, ei viisaudenhampaista), kaikista ihmisistä vain 1,8 %. Leikkaukseen liittyy kuitenkin monia erilaisia riskejä, joista tarkemmin ylemmässä linkissä.

Jokin muu amerikkalainen lääkäri/tiedejärjestö huomautti joskus, että 12 % on suunnilleen sama riski kuin saada umpisuolentulehdus, eikä umpilisäkkeitäkään leikellä “varmuuden vuoksi”. (Joskus umppari poistetaan samalla kun tehdään muu vatsan alueen leikkaus, mutta ei muuten vaan.)

Joillain ihmisillä todetaan BRCA1- tai BRCA2-mutaatio, joka lisää riskin saada rintasyöpä tai munasarjasyöpä jopa yli 50 prosenttiin. Moni näistä naisista päätyy poistamaan rintansa ja munasarjansa varmuuden vuoksi, koska riski on niin valtava. Kaikki eivät siihen päädy ja se voi tuntua vastuuttomalta, mutta jokainen tekee omat päätöksensä.

Comments are closed.