Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Terveysvuoden summaus

Yritin tässä tehdä pientä yhteenvetoa vuodesta 2011 terveysnäkökulmasta, etenkin oman terveyteni, mutta myös yleisesti.

Vuoden 2011 parhaat terveysaiheiset löydökset itselleni

 1.  TENS (triggerpisteisiin)
 2.  hevoskastanja (turvotukseen)
 3.  hamppuproteiinijauhe (hyvin nälkää pitävä huipputerveellinen aamupala, lähes pelkkää kuitua ja proteiinia, jonkin verran hyviä rasvoja)
 4.  kookosvesi (nestehukkakohtauksiin)
 5.  desmopressiini (-“-)

Mitä muuta?

 • kaksi uutta lääkäriä, toisen kanssa tiet erosivat jo keväällä (luojan kiitos!), toisesta on ollut paljon apua
 • neljä uutta lääkekokeilua (viruslääke, kaksi hormonia ja suuriannoksinen transdermaalinen metyylikobalamiini eli B12-vitamiini), joista kaksi jatkuu edelleen
 • niskan retkahdusvamma korjattu vuoden alussa, poisti pitkään jatkuneen niskaturvotuksen, tuntui helpottavan myös uneliaisuutta
 • tiukka eliminaatioruokavaliokokeilu, ei apua
 • ruokavalion muuttaminen vähähiilihydraattisemmaksi pakon edessä
 • useita lisäravinnekokeiluita, apua vain hevoskastanjasta
 • runsaasti labrakokeita, joista oli jotain hyötyäkin

Vuoden tärkein terveysuutinen?

Ei nyt tule mieleen mitään mullistavia läpimurtoja, vaikka varmasti sellaisia on ollut paljon. Omalta kohdaltani ykköseksi nousevat ehkä CFS/ME:n uudet diagnostiset kriteerit. Muuten tärkeimpänä pidän tutkimusta LDN:n käytöstä Crohnin taudin hoidossa.

Tärkeimmät trendit (pinnalla nyt/tulossa)?

(Nämä tulevat ensimmäisenä mieleen, ei tosiaankaan kattava lista!)

 1. suolistobakteerit
 2. gluteeniyliherkkyys/gluteenin rooli sairauksissa
 3. insuliini/verensokeri/sokeriaineenvaihdunta (sekä alhainen että korkea; muutenkin kuin vain diabeteksessä/metabolisessa oireyhtymässä)
 4. vuorokausirytmin häiriöt
 5. neurogeeninen inflammaatio eli hermovälitteinen tulehdus

2 Comments

 1. Pari kommentia, lähinnä fibron, parin pitkäaikaissairauden sekä akillesjänteiden rappeuman ja spinaalistenoosin osalta:

  – TENS on aika hassu juttu; joillakin auttaa, joillakin ei. Minulla ei, mutta alussa lievää helpostusta, ei pidempään (tällöinkin kokeiltiin jalat vedessä *hih*).
  – Näitä muita esittämiäsi en olekaan kokeillut, mutta hevoskastaja kuulostaa mielenkiintoiselta! Missä muodossa nautit?

  Muuta:
  – Itsekin olen jo pari vuotta ihan vaistomaisesti rajoittanut hiilihydraatteja, en kuitenkaan kokonaan poistanut enkä ole niiden suhteen mikään tiukkapipo 😉
  – Olen huomannut, että vaikka kaikissa kokeissa (myös sokerirasituksessa) sokerit ovat normaalit, saan hirmuisen helposti hypoja… Ja ne vetävät aivan tilttiin. Eli pitäisi olla aina mukana hätäsokereita jossakin muodossa. Outoa?
  – Vuorokausirytmissäni on ollut häiriöitä lapsesta asti. Onneksi nykyään siihen jo osaa itse suhtautua hiukan eri tavalla. Jos ei nukuta, valvotaan. Jos nukuttaa, nukutaan jne. Jos on työpäivä seuraavana päivänä, tilanne onkin hankalampi. Onneksi pääsin vuodeksi (kuntoustuella) osa-aikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle… 3 pvää normityötä 2 vapaata, toivottavasti tämä vähän helpottaa!
  – Eipä tunnu kukaan uskovan termiin “neurogeeninen inflammaatio”, siis ainakaan työpaikkalääkärit, ortopedi, fysiatri jne. Itse yritän tropata magnesiumlisällä sekä D-vitamiinin yliannostuksella, kasvissyönnillä sekä monivitamiineilla (näistä ei lääkärien mukaan “ole haittakaan, syö vaan, jos haluat… ei ne autakaan”!

  Näin vain äkkiä mieleen tulleina asioina 🙂

  • TENS:hän tehoaa kaikkein parhaiten juuri triggerpisteisiin, vaikka kaikentyyppiseen kipuun siitä voikin olla apua (esim. neuropatiaa se voi joko helpottaa tai pahentaa). Triggerpisteet TENS voi poistaa jopa kokonaan, jolloin vain 30-60 minuutin sessio voi poistaa kivun jopa pysyvästi, tai ainakin viikoiksi/kuukausiksi (jos triggerpisteet johtuvat esimerkiksi lihaksen väärinkäytöstä joka lopetetaan; itselläni syyt ovat metaboliset, joten eivät ne montaa päivää poissa pysy).

   Hevoskastanjaa otan kapseleina, käytössä tämä valmiste: http://www.iherb.com/Now-Foods-Horse-Chestnut-300-mg-90-Capsules/633?at=0 Yksi kapseli aamuin illoin. Kasvojen ja jalkojen turvotus helpotti merkittävästi jo muutamassa päivässä.

   Monien lääkäreiden mielestä hypoglykemia liittyy fibromyalgiaan. Ehkä siksi, että fibromyalgiaan liittyy usein kilpirauhasen ja lisämunuaisen vajaatoimintaa sekä kasvuhormonin puutosta. Itselläni se johtuu ilmeisesti noista tekijöistä ja nyt on pahentunut kai siksi, että kilpirauhasen vajaatoimintakin on pahentunut, eikä lääkitystä ole vielä ehditty nostaa. Tuo hypoglykemia on juurikin se syy, miksi en tällä hetkellä kestä juuri lainkaan hiilihydraatteja – paitsi jos niiden kanssa on runsaasti rasvaa ja proteiinia.