Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Tuntemattomat triggerpisteet

Minulta kysytään usein, että miten on mahdollista, että esimerkiksi CFS/ME on selvästi yleisempi kuin MS-tauti, mutta silti käytännössä kukaan lääkäri Suomessa ei tiedä siitä mitään, monet eivät ole koskaan edes kuulleet siitä.

Huomautan siihen, että myofaskiaaliset triggerpisteet ovat vielä kymmeniä kertoja yleisempiä ja harva on niistäkään koskaan kuullut, vaikka ne ovat kaikkein yleisin kroonisin kivun syy. Oli diagnoosina sitten nivelrikko tai fibromyalgia, hyvin todennäköisesti triggerpisteet pahentavat ongelmaa. Ne liittyvät suurimpaan osaan päänsäryistä ja jopa 85 prosenttiin kaikesta selkäkivuista (kts. esim. tämä).

Triggerpisteitä on tutkittu hyvin vähän sitten John F. Kennedyn omalääkärin Janet Travellin aikojen. Tutkimuksia kyllä tulee säännöllisesti, mutta häviävän pieni määrä verrattuna muihin sairauksiin ja vaivoihin. Miksi? Uskoisin kyseessä olevan osittain noidankehä. Miten saat tutkimusrahoitusta sellaiselle, josta kukaan ei ole kuullutkaan? Lääkeyrityksien kiinnostusta on toivotonta herättää, koska triggerpisteitä ei juuri lääkkeillä hoideta.

Kävin joskus läpi kymmenkunta vuotta suomalaisen Kipuviesti-lehden numeroita, joista on edelleen suuri osa verkossa luettavina. Koko aikana triggerpisteet mainittiin kahdesti, sivulauseessa tai muuten ohimennen. Toinen maininnoista oli kaiken lisäksi virheellinen: kirjoittaja tarkoitti fibromyalgian kipupisteitä, jotka ovat eri asia.

Lähetin aikoinaan Kipuviestiin kirjoittamani tieteellisen katsausartikkelin triggerpisteistä. He harkitsivat sen julkaisua, mutta lopulta kieltäytyivät siksi, että minulla ei ole lääkärin (tai muun sopivan ammattilaisen) tutkintoa.

Minusta on sinänsä mielenkiintoista, että kivun hoitoon keskittyvä tiedelehti voi ilmestyä vuosia kirjoittamatta kertaakaan yleisimmästä kroonisen kivun syystä (en ole nyt pariin vuoteen lehteä lukenut, joten ehkä asia on sittemmin korjaantunut, mutta en usko). Ja sitten ihmetellään, miksi kivun hoito on Suomessa(kin) retuperällä.

7 Comments

 1. Minulta triggerkipu vei melkein kyvyn kävellä. Kipu muutti lihastoimintaa ja onneksi löysin hyvän fysiatrin, joka puhkoi pahimmat triggerit akupunktioneulalla ja kipu hellitti välittömästi. En olisi uskonut, että voi aiheuttaa niin suurta kipua. Miten pitkään kärsinkään niistä ennen kuin löysin netistä selityksen asialle ja löysin vihdoin netistä fysiatrin, jolla oli osaamista ja halua parantaa.

  Tämä onkin mielenkiintoinen aihe, miksi meillä “ei osata” hoitaa? Pitkä ja kallis koulutus ja sitten ei tunnisteta tällaista vaivaa tai kuten niin monien selkävaivojen taustalla olevaa si-nivelen toimintahäiriötä.

  • Minulla akupunktio ei auttanut triggerpisteisiin lainkaan. Tosin syy lienee se, että triggerpisteitä on minulla kirjaimellisesti päästä varpaisiin ja niiden syynä on jokin metabolinen tekijä – epäilin hypotyreoosia, mutta sen hoitaminen ei ole auttanut lainkaan, joten kyseessä lienee jatkuvasti alhainen verensokerini. (Akupunktiolla yritin siis hoidattaa vaikeimpia selän triggerpisteitä, jotka aiheuttivat äärimmäisen kivuliaita ruoansulatuskanavan motiliteettihäiriöitä, ongelma jonka takia en edelleenkään voi mennä pakkasella ulos.)

   Triggerpisteiden tuntemattomuus tuskin on vain Suomen ongelma. En ainakaan vielä ole törmännyt maahan, jossa ne olisivat kovin hyvin tunnettuja. Varmaan jossain Aasiassa, missä akupunktio on suosittua, ne tunnetaan paremmin, mutta tuskin missään lännessä. Mielelläni tosin kuulisin olevani väärässä!

   • Vanha kommentti, mutta jos sittenkin olisi hyötyä.
    “Akupunktiosta ei hyötyä” kuullut ennenkin. Ehkä kyse on hoitajan taidosta. Kaikki vaan eivät osaa yhtähyvin, vaikka olisikin alan koulutus. Suosittelen käymään jollain toisellakin akupunktiossa.

 2. Triggerpisteiden hoito hieromalla on mulla käytännössä mahdotonta, koska minulla on perussairaus, jossa kipu ja ruhjeet tai mustelmat aiheuttaa potentiaalisesti hengenvaarallisen sairaskohtauksen. Mulla on muutenkin “mukava” tautikirjo jossa kaikkien neljän perussairauteni hoidot ( erityisesti vaihtoehtohoidot) on usein sellaisia että yhden hoito pahentaa toisen oireita 🙁 Esim astmalääkitystä tarvitsen mutta koska mulla on takykardia-bradykardiamuotoinen rytmihäiriö niin avaavan astmalääkkeen käyttö on muutamia kertoja aiheuttanut todella vakavan takykardia-kohtauksen.

  TK-lääkäri aikanaan neuvoi sormi pystyssä että ei saa käyttää astmalääkkeitä ja sydänlääkkeitä samanaikaisesti koska ne syö toistensa tehoa (ihan kun en sitä tietäisi!). Kysyin, että kumpaanko sit haluat mun kuolevan, astma- vai sydänkohtaukseen. Lääkäri ei vastannut mitään….

  • Kun on monta eri sairautta, niin helposti tulee tuollaisia ongelmia. :-/ TENS ei myöskään sovi hoidoksi, tai lämpö + venyttely?

   • TENS liian riskaabeli. Lämpöä olen kokeillut mutta helpotus ei ole kummoinen. Venyttely ei auta. Piikkimatto tuo joskus vähän helpotusta, en voi pitää sitä lattialla mutta jos panen maton pehmeälle alustalle niin silloin piikit eivät paina liian kovaa. Monisairaana on monenlaisia vaikeuksia….

    • Pelkkä lämpö ei yleensä hirveästi auta, mutta yhdistettynä venyttelyyn se on usein hyvä. Pelkkä lämpökin auttaa minulla jonkin verran, jos kyse on oikein lämpimästä vedestä, mutta se ei ehkä sydänpotilaalle ole sopiva hoito.