Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Hormonipuutoksia myyräkuumeesta

Myyräkuume jyllää taas. Jo yli 1 200 on sairastunut ja varmasti tuhansia enemmän niin lievästi, ettei edes tiedä sairastuneensa juuri myyräkuumeeseen.

Usein arvioidaan, että tavallisena vuonna yli tuhat saa myyräkuumediagnoosin ja useita tuhansia sairastaa sen tietämättään. Myyräkuume yleistyy aina selvästi muutaman vuoden välein, myyräkannan ollessa erityisen suuri (joku ehkä muistaa koulun biologiantunneilta kaaviot, joissa havainnollistettiin myyrämäärän syklimäisiä muutoksia vuodesta toiseen).

Hyvin harvassa lähteessä mainitaan, että myyräkuume voi aiheuttaa myös pysyviä tai ainakin pitkäaikaisia hormonipuutoksia. Suomalaistutkijat havaitsivat, että keskimäärin viisi vuotta lieväasteisen myyräkuumeen jälkeen jopa 17 prosentilla oli hypopituitarismi eli aivolisäkkeen vajaatoiminta ja/tai (primaarinen) kilpirauhasen vajaatoiminta (näistä kilpirauhasen vajaatoiminta on muutenkin erittäin yleinen, hankalampaa aivolisäkkeen vajaatoimintaa taas pidetään harvinaisena). Myös kivesten vajaatoimintaa esiintyi.

Myyräkuume leviää aerosolina eli ilman mukana myyrien jätöksissä olevista viruksista. Erityisesti varastojen siivoamista pidetään tärkeänä tartuntareittinä. Ei ole varmaa näyttöä siitä, kuinka hyvin hengityssuojainten käyttö ehkäisee tartuntoja, mutta Työterveyslaitos näin joka tapauksessa suosittelee. TTL:n mukaan kostea siivous ja imurointi vähentävät riskiä lakaisemiseen ja painepesuun verrattuna.

Comments are closed.