Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Väsyttääkö aina?

Ystäväni valitteli, että hän vain nukkuu kaiken ajan. Hän epäili sen johtuvan siitä, että hän on masentunut, koska joutuu huonon fyysisen terveytensä takia viettämään liikaa aikaa neljän seinän sisällä (Huono fyysinen terveys ei varmastikaan vaikuta asiaan mitenkään.)

Samaa olen kuullut monesti aiemminkin. Mitään ei jaksa tehdä, mutta se on varmaan vain masennus, vaikka kyllä huvittaisi tehdä. Eräs kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava oli “riittävästi lääkitty”, mutta joutui käyttämään kofeiinitabletteja päivittäin jaksaakseen mennä kouluun.

Jatkuva väsymys tai uupumus ei ole normaalia!  Syynä voivat olla elintavat tai elämäntilanne  (esimerkiksi pienen vauvan vanhemmuus tai vaativa työ), mutta usein se johtuu fyysisestä terveysongelmasta, kuten ravitsemuksellisesta tai hormonaalisesta puutoksesta (etenkin kilpirauhasen vajaatoiminta), liian korkeasta tai alhaisesta verensokerista, homealtistuksesta, uniapneasta, autoimmuunisairaudesta, allergiasta/yliherkkyydestä tai kroonisesta infektiosta. Tähän aikaan vuodesta syynä on usein heinänuha.

Joskus väsymyksen voivat olla lääkkeiden sivuvaikutukset. Tämä ei koske vain esimerkiksi psyykenlääkkeitä ja allergialääkkeitä, vaan myös mm. verenpainelääkkeitä (joita käytetään verenpainetaudin lisäksi myös esimerkiksi migreenin ehkäisyyn).

  • Jos tuntuu, että väsymys tai uupumus johtuu elintavoista, asialle on syytä tehdä jotain. Koliikkivauva on ehkä ohimenevää ja väsymyksen arvoinen, mutta liian stressaava työpaikka tai kynttilän polttaminen molemmista päistä voi sairastuttaa jopa pysyvästi. Toisaalta uuvuttava elämänvaihe ei sulje pois fyysistä sairautta!
  • Vaikka olisitkin masentunut, voit silti kärsiä elimellisestä sairaudesta, joka aiheuttaa väsymystä tai uupumusta. (Masennuskin voi olla seurausta fyysisestä sairaudesta.)
  • Vaikka sinulla olisi diagnosoitu sairaus, joka on “hyvässä hoitotasapainossa”, usein sen aiheuttamaa uupumusta tai väsymystä voi lievittää elintapa- tai hoitomuutoksilla (esimerkiksi lääkkeen vaihto tai annoksen pienentäminen tai suurentaminen). Monesti lisäravinteistakin voi olla apua.

Ongelma on tietysti se, että jos menee terveyskeskukseen ja sanoo, ettei jaksa tehdä mitään tai nukuttaa koko ajan, sieltä pamahtaa todennäköisesti masennusdiagnoosi ilman suurempia tutkimuksia. Monet teoriassa helposti diagnosoitavat sairaudet kuten kilpirauhasen tai lisämunuaisen vajaatoiminta tai B12-vitamiinin puutos jäävät usein ilman diagnoosia, kun potilaalla on “normaalit” arvot.

Silti ei kannata luovuttaa. Parhaiten väsymyksen syyn selvittämistä auttaa tarkkailu ja johtolankojen etsiminen. Liittyykö väsymykseen muita oireita? Milloin se alkoi, äkillisesti vai vähitellen, kenties ulkomaanmatkan, vatsataudin, flunssan, muuton tai uuden lääkkeen aloittamisen jälkeen?

Iskeekö se tiettyyn vuodenaikaan (mikä voi viitata esimerkiksi D-vitamiinin puutokseen, kaamosmasennukseen, allergiaan tai häkämyrkytykseen) tai tiettyjen ruokien syömisen jälkeen? Onko suvussa esimerkiksi autoimmuunisairauksia?

Lääkäreillä ei useinkaan ole aikaa toimia salapoliiseina. Silloin ainoa tapa löytää ratkaisu voi olla sellaiseksi ryhtyminen itse. Sitten ongelmana onkin enää vakuuttaa lääkäri siitä, että omia epäilyksiä kannattaa lähteä tutkimaan tarkemmin…

Comments are closed.