Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

EPO:lla ei mene lujaa

Muistatko vielä EPO:n, tuon suomalaishiihtäjien surullisenkuuluisan doupin? Punasolujen muodostusta lisäävää erytropoietiinia käytetään myös ihan laillisiin käyttötarkoituksiin, mm. syöpäpotilailla, joilla verenmuodostus on usein solunsalpaajien takia heikentynyt, sekä munuaispotilaiden anemiaan. Sitä on kokeiltu myös mm. CFS/ME:hen ja ortostaattiseen hypotensioon, mutta korkea hinta ja haittavaikutukset rajoittavat käyttöä.

EPO:lla saattaa olla jopa aiemmin arveltua enemmän haittoja. Hiljattain ilmestyneiden tutkimusten mukaan EPO näyttää lisäävän syöpäkasvainten angiogeneesiä eli verisuonten muodostusta sekä käskyttää niitä lähettämään etäpesäkkeitä. Toisessa tutkimuksessa todettiin EPO:n käytön terveillä ihmisillä olevan haitallista aivoverenkierrolle.

On tosin syytä mainita, että ensin mainittu tutkimus koskee nimenomaan elimistön itse tuottamaa erytropoietiinia. Lääke-EPO on hieman erilaista, joten sopii toivoa, ettei sen käyttö kiihdyttäisi syövän kasvua, käytetäänhän sitä laajalti syöpäpotilailla. Ja terveelle ihmiselle EPO:n antaminen on toisaalta eri asia kuin sen käyttäminen anemian hoidossa.

Comments are closed.