Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Lääkäri, jonka saa kiinni

Pidin kovasti suomalaisesta lääkäristäni, mutta häntä oli kovin vaikea tavoittaa. Joskus hän vastasi sähköpostiinsa vartissa, toisinaan meni viikkokausia tai vastausta ei tullut lainkaan. (Toisaalta olin etuoikeutetussa asemassa, että minulla edes oli lääkäriini sähköpostiyhteys.)

Täällä käyn lääkärillä Utrechtissä. Pari kuukautta sitten minulla oli melko akuutti ongelma ja mailasin hänelle. Terveyskeskuslääkärille olisin toki päässyt seuraavaksi päiväksi, mutta tämä ei olisi osannut auttaa. Oma lääkärini mailasi takaisin seuraavana päivänä ja lupasi soittaa minulle siitä seuraavana, kuten soittikin. Ongelma saatiin ratkaistua. Olin kovin huojentunut.

Hoidamme muutenkin paljon asioita puhelimitse. Hänen potilaistaan suurin osa tulee Utrechtin ulkopuolelta ja monet ovat kovin huonossa kunnossa, joten se on hänelle luonnollinen vaihtoehto. Jos hoitooni on tehty muutoksia, puhelinsoittojen väli on yleensä kahdesta viikosta kuukauteen, jotta hän voi seurata muutosten vaikutuksia. Muussa tapauksessa se voi olla kolmekin kuukautta.

Tämä on mielestäni loistava järjestely. Suomessa kävin lääkärilläni vain 1-2 kertaa vuodessa. En jaksaisi matkustaa Utrechtiin joka kuukausi, vaikka pidän kaupungista kovasti eikä se ole kovin kaukana, enkä tiedä olisiko kiva ravata joka kuukausi lääkärillä edes tässä kaupungissa. Tämä nykyinen systeemi luo minulle turvallisuuden tunteen ilman merkittävää vaivaa.

One Comment

  1. Onpa hyvä järjestely. Edellisellä lääkärilläni oli puhelinaika ja saatoin silloin soittaa hänelle. Hyvässä tapauksessa sain hänet kiinni, joskus en. Linja oli niin varattu. Mulla on ikävä häntä:( Nyt joudun esim reseptien kanssa tekee niin et uusin ne minkä missäkin. Enhän voi työterveyshuoltoon mennä sellaisen reseptinipun kanssa! Puhumattakaan et voisin kertoa kaikki vaivani siellä. Sitä paitsi siellä lääkärit vaihtuu yhtenään. Ei ehdi muodostuu sellaista lääkäri-potilas-suhdetta. Eikä ne osaa auttaakaan mua. Onneks tilani on nyt aika stabiili. Pärjään näillä lääkkeillä kunhan vaan saan reseptit uusittua. Mutta kaipaan kans sellaista turvallisuuden tunnetta joka tulee siitä et on olemassa omalääkäri jolle voi tarvittaessa soittaa.