Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Tyypin 1,5 diabetes ja muuta, mitä et tiennyt diabeteksestä

Tänään 14.11. vietetään maailman diabetespäivää. Suurin osa ihmisistä tietää, että diabetestä on kahta päätyyppiä: ykköstyyppi eli lapsuusiän ja kakkostyyppi eli aikuisiän. Yleensä suositellaan käyttämään numeroita, koska nuo ikään viittaavat nimitykset ovat harhaanjohtavia. Lapsikin voi sairastua kakkostyypin diabetekseen ja aikuinen ykköstyyppiin. Tämä pääsee unohtumaan joskus terveydenhuollon ammattilaisiltakin.

Ykköstyypin diabetes on autoimmuunisairaus, jossa keho alkaa tuottaa vasta-aineita haiman insuliinia tuottavia saarekesoluja kohtaan, jolloin ne tuhoutuvat. Kakkostyypin diabetestä taas on pidetty pitkälti elintavoista (ja osittain perimästä) johtuvana aineenvaihduntasairautena, jossa ongelmana ei niinkään ole insuliinin erityksen lakkaaminen, vaan kehon heikentynyt vaste sille (heikentynyt insuliiniherkkyys/insuliiniresistenssi).

Jotkut lääkärit uskovat kuitenkin, että myös kakkostyyppiin liittyy usein autoimmuniteettiä. Lisäksi on olemassa huonommin tunnettu diagnoosi nimeltä Latent Autoimmune Diabetes of Adults (LADA), jota kutsutaan usein nimellä “diabetes 1,5”. Aikuisilla esiintyvä autoimmuunidiabetes sekoittuu hitaan etenemisensä sekä sairastumisiän takia hyvin usein kakkostyypin diabetekseen.

Usein ajatellaan, että kakkostyypin diabetes on ehkäistävissä, mutta ykköstyypille ei voi mitään. Se ei kuitenkaan ole aivan totta. Ykköstyypin diabeteksen riskitekijöitä näyttävät vahvan geneettisen alttiuden lisäksi olevan mm. D-vitamiinin puute, maitotuotteiden käyttö sekä enterovirusinfektiot. Viimeiselle näistä on vaikea tehdä mitään, mutta kahdelle ensimmäiselle voi. Myös rintaruokinta näyttää vähentävän riskiä.

Suomalainen tutkijaryhmä on tutkinut ykköstyypin diabetestä paljon, etenkin liittyen perinnöllisen alttiuden, maitotuotteiden käytön ja enterovirusinfektioiden yhdistelmiin. Muutama kuukausi sitten heiltä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan juuresten varhainen lisääminen vauvojen ruokavalioon lisää sekin riskiä (jostain syystä en nähnyt tätä uutisoitavan Suomessa, miksiköhän?). Tutkijaryhmä selvittää parhaillaan erilaisia tapoja ehkäistä ykköstyypin diabetestä niillä, joilla on siihen tavallista korkeampi riski perimänsä takia.

Usein ykköstyypin diabetestä pidetään käytännössä parantumattomana sairautena. Haiman siirtoja on tehty, mutta niihin liittyy lukuisia ongelmia. Suomessa niitä on tehty vasta vuodesta 2010. On ajateltu, että ihmisen omia haimasoluja ei voida herättää henkiin niiden kerran tuhouduttua. Useita eri hoitoja, kuten immunomodulaattoreita, kantasoluja ja jopa joitain lääkekasveja tutkitaan kuitenkin tähän tarkoitukseen.

Comments are closed.