Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Joulumöröt ja kilpailuvoittaja

Lehdissä on tänäkin vuonna peloteltu ahkerasti kanelin kumariinilla, kuinka liika piparien, korvapuustien tai joulupuuron syöminen voi aiheuttaa lapselle jopa maksavaurion. Ihan aiheellinen varoitus sinänsä, mutta olisi kiva tietää, onko näin todellisuudessa käynyt.

En löydä PubMedistä tällaisia raportteja, vaikka Norjassa on todettu, että paljon kaurapuuroa kanelilla popsivat voivat saada kumariinia jopa moninkertaisesti yli turvarajojen. (Sinänsä hassua, että kanelilla pelottelusta ihmiset suuttuvat, mutta jos samanlaiset varoitukset koskisivat vaikkapa aspartaamia, niin johan olisi toisenlainen ääni kellossa…)

Kumariiniahan on lähinnä halvemmassa kassiakanelissa, jota kaikki tavallinen kanelijauhe onkin. Tyypilliset kanelitangot ovat kuitenkin kalliimpaa ja monen mielestä aromikkaampaa ceyloninkanelia, jossa kumariinia ei ole juurikaan. Ceyloninkaneliakin saa jauhettuna, mutta kaupan on syytä olla varsin hyvinvarustettu. (Myös kaikkien kaneleiden sisältämää kanelialdehydiä on epäilty suurissa annoksissa myrkylliseksi.)

Toisaalta kassiakanelilla näyttää olevan tutkimusten mukaan monia edullisiakin vaikutuksia aikuisille. Se voi auttaa tasamaan/alentamaan verensokeria diabeetikoilla (tosin kaikissa tutkimuksissa tällaista ei ole havaittu, eikä se vaikuta ainakaan merkittävästi pitkään sokeriin (HbA1C)) ja saattaa vähentää ruokahalua. Sillä on myös antimikrobisia vaikutuksia. Ceyloninkaneli ei näytä olevan eduksi diabeetikoille.

Eräässä tutkimuksessa kaneli jopa ehkäisi muiden aineiden aiheuttamia maksavaurioita koe-eläimillä. Toisaalta tässä tutkimuksessa ei edes kerrottu, kumpi kaneli on kyseessä; “ostimme sen arabialaisesta maustekaupasta”. Kertoo ehkä jotain tutkimuksen laadusta.

Milläs muulla jouluna voi pelotella? Ruokamyrkytyksellä, joka on kyllä ihan aiheellinen pelottelun aihe, koska jouluna syödään paljon pilaantuvia ruoka-aineita kuten kalaa ja mätiä. Toisaalta vähemmän arat ruoka-aineetkin voivat mennä huonoksi, kun niitä säilytetään pitkään huoneenlämmössä ja kannetaan ruokapöytään lojumaan pahimmillaan parikin viikkoa.

Myös kynttilöiden paloturvallisuudella on ihan asiallista varoitella ja hengitystiesairauksista kärsivien kannattaa miettiä myös niiden vaikutusta sisäilmaan. Soija- ja mehiläisvahakynttilät saattavat olla tässä suhteessa vähiten haitallisia.

Suomalaislehdet eivät näytä vielä tarttuneen joulun uusimpaan vaaraan: joulukuusisyndroomaan. Kuulostaa iltapäivälehtien väkisin vääntämältä höpöjutulta, eikö? Ja onhan sitä ulkomailla keltainen lehdistö revitellytkin, mutta erään tutkimuksen mukaan joulukuuset kantavat usein huimia määriä homeitiöitä, jotka voivat sairastuttaa ihmisen, ja lisäävät myös selvästi sisäilman homeitiöiden määrää. (Enemmän tietoa esim. täällä.)

Paniikkiin ei ole syytä, mutta homeallergiasta kärsivä, muuten pahasti allerginen tai ihminen, jonka oireet tuntuvat pahevan jouluisin, voi ehkä harkita luonnonkuusen jättämistä väliin. Jos tämä tuntuu liian radikaalilta, ainakin kannattaa kuusen antaa kuivahtaa hyvin ennen sen tuomista sisään. Äläkä pidä kuusta sisällä viikkotolkulla (meillä se oli kerran pääsiäiseen asti kun olin pieni, oikeasti).

Hanhenmaksaa popsimalla taas voi mahdollisesti saada nivelreuman, Alzheimerin taudin tai kakkostyypin diabeteksen, mutta se ei ole onneksi (ihan eettisistä syistäkään) Suomessa tyypillinen jouluruoka.

Useimmissa tapauksissa joulun suurin terveysriski lienee silti runsas alkoholinkäyttö. Tuhoaa paitsi terveyttä, myös tehokkaasti joulumielen ja pahimmillaan johtaa tragedioihin.

Tervettä joulua kaikille tämän blogin lukijoille! Blogi palaa linjoille ensi viikon loppupuolella.

P.S. Joulukilpailussa Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjan voitti Ellu, onneksi olkoon! (Nimenomaan siis Ellu, ei nimimerkki Ellukka.) Hänelle on jo ilmoitettu asiasta. Ensi vuonna tulossa on varmaan lisää kilpailuita, mutta voit toki myös ostaa kirjan, niin et jää nuolemaan näppejäsi.

One Comment

  1. Kiitokset mahtavasta palkinnosta!!