Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Psykosomatiikkaa kritisoiva kirjeeni tänään Kalevassa

Oululainen sanomalehti Kaleva julkaisi tänään mielipidekirjoitukseni, joka ottaa kantaa sunnuntain lehdessä julkaistuun artikkeliin siitä, että Oysiin halutaan psykosomatiikan klinikka. Jutussa haastateltu psykiatri oli sitä mieltä, että diagnosoimattomien oireiden takaa löytyy lähes aina psykiatrinen sairaus, jota potilas ei vain halua itselleen myöntää.

Tekstissäni perustelen, miksi väite on harhaanjohtava ja todellisuudessa monesti onkin niin, että psykiatriseksi diagnosoidun sairauden takana onkin fyysinen vaiva. En ole tosin vielä nähnyt itse tekstiäni lehdessä, joten en tiedä, onko sitä editoitu miten paljon.

Mielipidekirjoituksia ei valitettavasti ole netissä, mutta ajattelin julkaista omani tässä blogissa perjantaina.

5 Comments

 1. Erittäin tärkeä aihe. Odotan mielipidettäsi innolla. Itse taistelin ensin viisitoista vuotta oireiden kanssa, joille ei löytynyt sen paremmin hoitoa kuin nimeä. Kun diagnooseja alkoi löytyä, oli jo sikäli liian myöhäistä, että olin jo sairastunut vakavaan masennukseen ja joutunut työkyvyttömyyseläkkeell. Sen jälkeen kaikki , veren oksentelua myöten, onkin joidenkin lääkäreiden mielestä selittynyt masennuksella..

  • Kuulostaa valitettavan tutulta. 🙁 Moni varmaan sanoisi, että ei kai nyt veren oksentamista voi selittää masennuksella, mutta tunnen ihmisiä, joiden maksaperäinen keltaisuus, korkea kuume ja verivirtsaisuus on “diagnosoitu” psykosomaattisiksi tai masennuksesta johtuviksi.

   Eräällä kaverillani diagnosoitiin vaikeita, synnynnäisiä immuunipuutoksia. Lääkärit varoittelivat häntä siitä, että nämä mm. lisäävät syöpäriskiä. Myöhemmin hän sai myös CFS-diagnoosin ja yhtäkkiä näillä immuunipuutoksilla ei enää olekaan väliä.

 2. Jep, kaikkihan minullakin menee osittain fibron piikkiin (no ei sentään selkeästi rtg:ssä tai TT:ssä näkyvät muutokset) tai tyrkytetään masennusta. Josta minä erittäin aggressiivisesti kieltäydyn hyväksymästä diagnoosia, en edes lievästä masennuksesta.

  Ja asiasta kukkaruukkuun. En tiedä, luetko blogiani säännöllisesti, mutta viimeksi postasin lekurille linkin naltreksonista ja hänhän naureskeli ja kommentoi “senhän pitäisi sitten parantaa kaikki sairaudet, eheheeh”. Siis minä yritin ehdottaa sitä tai paria muutakin lääkettä, koska mikään ei auta. Mutta ei, vahvempaa Tradolania pitkävaikutteisena ja hemmetinmoisilla varoituksilla. Vaikkei se auta kuin… no, kissinpissin verran ehkä. Mutta luulen löytäneeni lekurin, jolla voisi olla jotakin oikeaakin sanottavaa asiaan. Pitää vielä tarkistella muilta mielipiteitä!

  • Luen blogiasi tällä hetkellä ns. muistaessani, ehkä 2-3x viikossa? Luin kyllä tuon tekstin. Sinun olisi pitänyt tulostaa se lista LDN-tutkimuksista, siinähän on ne “melkein kaikki sairaudet” (ei läheskään kaikkia, mutta useita autoimmuunisairauksia, HIV, fibro, syöpä jne). En ole vielä ehtinyt järjestää sitä listaa paremmin suomenkieliselle sivustolleni, englanninkieliselle sain jokin aika sitten lajiteltua ne viitteet sairauden mukaan, mikä parantaa luettavuutta ja selkeyttä huomattavasti.

   Toivottavasti uudelta lääkäriltä löytyisi apu!

 3. Minäpä laitoin sen linkin, jonka hän kertoi lukeneensa ja lisäksi tulostin suuren läjän materiaalia. Tuo oli tulos *voi huokaus*. Sitä tunsi itsensä kyllä taas äärimmäisen a) tyhmäksi b) v*ttuuntuneeksi!