Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Flunssan ja influenssan erot

Kirjoitin hiljattain influenssarokotteen tärkeydestä. Yleinen kysymys on: jos olen jo sairastunut räkätautiin, mistä tiedän, onko/oliko se flunssa vai influenssa? Miten ne voi erottaa?

Flunssa eli nuhakuume oireilee yleensä muutaman päivän kurkun kutinalla, käheydellä ja muilla lievillä ennakko-oireilla, ennen kuin pääsee kunnolla valloilleen. Se ei yleensä aiheuta korkeaa, usean päivän kuumetta tai merkittäviä lihaskipuja tai päänsärkyä, mutta räkäisyyttä tyypillisesti sitäkin enemmän.

Influenssa alkaa yleensä hyvin nopeasti, vain parissa tunnissa, tyypillisesti vilunväreillä, korkeaksi nousevalla kuumeella ja usein lihas- ja päänsäryllä. Uupumus ja heikotus on usein melkoinen ja voi kestää jopa viikkoja. Influenssa voi joskus aiheuttaa myös vatsavaivoja, harvoin oksenteluakin. Tällöin sitä voi olla vaikea erottaa joistain ruokamyrkytyksistä.

Jotkut flunssamaiset sairaudet kuten parainfluenssa, enterovirukset ja RS-virus voivat nekin aiheuttaa varsin rankan sairauden, mutta yleensä se ei silti ala aivan yhtä äkillisesti kuin influenssa. (Osaa näistä esiintyy myös kesällä ja alkusyksystä jolloin influenssaa ei tävata juuri lainkaan.)

Flunssa on lähinnä ylähengitysteiden sairaus ja siksi yleisin jälkitauti on bakteerin aiheuttama poskiontelontulehdus, lapsilla myös korvatulehdus. Influenssa taas on alempien engitysteiden infektio ja siksi se aiheuttaa herkemmin jälkitautina keuhkokuumetta. Virukset vaurioittavat limakalvoa ja siten avaavat tien bakteereille. Influenssa (ja harvoin jotkut flunssaa aiheuttavat virukset) voivat tosin itsessäänkin aiheuttaa virusperäisen keuhkokuumeen.

Sekä influenssan että flunssan aiheuttaa aina virus, ei koskaan esimerkiksi bakteeri tai “kylmettyminen” tai “vilustuminen”. Influenssaa aiheuttavat influenssavirukset A, B ja C, flunssaa useat virustyypit kuten rhinovirukset ja adenovirukset. Periaatteessa tietyn viruskannan sairastaminen antaa sille immuniteetin, mutta kantoja on niin paljon, ettei siitä ole yleensä juuri käytännön hyötyä.

Influenssaan sairastuneen, ainakin pitkäaikaissairaan, kannattaa hakeutua heti lääkäriin, sillä riittävän aikaisessa vaiheessa otetut viruslääkkeet lyhentävät sen voimakkuutta ja kestoa ja vähentävät jälkitautien riskiä. Influenssarokote tai influenssalääkkeet eivät tehoa flunssaan. Kirjoitan myöhemmin vielä muista tavoista ehkäistä ja hoitaa flunssaa ja influenssaa.

P.S. Tänään on viimeinen päivä osallistua arvontaan ja voittaa Hankala potilas vai hankala sairaus -kirja.

5 Comments

 1. Olen epäröinyt influenssarokotteen ottamista CFS:n takia joka syksy näiden kuuden vuoden ajan, jonka olen tätä sairautta sairastanut. Olen pelännyt sairastuvani siitä jotenkin. Tänä vuonna päätin kuitenkin sen rokotteen ottaa. Mielessäni oli kymmenen vuotta sitten sairastamani influenssa. Silloin olin vielä perusterve, mutta influenssa vei minut petin pohjalle pitkäksi aikaa. Kuumetta oli melkein viikon verran 39 astetta ja jälkitautina keuhkoputkentulehdus. Antibiooteista sain vaikean hiivan, jota hoidettiin monilla lääkkeillä. Meni melkein kevätkin ennen kuin tulin kuntoon. Mietin vaan miten enää selviäisin, jos saisin influenssan. Rokotteesta ei tullut kuin käsi vähän kipeäksi ja sen päivän aikana tuntui, että elimistö oli jotenkin kovilla. Sydän hakkasi ja voimat oli vähissä ja lepäsin koko päivän. Mutta seuraavana päivänä oli parempi olo kuin moneen aikaan. Huomenna rokotteen ottamisesta tulee viikko enkä ole tullut siitä kipeäksi. Toivon kuitenkin, että elimistöni tuottaa niitä vasta-aineita. Huolestuttaa kun on hyvä olo:)

  • Itse tulin sikainfluenssarokotteesta viikoksi parempaan kuntoon, samoin vaikeasti sairas ystäväni (ironista, että hän oli silloin sairaalassa monta viikkoa ja oli saanut ties mitä kalliita, vahvoja lääkkeitä, mutta ainoa joka auttoi edes väliaikaisesti oli rokote!), mutta muista influenssarokotteista en ole huomannut eroa huonompaan tai parempaan. Luulen, että moni joka tulee rokotteesta väliaikaisesti parempaan kuntoon ei “myönnä” sitä, koska ajatellaan, että CFS-potilaat voivat mennä niistä vain huonommaksi – tai hyvällä tuurilla ei käy mitään.

   Influenssan olen sairastanut kerran, taisi olla 2003 tammikuuta. Oli aika kauhea tauti, vaikka onneksi en saanut jälkitauteja (immuunipuutoksisena olen niille herkkä). Muistan kun pelotti nukkumaan mennessä, että entä jos vaikka kuolen, kun on myokardiitti jne. Sitten kai 2005 alussa, ainoa talvi sen influenssan jälkeen kun en ole ottanut rokotetta, koska menin liian myöhään lääkäriasemalle ja ne olivat loppu, heräsin aamulla kovassa kuumeessa, kurkku ja pää erittäin kipeinä. Influenssaa, arvelin. Mutta seuraavana päivänä puoleen päivään mennessä olin terve! En sitten tiedä, oliko se influenssa vai ei.

   Kamalin sairaskokemukseni on silti syksyltä 2004 parainfluenssasta(?). Olin kaksi viikkoa yli 38C kuumeessa, imusolmukkeet hyvin kipeät, räkä valui, yskin keuhkot pihalle niin, että vaatteet valuivat hikeä. Yhteensä viisi viikkoa olin sairaana, oli pahimmillaan yhtä aikaa poskiontelontulehdus, silmätulehdus ja korvatulehdus. Myöhemmin ajattelin, että oli varmaan keuhkokuumekin, mutta olin niin pihalla tästä maailmasta, etten edes tajunnut… Ehdin jo uskoa, että en tervehdy ollenkaan. Mutta lopulta se meni ohi, ilman ainuttakaan lääkekuuria.

   Onneksi en noiden sairauksien aikaan vielä kärsinyt lisämunuaisen vajaatoiminnasta. Sen olen huomannut, että jos kuume nousee normaalilukemista lähemmäs 38 astetta, kortisonin tarve kasvaa moninkertaiseksi.

 2. Otan miltei päivittäin näytteitä sairaalan potilailta. Jos jättäisin influenssapiikin ottamatta, altistaisin kaikki sairaat ihmiset tartunnalle. Se olisi vastuutonta. Rokotuksista voi tulla hyvin harvinaisia haittoja, mutta hyödyt ovat suorastaan valtavat. Flunssaan ei rokotteita ole, mutta influenssaan on.

 3. Muistan kun itsellä oli sikainfluenssa muuan vuosi sitten. Nyt en osaa sanoa onko se uudestaan tullut vai mitä koska minulla on päänsärkyä todella paljon ja räkätauti, kurkkukin on tosi kipeä. Ollut jo yli kolme päivää. Pitäisikö huolestua?

  • Nythän on liikkeellä vaikka mitä, useampaa lajia influenssaakin. Melkein ainahan se paranee itsestään, mutta toisaalta tänä talvena kaksi kaveria on saanut keuhkokuumeen, toinen joutui sairaalaankin. Jos oma terveydentila huolestuttaa, kannattanee mennä lääkäriin.