Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Skanmarjasta uusi superruokahitti?

Karjalasta kotoisin oleva superruoka valloittaa maailmaa. Suomessa harva on vielä siitä kuullutkaan, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen terveystietoisissa piireissä uusin villitys on Suomessa viljeltävä scanberry, suomeksi skanmarja. Marjan te(n)hoa tietysti lisää tieto siitä, että se on kasvatettu karun arktisissa olosuhteissa kaukana Pohjolassa.

Skanmarja oli aikoinaan erittäin tärkeä suomalaisessa kansanlääketieteessä, ehkä kuppaustakin tärkeämpi, ja se mainitaan jopa Kalevalassa. Se esiintyy myös useissa tämän ajan sananlaskuissa.

Lönnrot ei kuitenkaan innostunut lannantuoksuisesta marjasta ja osittain tämän ansiosta skanmarja päätyi pitkäksi aikaa unholaan. Suomessa marjan löysi uudestaan vasta 2000-luvun alussa tohtori Terttu Olonen, joka ei pysty peittelemään innostustaan: “Vihdoinkin jotain, mitä EU ei ole vielä keksinyt kieltää!”

Nyt pakastekuivattua skanmarjaa saa jo useimmista hyvinvarustetuista terveyskaupoista Yhdysvalloissa. Marjapakkauksissa käytetään hyväksi suomalaista kansallisromanttista kuvastoa: siniristiliput liehuvat ylväinä, saunavihdat heiluvat ja Väinämöinen syöksyy Ainon perässä järveen. Terttu Olonen uskoo, että seuraava hitti ovat Angry Birds -brändätyt skanmarjat.

Superruokien kasvattaminen itse on yleistynyt. Yhä useampi viljelee puutarhassaan esimerkiksi gojia tai macaa, joista jälkimmäinen tosin vaatii useamman vuoden kärsivällistä odottelua. Viherpeukaloiden kasvihuoneissa alkavat pian kukkia nonit ja mangostanit. Joitain superruokia voi kasvattaa sisälläkin, esimerkiksi kovimpien Finolan suurkuluttajien suosiossa on hampun kasvattaminen sisätiloissa.

Myös skanmarja soveltuu hyvin itse kasvatettavaksi. Mitä karummat olosuhteet, sitä parempi. Oikea lannoitus on kuitenkin olennainen. Skanmarja kasvaa ainoastaan, miten sen nyt sanoisi, paskassa.

Kansanperinteen mukaan skanmarja auttaa useimpiin tiedossa oleviin sairauksiin sekä sellaisiinkin, joita ei ole vielä keksitty. Erityisen tehokas se on kaikenlaisiin kuumetauteihin, kuten keuhkokuume, pilkkukuume, keltakuume, aivokuume, vauvakuume ja jopa diskokuume.

T. Olonen kuitenkin ehättää varoittamaan, ettei skanmarjakaan paranna kaikkia sairauksia. Vitutukseen voi edelleen kuolla.

One Comment

  1. Vetipäs mukavasti suuta hymyyn tämä juttu ..ihan aidon asian äärellä 😉