Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Miksi mielenterveyspotilaat kuolevat nuorempina?

Viikko sitten herätti kohua mm. Ylen julkaisema uutinen, jonka mukaan mielenterveyspotilaat kuolevat jopa 20 vuotta muita nuorempina.

“Osa kuolleisuuserosta johtuu itsemurhista ja onnettomuuksista, jotka ovat yleisempiä mielenterveyspotilailla, mutta myös epäterveelliset elintavat, köyhyys, työttömyys ja syrjäytyminen lisäävät kuolemia.

Mielenterveysongelmaiset eivät myöskään pääse hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta, tutkimusryhmää vetänyt tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck kirjoittaa.”

Lisäksi on syytä mainita lääkkeet. SSRI-lääkkeisiin ei liity ihan hirveitä riskejä, mutta jotkut psyykenlääkkeet lisäävät sydämen rytmihäiriöiden todennäköisyyttä. Neurolepteihin eli psykoosilääkkeisiin liittyy paljon erilaisia riskejä. Ne mm. lihottavat paljon ja monet lisäävät diabetesriskiä myös muutenkin kuin lihottamalla.

Psyyken sairauksista kärsivät syövät myös enemmän esim. tulehduskipulääkkeitä, joiden aiheuttamiin ruoansulatuskanavan verenvuotoihin kuolee vuosittain satoja ihmisiä (ja SSRI:t kasvattavat tulehduskipulääkkeiden mahahaavariskiä entisestään). Vielä jos käyttää alkoholia, riski kasvaa todella hurjasti. Unilääkkeinä käytettävät bentsodiatsepiinijohdannaiset taas voivat lisätä syöpäriskiä.

Wahlbeckin kommenttiin liittyen on tärkeää huomata myös muut samankaltaiset ongelmat. Fyysisiin sairauksiin liittyy usein masennusta, mukaan lukien sydän- ja verisuonisairaudet. Niinkin yllättävät sairaudet kuin haimasyöpä voivat aiheuttaa masennusta – haimasyöpä jo vuosia ennen muita oireita.

Kyse ei välttämättä ole vain siitä, että mt-ongelmaiset sairastavat myös fyysisiä sairauksia, joiden oireita ei oteta vakavasti (vaikka sekin on vakava ongelma!). Todellisuudessa hyvin suuri osa “mielenterveysongelmista” (jopa lähes puolet, joidenkin arvioiden mukaan selvästi enemmänkin) onkin diagnosoimatta jääneitä fyysisiä sairauksia, jotka joko aiheuttavat psykiatrisia oireita tai joiden oireet (esimerkiksi uupumus) sekoittuvat psyyken oireisiin. Tätä käsitellään paljon kirjassani.

Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, jota sairastaa useita prosentteja suomalaisista, diagnosoidaan usein masennukseksi, koska se voi aiheuttaa masennusta, uupumusta ja yleistä hidastumista. Usein harmittomana pidetty ns. subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta lisää sydäntautiriskiä.

Comments are closed.