Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Miltä tuntuu masennus?

Monia kroonisia sairauksia on hyvin vaikea kuvailla sanallisesti. Se koskee oikeastaan kaikkia subjektiivisia oireita – uupumusta, keskittymisvaikeuksia, kroonista kipua… – mutta aivan erityisesti masennusta.

Olen itse ollut aikoinaan masentunut noin vuosina 1992-2003, mutta en silti muista, miltä se tuntuu. Ehkä ihan hyvä niin. Masentunut ei muista, millaista on olla ei-masentunut, eikä ei-masentunut pysty tavoittamaan masennuksensa tunnetilaa. Entä sitten sellainen, joka ei koskaan ole ollut masentunut?

Masennusta on tietysti hyvin erilaista. Lääketiede asettaa sille nimiä kuten lievä, keskivaikea, vaikea, psykoottinen, melankolinen, epätyypillinen. Ihmisiä on kuitenkin hankala karsinoida näin.

Lähiaikoina on tullut vastaan useita nettisivuja, jotka yrittävät selittää masennusta osittain kuvallisessa muodossa. Yksi on Pinterest-sivu How Depression Really Feels, jossa mielestäni on paljon kliseistä ja turhaa matskua, mutta myös varsin toimivia kuvia.

Yksi Pinterestiin linkatuista kuvista on suositun blogin/nettisarjakuvan Hyperbole and a Halfin kuvitetusta blogimerkinnästä Adventures in Depression. Minusta tikku-ukkomaiset kuvat teksteineen onnistuvat varsin hyvin tavoittamaan masennuksen ytimen. Sitä mieltä tuntuu olevan myös suuri osa 4 264 kommentoijasta.

Suomeksi masennusta on käsitellyt nettisarjakuvassaan esimerkiksi kirjailija Kirsti Ellilä, jonka osuvasti nimetyssä Kulkeeko henki -sarjakuvablogissa on paljon hyviä kiteytyksiä.

Miten masennusta voi mielestäsi kuvata ulkopuoliselle? Vai voiko sitä edes? Toimiiko siihen parhaiten kuva vai tarina, vai ehkä jokin muu media (video, musiikki)?

3 Comments

 1. Erittäin hyvä kirjoitus. Tästä päästään myös siihen, kuinka vaikeaa diagnosointi on, kun oireita on vaikea kuvailla sanoin. Ei ihme, että vääriä diagnooseja tehdään ja oikean diagnoosin saaminen voi kestää vuosia.

  • Yksi suuri ongelma on se, miten uupumus sekoittuu masennukseen ja osa potilaista alkaa itsekin kuvitella, että heidän täytyy olla masentuneita, vaikka heidän mielialassaan ei ole mitään vikaa. Mutta jos lääkäri kerran niin sanoo…

   Monet masennusta mittaavat testitkin menevät tässä harhaan, sillä niissä kysytään kysymyksiä tyyliin “särkeekö päätäsi usein?” tai “oletko usein voimaton?” ja niiden katsotaan viittaavan masennukseen. Voivathan ne viitata, mutta myös muuhunkin.

   Ehkä lääkärillä olisi hyvä olla erilaisia kuvia, joista ihminen voisi osoittaa, että millaiseksi kokee olonsa. Lastenhan kipua mitataan jo näin. Tästäkin oli muuten Hyperbole and a Halfissa varsin osuva postaus: http://hyperboleandahalf.blogspot.com/2010/02/boyfriend-doesnt-have-ebola-probably.html

 2. Keskustelu- ja vertaistukifoorumi mielenterveysongelmista kärsiville:

  https://www.hullujenhuone.com

  Aiheina on mm. ahdistus, masennus, paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko ja muita.