Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Refluksi on yhä huonosti tunnettu vaiva

Refluksitauti eli GERD on yksi aihe, joka on kiehtonut minua erityisesti lähiaikoina. Yhdellä kaverillani on laryngofaryngeaalinen refluksi, jota kukaan lääkäri ei onnistunut diagnosoimaan hänen pahoista ääniongelmistaan huolimatta. Minä sitten sen tajusin ja tähystys varmisti diagnoosin.

Vaikka refluksin pitäisi olla erittäin hyvin tunnettu vaiva, suuri osa refluksipotilaista jää ilman diagnoosia, koska refluksiin ei välttämättä liity lainkaan närästystä tai muita sille ominaisina pidettyjä oireita. Kaverini tavoin joillain on vain kurkun käheyttä tai kurkkukipua, limaa kurkussa ja ääni pettää. Oireet voivat muistuttaa jopa astmaa.

Pidemmän päälle hoitamaton refluksi voi aiheuttaa monenlaisia haittoja, niin ruokatorvessa, kurkussa kuin hampaillekin. Pahimmillaan seurauksena voi olla ruokatorven syöpä tai hammasproteesi. Siksi diagnoosin saaminen ja hoito on tärkeää.

Refluksiin tyrkätään lähes aina lääkkeeksi protonipumpun estäjä eli PPI-lääke kuten omepratsoli tai lansopratsoli. Hyvin monia ne eivät kuitenkaan auta, etenkään laryngofaryngeaalisessa refluksissa (kaverini oireita ne pahensivat), ja vaikka ne lievittäisivätkin oireita, mahahapon vähentämisessä jopa nollaan pitkäaikaiskäytössä on varsin runsaasti riskejä ja haittoja.

Jotkut saavat refluksiinsa apua betaiinihydrokloridista (joka lisää mahahapon eritystä) tai ruoansulatusentsyymeistä. Toisaalta vähähappoinen ruokavalio, esimerkiksi tomaatin, hedelmien ja happoisten juomien välttely, auttaa monia. Minttu rentouttaa mahaporttia ja siksi sitä on syytä vältellä.

Maidoton tai gluteeniton ruokavalio voi auttaa. Jos gluteenin välttely helpottaa happo-oireita, on syytä hakeutua tutkimuksiin keliakian takia, sillä refluksi on hyvin yleinen keliakiassa. Joskus refluksi voi olla jopa ensimmäinen oire keliakiasta.

Edellämainittu kaverini on saanut eniten apua punajalavasta (slippery elm), jota on saatavilla tabletteina, imeskelytabletteina ja teeksi tarkoitettuna kasvimateriaalina, jonka on sanottu maistuvan miedosti vaahterasiirapilta ja kaurapuurolta. En tosin tiedä punajalavan saatavuudesta Suomessa.

Sitrushedelmistä saatavan D-limoneenin on väitetty auttavan refluksiin jopa niin hyvin, että parin viikon käyttö poistaa oireet jopa kuukausiksi. Tästä on tehty yksi tutkimus, mutta sitä ei ole julkaistu missään lääketiedelehdessä, joten myyntipuheita uskoo ken tahtoo.

Jos näilläkään avuilla ei refluksista pääse eroon, sängyn päädyn kohottaminen voi auttaa selvästi. Myös mahdollisen tupakoinnin lopettaminen on hyvin tärkeää.

Jos sinulla on mitään kroonisia, selittämättömiä kurkun oireita, epäilet refluksia muuten tai haluat tietää lisää aiheesta, kannattaa ehdottomasti tutustua Suomen refluksin sivustoon.

13 Comments

 1. Mielenkiintoista! Minun laulajan urani katkesi nimenomaan refluksitautiin, vaikka eivät lääkärit moneen vuoteen kurkkuoireitani siitä johtuvaksi todenneet. Villiltä tuntuu kuitenkin ajatus jonkin sitruksista saadun aineen käyttämisestä refluksivaivan hoitoon. Minulla vatsan limakalvot ovat niin herkät, että kaikki hapan ärsyttää aivan valtavasti, polttaa jopa ruokatorven haavoille. Sitrushedelmiä en voi syödä lainkaan.

  • Joo, mutta kysehän on tosiaan ihan yksittäisestä molekyylistä. Tämä on juuri se sama aine, joka antaa sitruksille, etenkin sitruunalle, niille tyypillisen tuoksun (ja sitä on erityisesti niiden kuoressa). Se ei ole hapanta.

   En ole aivan vakuuttunut tuosta limoneenista, sillä minulle ei ole selvinnyt edes, millä menetelmällä sen on tarkoitus vaikuttaa. Toisaalta se on varsin kohtuuhintaista ja sitä kehotetaan ottamaan vain pari viikkoa kerralla (jonka jälkeen vaikutuksen pitäisi riittää pitkään). Huonoa bisnestä myydä ainetta, jota ei tarvitse koko ajan käyttää. ;-P Itse jos kärsisin refluksista, voisin kuvitella sitä kokeilevani.

 2. Kyllä on väärin, että sitrushedelmät auttaisi refluksin hoidossa. Kyllä ne juuri pahentavat oireita ja siksi niitä pyydetäänkin kaikissa ohjeissa välttämään.

  • Esa hyvä, missään ei ole sanottu, että sitrushedelmät olisivat refluksille hyväksi. Eräs sitrushedelmistä eristetty ainesosa saattaa (hyvin alustavien tutkimusten mukaan) olla. Sitrushedelmät haittaavat refluksissa siksi, että ne ovat hyvin happamia. D-limoneeni on kuitenkin ihan eri asia kuin sitruunahappo.

 3. Mielenkiintoista tuo, että mainitsit gluteiinittoman ruokavalion ja refluksitaudin mahdollisesta yhteydestä. Onko sinulla kenties lisää faktaa tästä yhteydestä?

  • Kuten tuossa linkkasinkin, on näyttöä siitä, että keliakia voi joskus oireilla pelkästään refluksina (tai refluksi on syy siihen, miksi potilas hakeutuu tutkimuksiin). Katso http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28710/

   Enemmän tutkimuksia on siitä, että keliakia aiheuttaa refluksia muiden oireiden lisäksi. Tässä tutkimuksessa 30 % keliaakikoista ja 6 % terveistä kärsi refluksista. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20601132 Gluteeniton ruokavalio vähensi keliaakikoiden refluksioireilua selvästi.

   En ole varma, onko näyttöä siitä, että gluteeniyliherkkyys ilman keliakiaa aiheuttaisi refluksia, vaikka itse uskon, että näin voi joissain tapauksissa olla. Tämä koko gluteeniyliherkkyyshän-joka-ei-ole-keliakia on ollut kiistanalainen aihe, mutta siitä tulee koko ajan lisää näyttöä.

   Siitäkin tosin kiistellään, voiko muunkin tyyppistä gluteeniyliherkkyyttä pitää keliakiana (joka ei ole suolistokeliakiaa), jos esim. keliakiaan liittyvät vasta-aineet ovat koholla. Perinteisestihän vasta-aineet eivät ole riittäneet diagnoosiin, vaan vaaditaan positiivinen ohutsuolibiopsia.

   Eli jos näyttää siltä, että gluteeniton ruokavalio auttaa omaan refluksiin, olisi varmaankin syytä hakeutua tutkimuksiin keliakian varalta. Sinänsähän on sama noudattaako gluteenitonta ruokavaliota keliakiadiagnoosilla vai ilman – paitsi että jos saa diagnoosin, saa Kelalta korvauksia gluteenittomasta ruokavaliosta.

 4. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Mistähän noita punajalavatuotteita saisi ostaa?

  • En ole varma, saako Suomesta, en ole onnistunut bongaamaan, mutta en tosiaan itse asukaan siellä enää. Kaverini tilasi niitä verkosta. Monessa hyvinvarustetussa luontaistuotekaupassa voidaan kyllä tilata asiakkaalle jotain tuotetta.

 5. Mielenkiintoista, että törmäsin tähän kirjoitukseesi. Käsitelläänkö kirjassasi refluksitautia tarkemmin?

 6. Hei! Kiitos tekstistä. Oikeassa olet, etteivät lääkärit refluksia helposti tunnista. Sitä pitää näemmä itse osta ehdottaa, minkä jälkeen voivat ihan innostuakin asiasta. Monta kuukautta meni itsellä diagnoosikn, kun oireet alkoivat niin kummallisesti lihasnykinöillä. Olisi ollut mukavaa alkuvaiheessa, jos edes yksi lääkäri olisi omitukset kurkku-, kaulaoireet, nielemisvaikeudet ja lisääntyneen syljenerityksen yhdistäneet refluksiin.

 7. Punajalavan kuorta jauheena saa esim. täältä. Tulee noin viikossa kotiovelle.

  http://sg.iherb.com/Starwest-Botanicals-Organic-Slippery-Elm-Bark-Powder-1-lb-453-6-g/22714