Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kaikissa autoimmuunisairauksissa yllättävä vaara

Uuden tutkimuksen mukaan sairaalaan joutuminen minkä tahansa autoimmuunisairauden takia lisää huomattavasti keuhkoveritulpan riskiä – jopa vuosien ajaksi. On tiedetty pitkään, että monet autoimmuunisairaudet kuten lupus lisäävät verisuonitukosten riskiä, mutta Lancet-lehdessä julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa riski koski kaikkia 33 tutkittua autoimmuunisairautta, mukaan lukien esimerkiksi kilpirauhassairaudet, joita yleensä pidetään suhteellisen hyvänlaatuisina.

Autoimmuunisairaudet yleisesti lisäsivät riskin kuusinkertaiseksi 12 kuukauden sisällä sairaalaan joutumisesta, mutta esimerkiksi polymyosiitin ja dermatomyosiitin (tulehduksellisia lihassairauksia) kohdalla riski oli jopa yli 16-kertainen normaaliin verrattuna. Lupus lisäsi riskin kymmenkertaiseksi. Jopa 10 vuoden kuluttua sairaalaan joutumisesta riski näytti olevan edelleen koholla, tosin enää häviävän vähän. Riski koski sekä miehiä että naisia, kaikissa ikäryhmissä.

Tämä osoittaa jälleen hyvin sen, että tutkimuksissa paljastuu jatkuvasti asioita, joiden olisi voinut kuvitella olevan jo tiedossa, mutta jostain syystä näin ei ollut. Ruotsalaistutkimus kesti vuodesta 1964 vuoteen 2011 ja siinä oli mukana yli 500 000 henkilöä, joten sinänsä kyse on varsin kattavasta tutkimuksesta, joka voi paljastaa asioita, joita ei ole aiemmin havaittu.

Yksi mahdollinen tapa, jolla autoimmuunisairauksista kärsivä voi vähentää riskiä, on kalaöljy/omega-3-rasvahapot, sillä ne vähentävät tulehdusreaktiota, jonka uskotaan olevan lisääntyneen veritulppariskin takana. Lisäksi niillä on verta ohentavaa vaikutusta. Toki muitakin vaihtoehtoja on, kuten pieniannoksinen aspiriini. Autoimmuunisairauksista kärsivän kannattaa keskustella tästä tutkimustuloksesta ja mahdollisista veritulpan ehkäisykeinoista lääkärinsä kanssa.

Comments are closed.