Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Mörkö se tahtoi apteekkiin

Lääkekannabis pyrkii Suomen apteekkeihin, kirjoitti Mediuutiset noin viikko sitten. Minulle otsikko kuulosti antropomorfisoivalta. Kannabis itse oikein kynsin hampain tahtoo sinne apteekkiin?

Lääkekannabis pelottaa lääkäreitä. Minusta outoa huomioiden, että apteekki on jo täynnä lääkkeitä, joita väärinkäytetään (ja tarpeeksi päänsä sekoittamisesta innostuneet väärinkäyttävät aivan mitä tahansa). Kuten vaikkapa bentsodiatsepiinit, joita määrätään todella monille. Niihin voi muodostua vaikeampi riippuvuus kuin heroiiniin ja hoidon äkillinen keskeyttäminen on pahimmillaan hengenvaarallista.

Lisäksi on useita lääkkeitä, joita lääkärit väärinkäyttävät, kuten vaikkapa psykoosilääkkeet eli neuroleptit, joita määrätään ties mihin vaivaan kokeilematta ensin haitattomampia vaihtoehtoja. Sanoma on selvä: lääke joka saattaa aiheuttaa potilaalle mielihyvän tunteita (Sativexin käyttäjistä 2,3 % kokee euforiaa) mutta ei fyysistä riippuvuutta on suurempi uhka kuin sellainen, joka aiheuttaa vaikean fyysisen riippuvuuden ilman mielihyvää tai lääke, joka voi lihottaa potilasta 30 kg ja väsyttää päivisin niin, ettei tämä ole käytännössä työkykyinen.

Jotkut lääkärit perustelevat kielteisyyttäään sillä, ettei kannabis ole erityisen tehokas lääke. Tutkimustulokset ovat olleet vaihtelevia. Totuus on, että suurin osa apteekin hyllyllä olevista lääkkeistä ei ole erityisen tehokkaita. Esiin nostetaan tietysti myös hintakysymys: kannabis ei auta läheskään kaikkia potilaita ja lisäksi se on kallista.

Sama tosin koskee myös mm. useimpia MS-taudin lääkkeitä. Esimerkiksi Copaxone ja Avonex maksavat molemmat hieman yli tuhat euroa kuussa. Ne hidastavat sairauden etenemistä vain osalla potilaista, vain vähän, eikä hyötyjä välttämättä pysty yksittäisellä potilaalla havaitsemaan. Kannabiksesta potilas sentään huomaa, toimiiko se vai ei. Etenkin Avonexilla on myös hurjat sivuvaikutukset, joiden rinnalla pelätty euforia kalpenee.

2 Comments

  1. Mitenkään sen kummemmin reagoimatta toivon aivan prleesti, että a) se hyväksyttäisiin b) reseptin saisi helposti c) kuuluisi KELA-korvauksen piiriin. Mutta taatusti näin ei tule käymään.

    Satun nimittäin tuntemaan sairaita, jotka hankkivat ao. lääkityksen itselleen laittomasti. Todellakin siis lääkkeeksi, etsimättäkään euforiaa tms. tuntemuksia. On vaan niin mukava liikkua lähes ilman kipuja tai pystyä syömään kunnolla tai muuta täysin normaalia!

    (Hups, taidan tulla taas aggressiiviseksi…. mm. tämä asia saa minut aina lähes raivon partaalle!)

    • Kyllä Sativex teoriassa voisi tulla Kela-korvattavaksi, mutta varmaan vaatii paperisotaa, kuten monet kalliit/”oudot” lääkkeet, joista pitää lääkärin todistella, että muut tropit eivät ole auttaneet jne.

      Itse tunnen netin kautta sekä laillisesti että laittomasti lääkekannabista käyttäviä. Useimpia sairauksia, joihin kannabis auttaa, stressi pahentaa, joten on hyvin sääli, että he joutuvat turhaan stressamaan käyttämänsä hoidon takia. (Tietysti esim. Jenkeissä voi käydä oikeasti huonosti jos jää kiinni, Suomessa nyt ei linnaan sentään joudu.)