Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Nivelpsoriasis jää diagnosoimatta

Esikoisromaanissani Marian ilmestyskirjassa on henkilö, joka sairastaa nivelpsoriaasia. Hankalasta potilaasta jouduin jättämään ko. sairauden pois, sillä kaikkia sairauksia siihen ei mitenkään voinut mahduttaa.

Uusi tutkimus väittää, että peräti 22 % pelkän ihopsoriaasin diagnoosin saaneista amerikkalaispotilaista sairastaisi myös diagnosoimatonta nivelpsoriaasia. Tämä on aika hurjaa, jos myöhemmät tutkimukset vahvistavat väitteen, sillä aiemmin monesti arvioitiin, että vain viitisen prosenttia psoriaasista kärsivistä sairastaisi nivelpsoriaasia. Miten näin monen niveloireet jäävät kokonaan huomiotta?

Ja kuinkahan suuri osuus jää ilman oikeaa diagnoosia niistä, jotka sairastavat nivelpsoriaasia ilman psoriaasille tyypillisiä iho-oireita…

Comments are closed.