Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Katoavat e-reseptit

En ole tuttavapiirissäni ainoa, jonka mielessä TietoEnator, nykyinen Tieto, ei yhdisty mihinkään myönteiseen, vaan ainoastaan kalliisiin, usein reilusti myöhässä oleviin tietojärjestelmiin, joissa on tyypillisesti jotain vikaa. Osasin aavistaa, ettei sähköisestä reseptistäkään välttämättä tulisi kovin onnistunutta, kun tekijänä oli Tieto.

Johan järjestelmän ongelmista on jonkin aikaa puhuttu, mutta nyt pari päivää sitten Mediuutiset uutisoi, että järjestelmä pahimmillaan kadottaa lääkärin siihen lisäämiä reseptejä. Tiedon pomon mielestä tämä ei ole iso ongelma – kyseessä ei ole virhe vaan “toiminnallisuus”. Hän ei myöskään pidä ongelmaa “akuuttina”, koska järjestelmä ei esimerkiksi kaadu kokonaan.

Tieto puolustelee, että jos ohjelman käyttöohjeita noudattaa, reseptit eivät katoa. Tämä ei ole kuitenkaan mikään perustelu. Lääkärit eivät ole välttämättä mitään erityisen taitavia tietokoneenkäyttäjiä ja ohjelman tekijöiden kuuluu ottaa tämä huomioon. Se on osa heidän työtään.

Reseptinkirjoitusohjelma, joka saattaa käyttäjän huomaamatta kadottaa reseptin, on todellakin viallinen! Heikosti menee, jos ohjelmalla on yksi pääasiallinen käyttötarkoitus, eikä se pysty siihenkään.

Uusi teknologia ei ole automaattisesti parempaa, jos sitä ei tehdä kunnolla. Terveydenhuollon palveluita ei voi toteuttaa tällaisella mentaliteetilla! Luulisi, että vuonna 2012 tämä jo tajuttaisiin, mutta mitä ilmeisimmin ei.

Kuka on vastuussa, jos potilas ei jaksakaan selvittää kadonnutta reseptiä ja elintärkeä lääke, vaikkapa antibiootti tai verenohennuslääke, jää ottamatta ja tästä seuraa kuolema, tai vaikkapa turha sairaalareissu tai vammautuminen?

5 Comments

 1. Olen farmaseutti ja toimitin juuri eilen elämäni ensimmäisen e-reseptin. Tässä vaiheessa prosessia minulla ei ole juuri ruusuja siitä antaa e-reseptiohjelman käyttäjän näkökulmasta. Ensinnäkään minkäänlaista e-reseptin toimittamisen harjoitteluympäristöä ei ole olemassa, eikä luotu, vaan sen käyttöä on ainoastaan esitelty kuvin ja kankein ohjein. Joten ensimmäisten e-reseptien toimittamista ruvetaan apteekissa vasta harjoittelemaan niiden tullessa.

  En tiedä kuka vastaa reseptikeskuksesta ruudulle pompsahtavan reseptilomakkeen laadinnasta, mutta se on kaikkea muuta kuin selkeä. Ainakin aluksi harjaantumattomalta menee kauan hakea oleelliset tiedot täysin turhien keskeltä. Lisäksi teksti on pientä pränttiä ja lääkkeitä tarkistaessa joutuu klikkaamaan eri ikkunoita reseptinkirjoitusohjelman ja reseptikeskuksen välillä.

  Lisäksi törmäsin tänään erään proviisorin kirjoitukseen aiheesta, jossa hän oli ollut apteekissa, josta e-reseptejä on toimitettu jo vuoden ajan ja hän mainitsi ettei reseptintoimitus nopeudu siihen tottuessa eReseptiohjelman suunnitteluun liittyvien kömpelyksien takia. Reseptiä toimitettaessa joutuu tekemään joka kerta työvaiheita, joita paperireseptin kohdalla tarvitsi tehdä vain ensimmäisellä toimituskerralla tai jos reseptiä ei ollut ennen haettu samasta apteekista.
  Myös jokaista kiinnostava ja oleellinen seikka eli jäljellä oleva lääkemäärä on toteutettu huonosti e-reseptissä. Paljon työaikaa on mennyt jäljellä olevan lääkemäärän tarkistamiseen kun ohjelma helposti näyttää eri ruuduilla yhtä aikaa kahta eri määrää. Onpa reseptejä ollut yllättäen jo “tyhjänäkin” sen takia, että edes apteekissa ei oltu pysytty perässä siitä, mikä oli jäljellä oleva lääkemäärä. Todella turhauttavaa kuulla tämmöistä jo tässä vaiheessa!

  Tätä olen kyllä pelännytkin nähdessäni sen jäykkyyden, jolla ohjelmaa meille esiteltin.

  Eli varmaan tämäkin olisi voitu tehdä käyttäjäystävälliseksi, mutta ei ole viitsitty vaivautua ajattelemaan NIIN pitkälle. Hyvä idea on saatu lässäytettyä taas kerran kököllä toteutuksella.

 2. Sama ongelma tuntuu olevan kaikissa julkisen puolen ohjelmistoprojekteissa. Tilaajalla ei ole halua/taitoa/perinnettä panostaa suunnitteluun tarpeeksi aikaa, rahaa ja paneutumista. Toimittajaa taas ei kiinnosta kertoa tilaajalle, että “Hei, toi sun tilaus on ihan perseestä. Ei me tuon perusteella osata tehdä mitään järkevää.” Sitten ei tehdäkään mitään järkevää.

  Tämä liittyy laajemminkin julkisen hallinnon tarpeesta tehdä ns. säästöjä. Unohdetaan se, että julkinen hallinto ainakin periaatteessa voisi tehdä pitkäjänteisiäkin suunnitelmia. Mutta ei; toimitaan siten, että säästetään tänä vuonna eikä sillä lailla, että säästettäisiin seuraavat 5,10 tai 50 vuotta. Vastuulliset päättäjämme ajattelevat kuin Ludvig XV: “Minun jälkeeni vedenpaisumus.”

  Ärsytys iski, sori.

 3. Kerronpa tuoreen kokemukseni.Asioin Turussa apteekissa ja samalla uusitutin tärkeitä lääkkeitä e-reseptillä’.Päivä oli 17.6 2103 . Odottelin rauhassa pari viikkoa mutta mitään ei tapahtunut.Maanantaina 1.7 soitin Kaarinan terv.keskukseen ja kyselin että mikä on ongelma kun tärkeät reseptini ovat jääneet uusimatta.Sanottiin että homma tutkitaan ja uusinnat laitetaan samana päivänä.Nyt on keskiviikko ilta ,3.7 ja reseptini ovat edelleen uusimatta.Joka päivä olen soittanut ja muka järjestelmä heittää reseptini ” ulos “.Olen pyörätuolilla liikkuva vaikeasti sairas henkilö ja mieheni on omaishoitajani.Nyt on mitta täynnä ja meinaan tutkituttaa prosessin potilasasiamiehellä. Yksi juttu vielä .Lääkäri joka nyt tai jonka siis piti uusia reseptini väittää että kovan luokan kipulääkkeitä tai esim. Diapamia EI saa muuten kuin e-reseptillä.Apteekki kertoo kuitenkin aivan muuta. Kehen voi luottaa ja miten uskomattoman epäonnistunut mielestäni koko e-resepti järjestelmä on.Nyt vain odotan edelleen tärkeitä lääkkeitäni…

  • Uudistuksissa tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että eri tahoilta tulee ristiriitaista tietoa. :-/

   Toivottavasti saat lääkkeesi pian. Vastuutonta tuolla lailla pallotella sairasta ihmistä.