Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Huonoja uutisia karppaajille

Ah, ravitsemustiede, tuo ala, jolla jokainen tutkimus kumoaa edellisen, eikä kukaan ole samaa mieltä mistään, paitsi että kaikki aiheuttaa syöpää ja kaikkeen kuolee. Eikös se niin monen mielestä mene?

Erään tuoreen tutkimuksen mukaan joissain isommissa leikkauksissa näyttää olevan selvästi eduksi (ainakin hiirillä), jos leikattava syö proteiinitonta ruokaa viikon pari ennen leikkausta. Ihmisillä tätä lähestymistapaa ei ole vielä tutkittu, eikä sitä siis suositella kokeilemaan ominpäin.

Ilmeisesti kyse on siitä, että proteiinin vähyys kasvattaa elimistön fyysistä stressinsietokykyä, samalla lailla kuin kalorien rajoittaminen, mutta jopa tehokkaammin. Lisäksi inflammaatio eli tulehdusreaktio vähenee. Varmaa käsitystä mekanismeista ei kuitenkaan ole, koska havainto on niin tuore.

Toinen (useimpien) karppaajien kannalta huonompi tutkimus on, että eläinrasvan ja kolesterolin saanti näyttää lisäävän raskaudenaikaisen diabeteksen riskiä. Muut rasvat eivät riskiä nostaneet. Suurin eläinrasvan saanti tuplasi riskin pienimpään verrattuna. Toki muitakin mahdollisia selityksiä tälle tulokselle löytynee.

(Tämän postauksen tarkoituksena ei ole haukkua karppausta, tulipa vain vastaan hiljattain kaksi epäsuorasti siihen liittyvää, mielestäni mielenkiintoista tutkimusta.)

3 Comments

  1. Heissan, vahingossa eksyin tänne ja mielenkiintoinen blogi sinulla, mutta nyt pakko vähän kommentoida. Eikä tarkoitus ole hyökätä karppaajia kritisoivaa kohtaan, vaan kun on omakohtaista kokemusta raskaudesta & karppauksesta ja perimässä raskausdiabetesriskiä niin kerron van oman kokemuksen. Olin siis lähisukuni ainoa nainen, joka on säästynyt RD:ltä, ja karppasin todella eläinrasvapainotteisesti (R 200g, P 50g, HH 60g per pvä). Äitini taas, joka sai molemmissa raskausksissaan RD:n on aikoinaan ollut aikamoinen edelläkävijä miltei rasvattomalla ruokavaliollaan ja matalilla kaloreilla. Veikkailisin siksi, että voisiko tutkimustulokset liittyä johonkin muuhun muuttujaan, että eläinrasvaa syöneet ovat vaikka syöneet vähemmän tuoreita vihanneksia ja enemmän eineksiä, tai huonoja hiilareita rasvan kyytipoikana tms? Kun minä taas söin hirveesti vihanneksia ja marjoja, sen (kotiruoka-)laardin lisäksija olin oikeasti elämäni kunnossa 🙂

    • Kiitos, että kerroit kokemuksesi. Luulen, että kyse on geenien ja ruokavalion yhdistelmästä. Muutenkin tiedetään, että esim. vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii toisille selvästi paremmin kuin toisille (niin voinnin kuin esim. veren rasva-arvojenkin kannalta) ja että toisilla ihmisillä ravinnon kolesteroli nostaa veren kolesterolia, toisilla ei.

  2. ja anteeksi, hirveesti kirjoitusvirheitä -> kiire kaffelle 😀