Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kaleva-tekstini: Selittämätöntä vai selvittämätöntä?

Tämä mielipidekirjoitukseni psykosomatiikasta ilmestyi siis Kaleva-lehden mielipidepalstalla keskiviikkona 14.3. Se julkaistiin nähdäkseni aika lailla sellaisenaan, otsikkoa ja joitain yksittäisiä sanamuotoja muutettiin hieman ja kappalevaihtoja lisättiin, mutta tällaisena minä sen lehteen lähetin. Sanottavaa olisi toki riittänyt enemmänkin, mutta tälläkin tekstillä mentiin 3 000 merkin enimmäispituutta hipoen.

***

Kaleva kirjoitti 11.3., että Oysiin toivotaan psykosomatiikan polikliniikkaa. Jutussa haastatellun psykiatrin Sami Räsäsen mukaan “todennäköisin tutkimaton ja diagnosoimaton sairaus on psykiatrinen”. Todellisuudessa lääketieteellinen kirjallisuus on aiheesta täysin eri mieltä.

Kirjoittaessani kirjaani Hankala potilas vai hankala sairaus: tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista tutustuin satoihin tutkimuksiin mm. vääristä diagnooseja ja “selittämättömistä” oireista. Psykiatristen sairaaloiden potilailta löytyy hyvin usein diagnosoimattomia fyysisiä sairauksia, tutkimuksesta riippuen 34-41 prosentilta. Jotkut lääkärit ovat jopa esittäneet, että 80 % psykiatrisista potilaista kärsisikin elimellisestä sairaudesta.

Lääkärin on helpompaa leimata “selittämättömät oireet” masennukseksi, ahdistukseksi tai somatisoinniksi kuin lähteä selvittämään niiden syitä. Useimmat fyysiset sairaudet voivat aiheuttaa myös psyykkisiä oireita. Myös sairauden aiheuttama voimattomuus ilman mielialan laskua sekoittuu helposti masennukseen.

Esimerkiksi haimasyöpä voi oireilla masennuksena jopa vuosia ennen muita oireita. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa hyvin usein masennusta ja monet potilaat jäävät vuosiksi ilman diagnoosia, kun arvoja ei katsota “riittävän poikkeaviksi”. Haimasyöpä on onneksi harvinainen, mutta kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsii jopa useita prosentteja väestöstä.

Räsäsenkin mainitsemia ärtyvää suolta ja fibromyalgiaa syytetään usein psykosomaattisiksi sairauksiksi. Ärtyvän suolen oiren takana voi kuitenkin olla esimerkiksi keliakia, sappirakon toimintahäiriöt, ruokayliherkkyydet, infektion jälkitila tai suoliston häiriintynyt bakteerikanta, jopa alkueläininfektio. Fibromyalgiaa sairastavilta on löytynyt mm. autoimmuniteettiin viittaavia polymeerivasta-aineita sekä lukuisia erilaisia hormonipuutoksia.

Tällaisissa väitteissä ei ole sinänsä mitään uutta. Esimerkiksi MS-tautia, nivelreumaa, astmaa, Parkinsonin tautia ja jopa haavaista paksusuolentulehdusta on 1900-luvun alkupuolella pidetty yleisesti psykosomaattisina.

Moni potilas jää ilman tutkimuksia ja saa ainoastaan masennuslääkereseptin kouraansa. Asun itse Hollannissa ja täällä oireiden leimaamista psykiatrisiksi ilman asianmukaisia selvityksiä muiden sairauksien poissulkemiseksi pidettäisiin puoskarointina. Tutkimuksista pihistelyssä ei säästy rahaa, kun potilasta ei saada kuntoon.

Ilman oikeaa diagnoosia jäävät etenkin hormonaaliset puutokset, immuunipuutokset, kipuoireyhtymät, jotkut epilepsiatyypit, krooniset infektiot, homesairaudet ja autoimmuunisairaudet. Tutkimusten mukaan autoimmuunisairauden diagnoosi vie tyypillisesti 5-10 vuotta.

Yhdysvaltain terveysvirasto NIH perusti pari vuotta sitten Bethesdaan Marylandiin Undiagnosed Diseases Program -ohjelman, joka selvittää diagnoositta jääneiden potilaiden oireiden syitä. Tällaiselle olisi Suomessakin tarvetta ennemmin kuin psykosomatiikkaklinikalle.

Maija Haavisto
lääketiedekirjoittaja
Amsterdam, Hollanti

Yksi vastaus on kai tähän mennessä tullut. Tämän päivän lehden tekstaripalstalla joku oli kuulemma reagoinut tekstiin näin: “M. Haavisto oikeassa. Julkisella puolella yritettiin hoitaa pelkkiä oireita, yksityisellä sain oireille syyn ja oikean hoidon. Nimim. Onneksi on varaa maksaa”.

9 Comments

 1. Hyvä, että kirjoitit ja että ylipäätään julkaisivat. Kun tapana, täällä Suomessa, on mitata kaikki rahassa, kannattaisi tosiaan vaihteeksi arvioida myös sitä paljonko varoja tuhlaantuu, kun ihmiset päätyvät hoitamattomien oireiden ja psyykkisesti häriintyneeksi leimaamisen vuoksi ennenaikaiselle eläkkeelle. Kestämisen kulttuuri istuu meikäläisissä vahvana. Kipuja alihoidetaan ja säästöjen seuraukset siirretään mappi ööhön leimaamalla kipukierteeseensä uupuneet automaattisesti masentuneiksi.

  Minäkään en missään tapauksessa usko, että psykosomatiikan osastosta löytyis apua tai vastaus näihin ongelmiin. Luultavasti sekä potilaat että kansantalous hyötyisivät enemmän esimerkiksi juuri tehokkaampaan kivun hoitoon panostamisesta..Niin monet sairaudet kun aiheuttavat uuvuttavaa kipua, joihin lääkkeeksi tarjotaan erikoissairaanhoidossakin vain kuntoliikuntaa, laihdutusta ja buranaa..ja nyt ilmeisesti käyntiä psykosomatiikan poliklinikalla.

  • Kestämisen kulttuuri on hyvin sanottu. Suomessa ei kuulu valittaa ja lääkäriin saa mennä sitten, kun on kuolemassa. Muistan kun minulle aikoinaan valitettiin siitä, että kävin lääkärillä (en siis edes missään nimessä kovin ahkerasti!). Ai, olisin voinut kuvitella, että sairaana mennään lääkäriin… Tiedä sitten, mitä tarkoitusta varten ne ovat.

   Kivun hoito on tosiaan ala-arvoista. Ystäväni odotti vuosia päästäkseen kipupolille perinnöllisen sidekudossairautensa kanssa. Sitä ennen hän oli mm. saanut kuulla, että selkäkipu johtui selkärangattomista vanhemmista! Kipupolilla kivut leimattiin kokonaan psyykkisistä syistä johtuviksi, ystävääni kiusattiin, uhkailtiin, manipuloitiin ja jopa soiteltiin hänelle kotiin, vaikka hän kielsi sen. Lopulta hän joutui psykiatriselle osastolle hoitoon. Ironista kyllä, sairaalahoidon aiheuttamien vaurioiden seurauksena hänen kipunsa tulivat huomattavasti vaikeammiksi. 🙁

 2. Suomessa puoskarointi sallitaan toisin kuin muissa maissa. On tosiaan niin paljon helpompi leimata potilaat psyykkisesti sairaaksi kuin alkaa selvittää ongelmia. Olisi vihdoinkin aika tutustua kansainväliseen tutkimustietoon ja ottaa opiksi kuinka muualla maailmassa asioita hoidetaan.
  Olisi hienoa jos saisit mielipidekirjoituksen myös Suomen johtavaan sanomalehteen, sillä tämän päivän Helsingin Sanomissa tiedetoimittajan kolumni joka edustaa jälleen kerran säälittävää näkökulmaa.

  • Puoskarointia valitettavasti taitaa tapahtua vähän joka puolella, mutta Suomessa ainakin selvästi enemmän kuin joissain muissa länsimaissa.

   Onko tuo kolumni siis netissä? Ulkomailla asuvana paperilehtien saaminen tuottaa minulle hankaluuksia – tuon Kaleva-jutun sain tutulta skannauksena (netissä oli vain lyhennetty versio, josta minulle vinkkasi eräs toinen nettituttu, joka myös pyysi kirjoittamaan vastineen).

   Pahoin pelkään, että Hesarissa julkaisukynnys on selvästi korkeampi, jo siksikin, että mielipidekirjoituksia lähetetään paljon enemmän.

 3. Minäkin kannustaisin sinua laittamaan tuon kirjoituksen Hesariin, se oli oikein hyvä! Minusta se oli täysin Hesariin menevä, kaikin puolin. Toki olisi hyvä, jos sen voisi linkittää johonkon, mistä HS on juuri kirjoittanut, niin he julkaisisivat sen varmaan vielä mieluummin. Mutta uskon, että Hesarissakin ollaan hiukan hertätty näihin kummallisiin, hoitamattomiin sairauksiin, ainakin he ovat etenemässä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamattomuuden kanssa, eli 5.3. siellä oli sivun kokoinen juttu siitä.

  Soittaessani lehteen ja sanoessani, että tätä tarvitaan, ymmärsin, että taas kun aikaa on sopivasti kulunut, he ottavat aiheen _uutis-sivuilleen_ (nyt se oli “vain” lifestyle Elämä -osiossa) missä sen painoarvo on vielä suurempi!

  • Lehdet eivät valitettavasti julkaise toisten lehtien jo julkaisemia mielipidekirjoituksia ja tämä on tosiaan vastine Kalevassa julkaistuun juttuun, joten sitä olisi vaikea liittää mihinkään Hesarin aiheeseen. Harmi sinänsä.

   Mutta tosiaan Hesarille ja muillekin lehdille saa ehdottomasti ehdottaa juttuja esim. minusta tai kirjastani, lupaan puhua täyttä asiaa! ;->

 4. Täytyypä laittaa korvan taakse, jos ja kun taas “aktivoidun” soittamaan heille 🙂

 5. minulla oli akuutti b coxsackie 5 menigi. muistan kun tohtorit oli joukkohurmoksessa psykosomatiaan ja loukkasivat ja ivasivat oireita ja jättivät kotiin virumaan ja kuolemaan. yksityisen avustuksella menigikoe tehtiin.. mutta tappaa ne yritti psykosomatialla.

  usko etta psykosomatiaa kayttaa sadististyyppiset tohtorit…sillä ei kai kukaan järkevä usko kehon diaknoosesissa muuhun kuin labraan, jos uskoo johonkin naurettavaan freudilais satusetien psykosomatiaan..virka tulisi heti ottaa pois..koska kyse on ääri vaarallisen ja epahumaanin, suorastaaan barbaarin uskomustieteen kaytöstä sairaita vastaan.. psykiatria yleensa kiinnostaa sadistisia julmia persoonia..koska koko teoria on julmaa sairasta sadismia psykosomatia ja muine roska-teorioineen..
  koululaaketieteessa kun tieteen tekoon tarvitaan vain teoria ja teorioita tehdaan tuottomielessa- kuten psyykke teoria tehtiin koululääketieteessa opioidi kauppaa varten, joita freud ja jung satuseta myos markkinoi lääketeollisuuden hyödyksi, eli kolleekoiden hyodyksi..ja saman sairaan roskan opetus jatkuu koululaaketieteesa yha, koska psyykkepillereilla saa hirvittävästi rahaa kela korvauksina.

  psykiatria toimii kuin mafia se markkinoi vanhukset, vangit, laitoslapset, menigipotilaat ja kaikki joilla on kehonsairauksia tai oireita psykiatrian teollisuudelle tuottopilleri orjaksi.
  saadakseen rahaa kolululääketiede opettaa nakemaan psyykkepiruja joka oireen takana.
  tuo koululääketieteen vainoharhainen opetus tuo niin paljon kärsimystä kansalle ja ennen aikaisia kuolemia,mkun akuuttihoitoa vaativat kuten menigi potilaat kiskotaan barbaarimaisiin psykiatria vankiloihin, kun roska-sakki opettaa etta kaikki kehon kivut tulee psyykesta.

  käarsimyksen tuottaja barbaareita ne on jotka ajattelee vain läketeollisuuden etua..

  vain fakta labra ja kemia perusteista koululääketiedetta tulee tukea valtion varoin.

  sairailta teorioilta tuki pois,,psykiatria, psykosomatia yms..on sairasta sadistista oppia joka tulee kriminalisoida ragaistuksen alaisena rangaista jokaista joka moista sairasta uskomusoppia opettaa..uskomustiedetta on kaikki se millä ei ole labra-tai kemia kaavaa..

  se on kuin pannukakku..tiedettä, joka tehdaan manipuloimalla ja puhumalla niin pitkään että kuulija uskoo..pannukakku tieteita..mutta vaarallisempia..huomattavasti inhottavampia ja vaarallisempia kuin pannukakkutieteilijat..

  joka tapauksessa kansa akääntyy psykiatrian roska-teoreetikoita vastaan ja jos valtio yhaä kustantaa ja tukee noita lääketeollisuuden roska-teorioita ja vielä antaa roska-teoreetikoille vallan hakea rauhallisia ihmisiä kotoaan kuin vanhan ajan kuningas yolla ja päivällä, mikäli kansalainen ei kunnioita kuninkaan tavoin kyseisia sadistisia roska-teoreetikoita..kyse on ihmisoikeuksien loukkamisesta jota isanmaani psykiatriaa kayttamällä tekee..

  terve valtio ei salli kansalaisiaan simputettavan hampaati irvessa roska teorioilla kun kansa menee hakemaan apua kehon tauteihin kuten menigiin..

  jos valtio sallii sairaiden simputuksen ja hoidon evaamisen tappavissa taudeissa, kuten menigi..kansan on pakko asettua valtiota vastaan, josta on psykosomatia ja muun roska-psykiatrian muötä tullut sadistinen barbaarinen epa-terve sairaiden simputtaja ja se haavoittaa kansan ja opettaa kansan vihaamaan isanmaataan. se on ainoa saavutus mita valtio psykosomatialla saa aikaan- isanmaa vihan,

  silla kukaan tervejärkinen ei usko teoriaperusteisiin tieteisiin ( ne on kaikki apu ja muun rahan kalastelu tarkoutuksessa värkattyja “pannukakkuja”.

  psykiatriassa edellytetään yksilöä ulkoistamaan ajattelunsa freud, jung satusedille, koska koululääketeollisuus uskoo että vain he näkivät ihmisen näkymättöman sisimmän.

  se joka ei ulkoista ajatteluaan freud jung guruille, vaan ajattelevat yha itse, niitä koululääketieteen sairaassa psykiatria opissa sanotaan ” sairaudentunnottomisksi”.

  elämme todella barbaaria aikakautta, jossa valta on sairaiden sadististen koululaaketieteen harhaoppien harjoittajilla…sadismia se on ja siksi verovarojen keruu tulisi lopettaa, koska niillä vahvistetaan sadismia kansaa kohtaan, jota psykiatria kokonaisuudessaan oppina on.

  jos joku uskoo hyötyvänsa psykiatriasta..han on masokisti.

  jos joku uskoo psykiatrian olevan tiedettä_ han on manipuloitava persoonallisuus, jolla todellisuuden taju heittää, sillä mikään teoria ei ole tiede.
  teoriat ovat aluksi mielipiteitä, jotka rahan, maineen tai kunnian saavuttamiseksi julistetaan tieteeksi, ilman ainutta labra tai fakta nayttöä.

  suomi on niin pahasti rasvoitettu psyykkepillereilla koska kela korvaa psyykkeåillerit, niita syotetetaan raha tarkoituksessa kaikille puolustuskyvyttömille vanhuksista invalideihin, vankeihin lapsiin…ja koska psyykkeåillerit lisäämaällä prolaktoniinia sulkee somatomediinit joiden sulkeutuminen johtaa sydanlihaksen ja koko elimistön krooniseen vaaralliseen rasvoittumiseen ja toimintakyvyttömyyteen esim kriisin aikana, jos suurin osa kansan sydammista on toimintakyvyttömäksi rasvoitettu kuten suomalaisilla, se voi muodostua uhaksi maan itsenaisyydelle, koska psyykkepillereilla rasvoitettu kansa ei kykene puolustamaan maataan.

  useimmiten uhrinsa roska-teoreetikot matsastavat sairaaloidemme käytavilta..apua kehonkipuihin hakevien joukosta- torkeat havyttömat psykiatrit inttävat oireita psyykkisiksi saadakseen lääketeollisuudelle rahaa-psyykkepillereina ja pyrkivat estamaan kehon tutkimukset roska-teorioihin vedoten.

  jokainen joka uskoo psykosomatiaan tai koululaaketieteen sadistisiin roska-teorioihin, tulisi heidat laittaa johonkin sailoon, vaikka mielisairaalan taytteeksi..sillä psykiatriasta kiinnostuneet ovat sadistisia persoonia jotka kiinnostuu sadistisista roska-opeista kuten psykiatria. psykosomatia jne.

  ei ole olemassa sellaista psyykkea jota koululaaketeollisuus mArkkinoi, psyykkea joka tarvitsee biljoonien edesta pillereita ja sama sakki saa ne biljoonat joka inttää potilaan kipuja ja kehon sairauksia mielisairaudeksi..sama sakki keksi teorian, joka sai opioidi rahat silloin kun freud/jumg markkinoi niitä . sama huijausrinki näkymättömän psyykken ympärillä…jonka vain koululääke (teollisuus) näkee ?

  Koululaaketeollisuus on munanut itsensa ja siltä tulee ottaa rahat pois..ei ole olemassa koululääketieteen markkinoimaa psyykkeä, eikä nain ollen psyykkisia sairauksiakaan ole olemassa..vain julma ja sadistinen (psykiatri)ihminen nimittelee toisia noin julmin termein kuin skitso, psyko, narsisti..on påivän selvää että vain sadisti kykenee noin sadistisen terminologian käyttöön…
  kukaan toista kunnnioittava ei kykene käyttämään psykiatriaan kuuluvaa sadistista terminologiaa, joka on yksi tunnusmerkki teorian sadistisuudesta..samoin kuin väitteet että vain he tuntevat yksilön nakymättöman sisimman ja tietonsa he saavat lukemalla edesmenneita sadisteja freudia ja jumgia, jotka oli niin narsisteja että sallivat mielipiteidensa julistamisen tieteeksi , jota kukaan normaali yksilö ei hyväksyisi..”pitää omia mielipiteitään suoraan tieteena..se on äärimmäisen pahaa narsismia.

  maailman vaatallisian ja sairain,mokkultistisin ja sadistisin kultti on koululaaketieteen sisällä,,mutta koska yhteiskunnassamme on hyväksyttyä, että toinen yksilö, esim. tohtori saa laillisesti myyda heikon potilaan, joka hakee apua sairaaloistamme kehon sairauksiin, niin sen saa myyda näkymättömään psyykkeen vedoten psykiatrian teolisuudelle tuottopilleri orjaksi ja väkivaltaa saa kayttaa, elle henkilö manipuloimalla tuota pakkoa saa kayttää ja inttää että potilas ei vain myönnä että nakymätön psyykke se tätä julmettua paansarkya ja niska särkyä tekee..näin brbaaristi tohtorimme simputti minua menigissa..minä joka olin ainut tervejärkinen tuossa sakissa ..tajusin tilanteen ja naen maamme sairaaloiden olevan sairaille vaarallisia roska teorioitten takia siinä maarin, että kaikki veronkeruu julkis sairaaloiden ylläpitämiseksi tulee lopettaa..ne pn roska tworioihin sairastuneita paikkoja, josta saa trumoja- ei apua..

  jos tama sairaiden simputus roska-teorioilla ei lopu..on maamme viisasta luopu..kansa alakaa syystä vihata isanmaataan, joka riistää veroja ja lupaa niita vastaan tutkimuksia ja sit ku tuut tappavaan menigiin ja esität oireet niin vastassa on roska- teoreetikko, joka manipuloimalla agressiivisesti tai pakolla pyrkii hyödyntämaan tilanteen lääketeollisuudelle ja inttää oireita psyykkiseksi juuri siten kun valtio on opettanut hanet kansasta ja sen hyvinvoinnista piittaamatta tekemään, eli simputtamaan sairaita roska-teorialla..ei tallaista sadistisiin teorioihin sairastunutta isanmaata tule sietaa.

 6. koululääketieteen teoria-eli harha opeilta verorha pois, jos joku uskoo pannukakku eli teoria tieteisiin, heidän tulee se itse maksaa ja niillä ei missään tapauksessa tai oloshtiessa saa hairitä muita, ei ainakaan sairaaloissa, kouluissa tai verovaroin maksetuissa laitoksissa saisi kouluttaa tai maksaa tuollaista rosaa tai verorahan keruu kolululääketieteelle on lopetettava, koska se opettaa vaarallista harhaa todellisen tieteen sijaan.