Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Borrelioosi – turhaa pelottelua?

Borrelioosi on ollut mediassa lähiaikoina yhä enenevissä määrin. Viime viikolla siitä oli Ylen Inhimillinen tekijä -ohjelmassa, jossa mm. Silminnäkijä-ohjelman Hannele Valkeeniemi kertoi tarinansa. Video on katsottavissa Yle Areenalta vielä muutaman viikon. Hyvä, että ohjelmassa puhutaan myös siitä, että punkit voivat levittää paljon muitakin infektiota kuin vain borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Tällä viikolla borrelioosia on osaltaan syytetty jopa JP Morganin talouskriisistä. Juttujen perusteella ei välttämättä täysin tuulestatemmattu väite.

Jotkut ajattelevat, että borrelioosista vouhkataan niin paljon, että sen täytyy olla turhaa tai ainakin liioiteltua pelottelua, kuten vaikkapa sikainfluenssa. Minusta borrelioosista varoittaminen on kuitenkin hyvin aiheellista, vaikka hysteerisestä pelosta ei tietysti ole mitään hyötyä. Harva siihen kuolee – vaikka sellaisiakin tapauksia on, kuten tunnettu lääkäri Ilkka Vartiovaara – mutta tuhannet invalidisoituvat.

Tunnen useita kroonisia borrelioosipotilaita. Juuri eräs kaverini sai vuosien epätietoisuuden jälkeen varmuuden siitä, että hänellä on borrelioosi. Aiemmat testit olivat olleet negatiivisia, mutta nyt Saksassa tehdyt kaksi testiä olivat molemmat positiivisia. Ei ihme, sillä oireet täsmäsivät hyvin.

Borrelioosi on siinäkin suhteessa hyvin kimurantti, että oireet vaihtelevat paljon. Tyypillisimpiä ovat esimerkiksi kasvohalvaus ja hyppivät nivelkivut, mutta monilla ei ole niitä lainkaan, vaan ainoastaan epäspesifejä oireita, kuten uupumusta, päänsärkyä ja univaikeuksia.

Borrelioosi sekoittuu usein masennukseen tai CFS/ME:hen, toisinaan MS-tautiin tai ALS:ään. Joskus oireina voi olla jopa psykoosi tai epilepsiakohtaukset.

Läheskään kaikki borrelioosiin sairastuneet eivät ole saaneet tyypillistä rengasihottumaa tai huomanneet punkin puremaa.

Kuulin ensimmäistä kertaa borrelioosista kahdeksanvuotiaana ollessani leirillä Hangon saaristossa, jossa kävin monena kesänä. Vuosia mietin, voisiko borrelioosi liittyä omaan sairauteeni, kun mahdollista altistustakin oli paljon. Hollantilainen lääkärini sitä epäili vahvasti, mutta nuo Saksassa tehdyt testit olivat minun kohdallani täysin negatiiviset.

Aiemmin Yhdysvalloissa “kroonista borrelioosia” pidettiin yleisesti huuhaana, mistä saa kiittää paljolti vakuutuslääkäreitä. Jos parin viikon antibioottikuuri ei auta, silloin kyseessä ei ole borrelioosi vaan esimerkiksi luulosairaus, julistettiin.

Nyt kelkka on kääntynyt hiukkasen. Useimmat lääkärit ajattelevat nyt, että borrelioosilla on tosiaan myöhäinen vaihe, mutta kyse ei ole kroonisesta infektiosta, vaan (auto)immuunireaktiosta.

Itse olen tosin eri mieltä, sillä infektion kroonistumisesta on paljon näyttöä. Se, ettei antibiootti paranna infektiota ei tarkoita, ettei infektiota ole olemassa. Borrelia burgdorferilla on mm. kystavaihe, johon antibiootit eivät pure. Siksi jotkut lääkärit käyttävät hoidossa mm. malarialääkkeitä.

Borrelioosi on kiehtonut minua sen verran, että sitä sairastaa myös esikoisromaanini, viime syksynä ilmestyneen Marian ilmestyskirjan päähenkilö, joka joutuu käyttämään pyörätuolia. Tai mahdollisesti – kuten monen muunkin suomalaispotilaan kohdalla, täyttä varmuutta asiasta ei saada.

2 Comments

  1. Kiitos Maija Haavisto ! Borrelioosi on todella ikävä ja vakava sairaus, joskus on tuntunut että olisi ollut hyvä jos siihen olisi menehtynyt jo vuosikymmeniä sitten sen sijaan että hitaasti kiduttamalla elämä hiipuu. Näin vain kaikkein rankimpina aikoina, sisua riittää jatkamaan aktiivina auttaakseen muita tautiin kroonisesti sairastuneita sekä levittämään tietoutta sairaudesta.

    • Joo, se tuli kyllä hyvin tuosta TV-ohjelmastakin selväksi. Itsekin sairastuin hyvin samankaltaiseen sairauteen jo nuorena, 16-vuotiaana, mutta on vaikea edes kuvitella, millaista on ollut sairastaa koko ikänsä… Itse olen siis vasta 28. Hienoa, että jaksat kuitenkin vielä auttaa muitakin.