Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ihana kamala karppaus

D-vitamiinit ja omega-3:t ovat jääneet taka-alalle, nyt Suomen media rakastaa karppausta. Se on ihanan polarisoiva aihe, johon monella on vankka henkilökohtainen kanta. Syötkö höttöhiilaria vai veristä pihviä, täysjyväruisleipää vai ihrassa paistettua pekonia? Tutkimustulokset näyttävät ristiriitaisilta, toiset asiantuntijat pelottelevat sillä kuin sängynalusmöröllä ja halutessaan aiheeseen voidaan liittää salaliittoteorioita suuntaan jos toiseenkin.

Mitä karppauksesta sitten voi sanoa, mitä ei mediassa ole jo sanottu? Vaikkapa korostaa sitä, että karppaus ei ole yksi ruokavalio, Karppaajan ei tarvitse syödä vain lihaa. Itse asiassa karppaajan ei tarvitse syödä lainkaan lihaa (tai voita tai munia tai pekonia). Kuten kasvissyönti, se kertoo enemmän mitä tämä ei syö kuin mitä tämä syö. Joku vegaani syö enimmäkseen paahtoleipää, toinen melkein pelkkiä kasviksia – ja kolmas voi olla karppaaja.

Harva näitä lehtiotsikoita lukeva myöskään hahmottaa sitä, miten etenkin kroonisia sairauksia sairastavilla eri ihmisillä voi toimia hyvin erilainen ruokavalio. Tämä koskee erityisesti autoimmuuni- ja suolistosairauksia. Toiset välttelevät rasvaa, toiset hiilihydraatteja. Yhden valinta on Atkins, toisen elävä ravinto. Helposti sitä sortuu ajattelemaan, että oma ratkaisu on muillekin ihmelääke.

Toki silläkin on valintaa tehtäessä merkitystä, millaista ruokavaliota pystyy esimerkiksi eettisistä, taloudellisista ja sosiaalisista syistä seuraamaan. Toisaalta moni kokee, että hyvinkin “outoa” ruokavaliota pystyy noudattamaan, jos kokee sen helpottavan ikäviä oireita.

Sinänsä tyydyttyneen rasvan välttelyssä voi olla pointtia, sillä se – tai ainakin monet tyydyttyneet rasvahapot – aktivoi TLR-4-reseptoria, mikä lisää tulehdusta ja monissa autoimmuunisairauksissa on huono juttu. Eräs MS-tautia sairastava lääkäri sanoi, että itse huomaa heti oireidensa pahenevan, jos sortuu entiseen herkkuunsa lampaankyljyksiin. (Mm. MS-taudin, reumasairauksien ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa
käytetty LDN-hoito taas salpaa TLR-4:ää.)

Itse en vatsavaivojeni takia sietäisi normikarppaajan ruokavaliota, eikä minua se muutenkaan innosta. Toisaalta syön melko vähähiilihydraattisesti, koska se helpottaa hypoglykemiaani. Normaalin leivän olen vaihtanut vähähiilihydraattiseen. Jos syön tavallista leipää, ruisleipääkin, syötyäni minulla saattaa olla enemmän nälkä kuin ennen syömistä. (Leipää ei tietysti ole mikään pakko syödä, mutta siihen olen tykästynyt.)

Joskus hoidettava sairaus on niin vaikea, että ruokavalion mahdolliset pitkän aikavälin terveysriskit ovat käytännössä merkityksettömiä. Esimerkiksi lasten hoitoresistenttiä epilepsiaa hoidetaan ketogeenisellä ruokavaliolla, joka on melkein pelkkää rasvaa, hiilareita ei sallita juuri ollenkaan. Eräs nettituttuni taas väitti, että hänellä reumaoireet pysyvät täysin poissa 100 % raakaruoalla, mutta pieninkin määrä kypsennettyä ruokaa aiheuttaa ongelmia.

Ennustan, että seuraava aihe, jonka media nostaa esiin, on gluteeni, joka tietysti liittyy tavallaan karppaukseen. Yhä useampi uskoo, että gluteeni on lähes myrkkyä – muillekin kuin keliaakikoille. Gluteeniyliherkkyys on kiistanalainen aihe, vaikka tutkimuksia aiheesta löytyy yhä enemmän. (Tätä käsitellään kirjassani varsin paljon.)

Yksi asia on minusta selvä: itselleen sopivinta ruokavaliota ei löydä median kohuotsikoista. Sitä ei välttämättä myöskään löydä vertaisarvioiduista kaksoissokkotutkimuksista. Moni löytää sen vain kokeilemalla.

4 Comments

  1. Vähähh. leivän pääaines on nimenomaan vehnägluteeni – onko näistä leivistä tulossa leipomopuolen margariini?

    • Niin, no. Minä en usko näkemykseen, että gluteeni olisi useimmille ihmisille haitallista, vaikka monille se toki onkin. Ihan mielenkiintoista nähdä, saako joku leipomo markkinoille gluteenittoman karppileivän. Sehän vaatii tietysti enemmän taitoa ja kalliimpia aineksia, mutta on täysin toteuttamiskelpoista.

  2. Hei! Etsin itse tietoa gluteenittomasta karppileivästä ja ei sitä ilmeisesti oikein ole tuotannossa. Normaalia karppileipää tekevien leipomoiden olen huomannut lisäävän puhdasta gluteenia myös niihin, lienee se toimii tuotteessa sidosaineena. Me täällä Elinan kotileipomolla päätimme tarttua haasteeseen ja tuomme markkinoille gluteenittoman karppileivän. Maaliskuun aikana varmasti jotkut kaupat tulevat jo sitä tarjoamaan. Makuun olemme tyytyväisiä ja hiilareitakin on reilusti alle puolet normaalileipiimme verrattuna, joten eiköhän näitä tule tuotantoon muiltakin leipomoilta jatkossa.

    • Aika kaupallishenkinen kommentti, mutta annan sen nyt mennä läpi, koska se lienee kuitenkin monelle blogin lukijalle hyödyllinen.

      Itse olen leiponut vähähiilihydraattista vegaanista leipää mm. sekoittamalla hamppujauhoa, pellavansiemeniä, soijajauhoja ja vehnänalkioita/leseitä, rakenteen parantamiseksi ksantaania.