Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Muistithan influenssarokotteen

Nyt alkaa olla jo kiire ottaa influenssarokote. Influenssaa on jo liikkeellä ja rokotteella menee pari viikkoa saada aikaan kunnollinen immuunivaste. Moni jättää kuitenkin tänäkin vuonna rokotteen ottamatta.

Yksi mahdollinen syy rokotekielteisyyteen on tietysti narkolepsiatragedia, joka liittyi sikainfluenssarokotteisiin. Moni ei enää luota rokotteisiin – osa ei tietysti luottanut aiemminkaan, sillä rokotteista liikkuu paljon väärää tietoa, mm. niiden osuudesta autismiin. Jotkut jopa kuvittelevat, että rokotteet ovat lääketehtaiden salaliitto (jotta ne myisivät vähemmän influenssalääkkeitään?).

Toiset eivät yksinkertaisesti ymmärrä influenssarokotteen tarvetta. Eiväthän he ole sairastaneet influenssaa vuosiin. Moni ei edes tiedä, mikä influenssa on, vaan pitää “flunssapiikin” ottajia nössöinä. Jotkut jopa sanovat, että ottivat kerran influenssarokotteen ja silti saivat flunssan, joten hukkaan meni sekin piikki.

Influenssa ja flunssa eli nuhakuume ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Flunssaa aiheuttaa useita eri virustyyppejä, mutta kyseessä on yleensä vaaraton, joskin ärsyttävä vaiva. Influenssarokote ei siltä valitettavasti suojele lainkaan.

Influenssa on kuitenkin aivan eri sairaus, joka terveelle ei yleensä aiheuta merkittävää vaaraa, mutta voi aiheuttaa rankan sairastumisen ja viedä yleiskunnon jopa viikoiksi. Jälkitauteja esiintyy myös perusterveillä. Tämän vuoden H3N1-kanta näyttäisi olevan tavallistakin ärhäkämpi.

Valmiiksi sairaille, huonokuntoisille tai immuunijärjestelmän toimintaa heikentäviä hoitoja käyttäville influenssa on selkeästi vaarallinen sairaus. Kyse ei tosiaankaan ole vain 80-vuotiaista syöpäpotilaista, vaan nuoren astmaatikonkin kannattaisi ehdottomasti ottaa rokote.

Se, ettei influenssaa ole koskaan tai pitkään aikaan sairastanut ei tarkoita, ettei sitä voisi saada. Kyse ei todennäköisesti ole huikean tehokkaasta immuunijärjestelmästä vaan yksinkertaisesti siitä, että harva saa influenssaa läheskään joka vuosi. Se ei tarkoita, etteikö sitä vastaan kannattaisi rokottaa.

Influenssaa ja flunssaa voi toki torjua muillakin keinoilla kuin vain rokotteilla. Käsienpesun merkitystä tähdennetään usein ja siitä onkin apua, mutta läheskään täyssuojaa se ei anna, sillä influenssa leviää myös aerosolina ilmassa.

Riittävä D-vitamiinin saanti voi ehkäistä influenssaa, mutta ei sekään ole sataprosenttinen suoja (kuten eräs piikkejä inhoava perheessämme sai viime talvena todeta). Sinkin, C-vitamiinin ja auringonhatun tehosta kiistellään, mutta jotkut muut ravintolisät näyttävät tehokkailta (tästä lisää myöhemmin). Vaikka näitäkin keinoja käyttäisi, kannattaa silti ottaa myös rokote. Influenssarokotteen tehoa voi muuten mahdollisesti tehostaa ginsengillä.

P.S. Rokotteesta ei voi saada influenssaa (tai flunssaa). Yhdysvalloissa on käytössä myös elävää, heikennettyä virusta sisältävä nenäsumuterokote FluMist, joka voi harvoissa tapauksissa aiheuttaa influenssan. Suomessa käytössä olevien piikkien kohdalla se on kuitenkin mahdotonta. Tämäkin myytti on kuitenkin sitkeässä, koska moni sairastuu sattumalta flunssaan pian saatuaan influenssarokotteen ja yhdistää mielessään nämä kaksi asiaa.

Comments are closed.