Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Sähköä syöpään ja uniapneaan

Kuten kirjassakin lyhyesti spekuloin, uskon että lääketieteellisten hoitojen painopiste on vahvasti siirtymässä lääkkeistä toisenlaisiin hoitomuotoihin. Yksi tällainen hoitomuoto ovat sähköstimulaattorit, joita tällä hetkellä käytetään lähinnä kivun sekä joidenkin psykiaristen ja neurologisten sairauksien hoidossa – ja tietysti sydämentahdistimina, jotka ovat näihin muihin stimulaattoreihin verrattuna jo ikivanha hoito.

Yhdysvalloissa on otettu käyttöön syöpähoito, joka toimii synnyttämällä vaihtelevia sähkökenttiä (pahoittelen, jos käännökseni termille “alternating eletrical fields” on väärä – sähkötekniikka ei ole alaani). Kuulostaa melkoiselta huuhaalta, sillä sitä suurin osa erilaisista sähkö- tai magneettikenttiin perustuvista hoidoista on, mutta tämä on FDA:n eli Yhdysvaltain terveysviranomaisten hyväksymä hoito yleisimpään ja samalla kaikkein aggressiivisimpaan aivokasvaintyyppiin nimeltä glioblastoma multiforme (GBM).

Minusta on aina kiehtovaa, ja syöpäpotilaiden kannalta tietenkin erittäin lupaavaa, saada uudentyyppisiä syöpähoitoja perinteisten leikkausten, sädehoidon ja lääkkeiden (joista suuri osa on nykyään muuta kuin solunsalpaajia), vaikka tämä ei mikään syövän parannuskeino olekaan.

Toinen lupaava hoito joka tuli hiljattain vastaan on kielen liikehermon sähköstimulaatio obstruktiivinen uniapnean hoidossa. Uniapneahan on siitä epätavallinen sairaus, että sitä on yleensä hoidettu nimenomaan laitteilla (CPAP) ennemmin kuin lääkkeillä, mutta moni potilas kokee CPAP-hoidon epämukavaksi ja tämä näyttää olevan sitä vähemmän. Valitettavasti hoito on vasta tutkimusvaiheessa.

8 Comments

 1. Mielenkiintoinen asia, nimittäin kokeilin tänä syksynä Bemer-patjaa 3 viikkoa parantaakseni mikroverenkiertoa, mitä se lupaa tehdä. Mikroverenkierron parannuttua solutasolla, monen sairauden oireetkin voivat helpottua. Koko vuoden oli nielurisassani ollut nestekertymä, jota ei puhkomallakaan saatu pois. Kolmiviikkoisen Bemer-hoidon, 2 krt/vrk; nestekertymä katosi. Ei ole tullut takaisin hoidon loputtua kuukausi sitten. Sitä ennen ostin kiinalaisen magneettisandaalit, jotka perustuvat magnetismiin. Ikivanha keksintö eli voidaanko vetää johtopäätöstä siihen suuntaan, että kiinalainen lääketiede on ollut aikaansa edellä ja länsimainen tulee perässä, kunhan saadaan tieteellisesti todistettua?

  Yhtä mielenkiintoinen on se, että kun sain rankaperäisiä hermostovaurioita ja siten mm. luulihakset eli syvät lihakset, jotka viestivät asentotunnosta ja pitävät asentoa yllä, lopettavat ajoittan pelittämästä ja jopa jalan nostaminen on työlätsä. Kraniosakraaliterapeutti nosti kevyesti ihoa kulmakarvojen välistä ja marssiminen paikallaan muuttuikin kevyeksi. Ilmeisesti jotain tapahtui hermostolle, joka hermottaa lihaksia ja tämä pieni toimenpiden sai aikaiseksi sen, että syvät lihakset niskassa, jossa hermot puristuksissa, aktivoituessaan vapauttivat tilaa hermostolle toimia oikein. Näin järkeilin maallikkona. Asiaa pitää vielä uudelleen tutkia ja kysellä, kunhan pääsen taas kuntoutukseen,

  Sama kun vuosia sitten ison peräänajokolarin jälkeen tutkittiin äänen käheytymistä ja toisen korvan lukittumista ja kipua tuloksetta. Liki 20 vuoden kuluttua tiedän, että niidenkin oireiden syynä oli hermoston joutuminen puristuksiin niskassa pienen virheasennon takia, joka mm. myös esti kääntämästä päätä täysin toiseen suuntaan. Jotenkin uskomattomalta tuntuu, että maallikkona monesti tiedän enemmän kuin, ainakin keskustelujen perusteella, lääkärit ja se on aika huolestuttavaa. Olen vain perehetynyt materiaaliin mitä netistä löytyy, tutkimuksia, jne.

 2. Jaanalle tiedoksi. Magneetit ovat saaneet jo kahtena vuonna peräkkäin Skepsiksen huuhaa-palkinnon. Ne ovat silkkaa petosta, älä tuhlaa rahojasi niihin. Ei ole myöskään olemassa mitään solutason mikroverenkiertoa. Sinua on huijattu. Jos se tekee olon paremmaksi, hyvä niin.

  Sähkövirta synnyttää sähkömagneettisen kentän, Vaihtovirta synnyttää vaihtelevan sähkömagneettisen kentän. Pistokkeesta tulee vaihtovirtaa ja sitä on siten helpompi saada. Suhtaudun erittäin epäilevästi tuohon uuteen aivosyövän hoitomenetelmään. Ensimmäisenä tulee mieleen, että FDA on mokannut. Jutussa sanotaan sen häiritsevän solunjakautumista, eli tarkoitus on sama kuin solunsalpaajissa. Ei ole kuitenkaan mainintaa siitä, miten tämä sähkömagneettinen kenttä pystyy erottamaan syöpäsolut terveistä soluista tai miten sähkömagneettinen kenttä voidaan muodostaa vain syöpäkasvaimen kohdalle.

  Sähköstimulaatio uniapneaan voi toimiakin, mutta tutkimus näyttää hataralta. 30 tutkittavaa ei ole suuren suuri ja vertailuryhmä puuttuu tyystin.

  “Uudet ja mullistavat” hoitokeinot ovat valitettavan usein pelkkää rahastusta. Samoin ikivanhat kiinalaiset, intialaiset, kalevalalaiset tai Hopi-intiaanien.

  Sori, minä olen hankala potilas tässä.

  • Minuakin kyllä ihmetyttää tuo syövän sähköinen hoito, mutta luotan siihen, ettei FDA hyväksy tuotetta ilman kunnollisia tutkimuksia.

   Aivosolut eivät tietääkseni juuri uusiudu, mutta syöpäsolut sen sijaan jakaantuvat villisti. Ehkä tässä on selitys siihen, miksi se voi aivokasvaimessa toimia, mutta muuntyyppisissä kasvaimissa ei tehoaisi.

 3. Laite on hyväksytty, sillä se on yhtä tehokas (käytännössä tehoton) suuriin aggressiivisiin aivokasvaimiin. Melko kummallista. Jos aivoissa on suuri nopeasti suureneva kasvain, siihen kuolee melkein varmasti hoidettiin sitä millä tavoin tahansa. Tarkempi esittely tutkimuksesta kertoo, miten mitättömiä erot olivat.

  http://journals.lww.com/neurotodayonline/Fulltext/2011/05050/FDA_Approves_Device_for_Glioblastoma_Therapy.12.aspx

  • Yhtä tehokas kuin kemoterapia, siis.

  • Pointti ei liene se, kuoleeko siihen vai ei, sillä hyvin suuri osa syöpähoidoista ei ole parantavia. Monet syöpähoidot ovat saaneet hyväksynnän, jos ne lisäävät elinaikaa edes pari kuukautta. Jotkut on kaiken lisäksi hyväksytty sekundääristen lopputulosten perusteella: hoito hidastaa syövän etenemistä alkuun, mutta ei ole näyttöä siitä, että se pidentäisi elinajanodotetta (potilaalla voi kuitenkin olla parempi elämänlaatu hoidon alussa, jos kasvain kasvaa hitaammin, vaikka lopulta kuolisikin samassa ajassa).

   Sinänsä on jännä, että niinkin pienillä potilasaineistolla tehtyjä tutkimuksia tuosta laitteesta on julkaistu, yhdessä oli vain 10 potilasta. GBM on kuitenkin yleisin (ja tappavin) pahanlaatuinen aivokasvain, joten ei luulisi olevan vaikeaa saada isompia potilasaineistoja kasaan… No, eiköhän siitä saada pian lisää tutkimuksia, toimiiko laite oikeasti, vai oliko kyse vain pikkuruisten tutkimusten ja kenties valikoitujen potilaiden avulla saadusta tilastoharhasta.

 4. Totta, että käytännössä kenen tahansa saatavilla olevat magneettihoidot ovat huuhaata. Staattinen magneettikenttä ei oikein pysty vaikuttamaan mihinkään kehossa, ei edes silloin kun kenttä on maapallon magneettikentän kokoluokkaa. Sähköhoitoja sitten onkin monia ja jokaisen saatavilla ainakin TENS <3. Minusta myös tuo tässä kuvattu syövän sähköhoitomuoto on aivan uskottava ainakin siltä osin kuin sitä ymmärrän (opiskelen Aalto-yliopistossa elektroniikkaa ja sähkötekniikkaa erikoistuen lääketieteelliseen tekniikaan). Onhan myös mm. ultraäänellä menestyksekkäästi hoidettu kasvaimia.
  Toimiviakin magneettihoitojakin on olemassa. Niitä kehittää esim. Nexstim, jossa myös hyvä ystäväni oli tutkijana kunnes palasi Aaltoon tekemään väitöskirjaansa aivotutkimuksesta. Kuulemani jutut Nexstimillä tehtävästä tutkimuksesta ja kehitystyöstä kuulostivat todella mielenkiintoiselta! http://www.sitra.fi/artikkelit/2011/nexstim-aivojen-tasmahoitoa-ilman-kipua-ja-kyynelia

  • Kiitos mielenkiintoisesta näkökulmasta aiheeseen! Alan opiskelijana pystyt varmaankin paremmin arvioimaan ko. laitteen järkevyyttä paremmin kuin minä tai Juha (vaikka tietenkään se, että jokin voi toimia ei tarkoitakaan, että se toimisi).

   TENS on kyllä loistava keksintö. Olin erittäin tyytyväinen ensimmäiseen TENS-laitteeseeni, vaikka ostin sen Lidlistä(!) Jouduin vain myöhemmin vaihtamaan toiseen kolmenkympin laitteeseen, koska tuo Lidlin laite käyttää moninkertaisesti kalliimpia elektrodeja.

   Minusta oli jännä, kun silloin muutamia vuosia sitten tuli uutisotsikoita siitä, että ultraäänellä voi hoitaa syöpää. Mietin silloin, että miten on voinut mennä niin kauan, ennen kuin asia on keksitty?