Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Valeterveydenhuoltoa

Valelääkäreistä on puhuttu paljon. On syytäkin puhua. Mutta se vie helposti mielenkiinnon pois toisesta asiasta, josta myös pitäisi keskustella: lääkäreistä, jotka ovat periaatteessa työhönsä päteviä, mutta käytännössä kaikkea muuta. Lääkäreistä, jotka eivät tunne lääketiedettä riittävän hyvin, eivätkä myöskään osaa huolehtia potilaista.

Sellaisia löytyy paljon, kenties valtaosa Suomen lääkäreistä. Suurin osa lääkäreistä joilla olen itse käynyt sijoittuu tähän kategoriaan, ja olen käynyt enimmäkseen HYKSin erikoislääkäreillä, ennemmin kuin paljon parjatuissa terveyskeskuksissa. Hyvin monia lääkäreitä ei pitäisi päästää toimimaan ihmisten keskellä lainkaan, ei edes myymään bussilippuja ärrällä.

Eivätkä ammattitaidottomat lääkärit tietysti ole pelkkä Suomen ongelma. Paikallinen lääkäri vertasi vaikeasta neurologisesta sairaudesta kärsivää ystävääni täällä Hollannissa Alphen aan den Rijnin ostoskeskusammuskelijaan, koska “molemmilla on vikaa päässä”. Tämä on täysin anteeksiantamatonta, mutta vastaavaa tapahtuu jatkuvasti Suomessakin.

Huvittavinta minusta oli, kun valelääkäri Laihon tapauksessa joku tiesi kertoa, että Laiho oli “vaikuttanut ylimieliseltä”. Hyvin harvoin tapaa oikeita lääkäreitä, jotka eivät vaikuta. Valelääkärille ylimielinen habitus on paras tapa sulautua joukkoon. Edellisen valelääkärikohun yhteydessä näytti siltä, että valelääkäri oli alkanut vaikuttaa epäilyttävältä mm. siksi, että oli alkanut tutkia kätensä teloneen potilaan vammaa. Oikea terveyskeskuslääkäri olisi luonnollisesti vain määrännyt buranaa.

Nyt kun toitotetaan, että valelääkäreitä on kaikkialla, huonoa hoitoa saavat tai hoidotta kokonaan jäävät alkavat helposti epäillä, onko heidän lekurinsa tällainen feikki. Todennäköisintä on, että ei ole, ainoastaan huono lääkäri. Toisaalta epäily voi olla hyväksikin, jos se rohkaisee kyseenalaistamaan lääkärin ammattitaidon tapauksissa, joissa potilasta olisi muutenkin epäilyttänyt, mutta tämä ei muuten olisi uskaltanut avata suutaan.

Olen aina ollut sitä mieltä, että lääkikseen olisi olennaisempaa saada soveltuvuuskokeet pänttäämiseen keskittyneiden pääsykokeiden tilalle (tai edes rinnalle). Pelkkä pänttääminen ei tee kenestäkään lääkäriä, kuten moni on katkerasti joutunut huomaamaan.

4 Comments

  1. Keskustelua, mihin haluaisin otta osaa…useimmat vaan eivät minun tarinoitani usko…

  2. Lääkäreitä – kuten monia muitakin terveydenhoitoalan ammattilaisia, mukaanlukien oma ammattikuntani lähihoitajat – vaivaa kykenmättömyys kohdata ihmisiä aidosti. Helppo on piiloutua koulutuksen ja tiedon taakse, kun ei osata olla aidosti läsnä ja hyväksyä välillä oma riittämättömyys. Tuntuu muutenkin, että moni suomalainen mielummin tekee virheitä kuin pyytää apua tai neuvoa muilta.

    • Avun pyytäminen tai avuntarpeen myöntäminen ei tosiaan kuulu suomalaiseen kulttuuriin (ja jos tuntuu siltä, että joku toinen tarvitsee apua, mutta ei sitä erikseen kysy, sitä ei missään nimessä saa tarjota).

      Itse olen aina saanut sairaanhoitajilta tosi hyvää kohtelua. Tosin sairaaloissa olen ollut vain poliklinikalla ja tutkimuksissa, en pidempiä aikoja.